Život

Ova kujica provela je posljednjih tjedan dana na nastavi, u školi kod Osijeka. Jedan divan razred sklonio ju je s ceste, na toplo

Učiteljica i učenici je nisu mogli ostaviti vani na hladnom, odmah su se svi organizirali i bacili na traženje trajnog doma

FOTO: Ljiljana Marinjak

Prije tjedan dana u Područnu školu u Ivanovcu, naselju blizu Osijeka, počela je dolaziti jedna kujica. Stigla je s ceste, smrzavala se. Učiteljica i dječica tada su odlučili učiniti najljepšu stvar: pustili su je da, svakoga dana, bude s njima unutra na nastavi, na toplome. Tako je bilo sve do jučer.

Učiteljica trećeg razreda Ljiljana Marinjak cijelo je vrijeme ipak bila svjesna da joj hitno treba naći stalni dom. Dobra vijest je što su joj ga našli, ali sada im treba prijevoz do Zagreba.

Odmah je zavoljela djecu Ljiljana Marinjak

“Prije tjedan dana izvela sam djecu u šetnju, istraživali smo prirodu i sreli kujicu. Naravno djeca su se poigrala, i mazila je te je na kraju došla za nama do škole. Djeca su kroz prozor vidjela da se jadna smrzava vani i jednostavno sam morala nešto poduzeti”, priča nam 48-godišnja učiteljica.

Budite fer, kliknite šer!Malena, predivna kujica traži dom! "Ova kujica se tjedan dana nalazi na nastavi u Područnoj školi u Ivanovcima. Ima li netko da bi ju udomio?"Kontakt: 098/1992044

Posted by Azil Osijek-volonteri on Monday, November 30, 2020

Danima je lutala

Kako kaže, djecu stalno educiraju o životinjama i udomljavanju. Stoga im je sada odlučila pokazati kako postupiti u ovakvoj situaciji. “Morala sam im pokazati svojim primjerom. Kujica je slušala nastavu s njima, bila je mirna cijelo vrijeme”, govori nam Marinjak.

Nisu je mogli ostaviti u školi preko noći pa su joj napravili improviziranu kućicu koju su stavili ispod nadstrešnice škole. Čim je završila s nastavom za taj dan učiteljica je u grupama na Facebooku objavila da je pronađen pas te se raspitivala o vlasniku. Nitko se nije javio, a djeca i poznanici rekli su da danima luta okolnim selima.

Netko ju je prijavio

Iako je imala najbolju namjeru, učiteljicu je na kraju netko prijavio jer je psića uzela u razred, na toplo. Rečeno joj je da ne smije psa puštati unutra i hitno je malenoj trebalo naći dom. Srećom, njezina objava masovno se proširila društvenim mrežama te se javila udomiteljica iz Zagreba.

“Ovog trena idemo veterinaru, cijepit ćemo je i pregledati”, kaže nam učiteljica. Cijepljenje će platiti od aukcija koje u školi organiziraju za pomoć životinjama, a pokrit će i troškove kastracije kada dođe vrijeme za to. Sve što sada treba je organizirati prijevoz do Zagreba, a do tada su joj našli i privremeni smještaj.

Slušala je nastavu tjedan dana Ljiljana Marinjak

Obožava djecu

Inače, kujica, koja još nema ime, jako je zavoljela učenike. “Ona je stvarno toliko umiljata, obožava djecu. Već je naučila kada točno dolazi autobus s učenicima i dočekivala ih je. Dok bih ih ja na ulasku u razred dezinficirala, ona bi već šmugnula unutra na toplo”, opisuje jutra učiteljica.

“Djeca su se organizirala, tko će je kada odvesti u šetnju, tko će je maziti, tko će eventualno počistiti za njom ako se dogodi nezgoda. Stvarno nije bilo problema. Ona je ležala umotana u dekicu, jako je mila i dobra”, priča Marinjak.

Učiteljici je palo na pamet i da pokrene projekt razrednog ljubimca, ali s obzirom na prijavu koja je stigla, odustala je od toga. Ipak, kaže, sretna je što je ovime dobila priliku biti primjer drugim školama u zemlji. Ako netko može ponuditi prijevoz do Zagreba može se javiti na njezin broj telefona: 098/1992044.

Nastavite čitati