Osječki stožer potvrdio 40 novih slučajeva. U Hrvatskoj više od 80 novozaraženih

Koronavirus je potvrđen na tri lokacije, a 38 slučajeva je iz Đakova

ZADNJA IZMJENA: lip 25, 2020

Stožer Osječko-baranjske županije potvrdio je da imaju 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom od ukupno 237 testiranih uzoraka. Kako je rečeno na presici, radi se o tri lokacije na prostoru županije, a 38 slučajeva je iz Đakova koje jedno od posljednjih žarišta koronavirusa. Tri žarišta na području Đakova su samostan, sjemenište i nadbiskupija.

“Ovo je rekordni broj uzoraka koji smo testirali u 24 sata. Što će reći da je ozbiljnost na najvećoj razini. Stožer permanentno zasjeda. Mislim da za sada dobro koordiniramo cijelom situacijom premda su brojke mnogo više nego što je bilo u proteklih nekoliko dana”, rekli su na presici.

Ako se ubroji i jučerašnjih 27 slučajeva, na području Osječko-baranjske županije ukupno je 67 osoba koje su pozitivne na koronavirus.

Zaražen i umirovljeni nadbiskup Srakić

Koronavirusom je zaražen u umirovljeni 82-godišnji nadbiskup Marin Srakić koji se nalazi u KBC-u Osijek. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je neki dan posjetio samostan u kojem borave zaražene časne sestre, trenutno je u samoizolaciji. U samoizolaciji je i Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije

Ukupno je na području Osječko-baranjske županije hospitalizirano 14 ljudi. “Jučer smo hospitalizirali sedam novih Covid bolesnika. Svi su stabilni. Ukupno hospitaliziranih imamo 14 bolesnika, nitko nije teže bolestan. Nadamo se da će tako i ostati”, rekla je dr. sc. Ljiljana Perić iz KBC-a Osijek.

“Podići ćemo lokalne stožere na višu razinu i uputiti ih da više kontroliraju ovu situaciju koja je dovela do eskalacije. Nemamo nikakve nove mjere. Ulazimo u vrijeme nedjelje kada je zakazano puno krizmi i pričesti. To će ići i dalje. Naš glavni epidemiolog gosp. Kožul dobio je naputak dogovoranja protokola s nadbiskupijom, a lokalni stožeri će biti zaduženi za provedbu mjera”, rečeno je na presici.

Pozitivan je i jedan svećenik

Potvrdili su da su jučer testirali cijeli samostan i ljude iz sjemeništa koji su vršili bogoslužja u samostanu. “Pozitivan je jedan svećenik koji živi s njima.”

Iz Stožera kažu kako će se prilagoditi trenutnoj situaciji s obzirom na žarište u Osijeku. “To nam je bilo nešto što se ne može predvidjeti koliko će biti pozitivnih. Za Đakovo znamo koliko ima osoba i koliko ima kontakata pa znamo koliki bi mogao biti konačni broj pozitivnih. Prosječna dob pozitivnih časnih sestara je 62 godine. Spremni smo, imamo iskustva od protekle epidemije, imamo opreme, dobili smo i nove opreme, pa smo u potpunosti spremni”, kažu.

Posted by Osječko-baranjska županija on Thursday, June 25, 2020

U ostatku Hrvatske potvrđeno 45 slučajeva

Ranije je u ostatku Hrvatske potvrđeno 46 novih slučajeva, samo u Zagrebu ih je 28. U Primorsko-goranskoj županiji potvrđeno je deset novih slučajeva, u Zadarskoj županiji potvrđena su četiri novozaražena, a po jedan novi slučaj imaju i Istarska županija, Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program