Život

Otkrivamo: U požeškoj bolnici zbog korona-kaosa u 10 dana psihijatrijski bolesnik uspio dva puta skočiti kroz prozor

Odjel psihijatrije, koji je bio prilagođen liječenju duševnih bolesnika, zbog pandemije je pretvoren u prihvatilište COVID bolesnika

Opća županijska bolnica u Požegi bila je ovog mjeseca poprište nevjerojatnog događaja: u razmaku od samo desetak dana psihijatrijski bolesnik V. M., star 42 godine, dva je puta skočio kroz prozor pokušavši počiniti suicid. Hospitaliziran je 30. listopada zbog teže kronične duševne bolesti, no s obzirom da je Odjel psihijatrije zbog pandemije pretvoren u smještajnu jedinicu bolesnika oboljelih od COVID-a, V. M. je premješten na Internistički odjel koji se nalazi u prizemlju zgrade Opće županijske bolnice u Požegi. Njegovo liječenje vodio je doktor Hrvoje Bogadi, potvrđeno je Telegramu iz službenih izvora spomenute bolnice.

Ali, dva dana nakon prijama u OŽB Požega, 1. studenoga, V. M. je skočio kroz prozor i glavom udario o betonsku stazu. Odjel na kojem se nalazio smješten je u viskom prizemlju, što je bila sretna okolnost, jer je V. M. zadobio ozljede koje nisu bile opasne po život. Kako smo saznali, tom je prilikom slomio kuk i prebačen je u Jedinicu intenzivnog liječenja u istoj bolnici. Ondje je ležao do 3. studenoga, a kako nije bio u životnoj opasnosti, premješten je na Odjel za ortopediju i traumatologiju, smješten na prvom katu OŽB Požega.

Nakon dva tjedna opet skočio kroz prozor

Iako je ondje, na Odjelu za ortopediju i traumatologiju, liječen i uz stalne konzultacije i terapiju psihijatra, u petak, 13. studenoga ponovno je skočio kroz prozor. Spomenuti bolnički odjel nalazio se na prvom katu, a nesretni M. V. ovoga je puta pao na travnatu površinu. Pri tome, na sreću, nije zadobio nove tjelesne ozljede, a stabiliziran je na Jedinici intenzivnog liječenje. No, sljedećeg dana, 14. studenoga, testiran je na COVID 19 pa je ustanovljeno da je pozitivan, odnosno zaražen virusom. Tada je prebačen na odgovarajući odjel, na kojem se nalaze i drugi COVID bolesnici, uz konzilijarni nadzor psihijatra i kirurga. Ondje je i danas, a kako su Telegramu rekli u OBŽ Požega, trenutno nije u životnoj opasnosti.

Nesvakidašnji događaj u požeškoj bolnici, koji ionako lošu sliku prilika kakve vladaju u hrvatskim bolnicama čini dodatno problematičnom, ondje pokušavaju opravdati činjenicom da je Odjel psihijatrije, koji je bio prilagođen liječenju duševnih bolesnika i imao odgovarajuću zaštitu, morao zbog pandemije biti pretvoren u prihvatilište COVID bolesnika. Također, kažu kako specijalizirane psihijatrijske bolnice, zbog COVID-a, ne primaju pacijente iz drugih bolnica čiji odjeli nisu dodatno zaštićeni i prilagođeni takvoj vrsti bolesnika.

Inače, ovo nije prvi slučaj pokušaja suicida na Odjelu psihijatrije u OBŽ Požega. Unatrag desetak godina također je zabilježen skok kroz prozor jednog pacijenta, a drugi je pobjegao s Odjela. Ipak, ovaj od prije nekoliko tjedana, jedinstven je jer se bolničkom osoblju u razmaku od samo desetak dana dogodio pokušaj suicida istog pacijenta, koji je u dva navrata skočio kroz bolnički prozor.

Nastavite čitati