Ovaj mali virtualni chef koji, kao fol, kuha pred vama u restoranu ozbiljan je hit u svijetu. Sad je stigao u Zagreb

Zabavnu 3D animaciju prvi je uveo popularni zagrebački restoran Baltazar, nevješto smo je snimili

FOTO: Borko Vukosav

Kultni zagrebački restoran Baltazar jučer je u svoju ponudu uveo zabavnu novinu koja je u posljednje vrijeme dosta veliki hit u svijetu. Riječ je o 3D animaciji Le Petit Chef, tj. videu koji se projicira na stol ispred gosta dok se njegova narudžba priprema. Le Petit Chef osmišljen je 2015. godine u belgijskom multimedijalnom studiju Skullmapping, a ubrzo je postao popularan u restoranima diljem svijeta. Koncept se, dakle, vrti oko malenog virtualnog kuhara koji, kao fol, priprema jelo na stolu pred vama dok čekate da vam se stvarno jelo posluži. Dakle, gledate nekog smiješnog čovječuljka s kapom chefa na glavi kako u raznim scenama priprema i poslužuje hranu, a pritom pada, skakuće, loka iz boce…

Iz Skullmappinga su, potaknuti prvotnim uspjehom, osmislili nove vizualizacije za razna jela i u različitim krajolicima; od snježnih do tropskih, iako nisu ograničeni samo na gastronomiju. Na društvenim mrežama se već neko vrijeme masovno dijele snimke malenog chefa iz brojnih svjetskih restorana ( restorana na svim stranama svijeta, a sad se isto može vidjeti u zagrebačkom Baltazaru, koji Le Petit Chef po prvi put uvodi u Hrvatsku.

Čovječuljak čupa krumpir i mrkvu, baca meso na grill…

Kako dakle, cijela stvar izgleda? Smjestite se za svoj stol i naručite jelo iz Le Petit Chef menija, a minijaturni kuhar od 58 milimetara pred vama kuha ono što ste naručili. Trenutno u Baltazaru nude mesni Le Petit Chef menu – predjelo (rižoto), glavno jelo (meso sa žara s povrćem) i desert (sladoled s voćem), a uskoro će u ponudu, kažu nam, doći i riblji menu

Dakle, kad se smjestite i naručite menu, maleni chef ispred vas počinje sa svojom izvedbom. Uz pratnju glazbe priprema orijentalni rižoto, razbacuje začine, pali vatru, peče meso na grillu, čupa krumpir i mrkvu iz zemlje, radi sladoled u snježnom okolišu, a usput i razgovara s vama na francuskom jeziku. Ukratko, zabavlja vas sve dok na stol ne stigne to isto jelo, sad za stvarno – ne samo za gledanje.

Iz Baltazara kažu kako ih je tehnologija Le Petit Chef oduševila, pa je već neko vrijeme pripremaju i isprobavaju u restoranu. “Ovaj koncept bi mogao naći svoje poklonike među ljubiteljima tehnologije, ali sigurno i među najmlađim gostima restorana”, kaže nam Tamara Čimbur, suvlasnica Baltazara koja nam pak nije htjela otkriti cijene menija, uz napomenu kako se unaprijed trebate naručiti. Kako ovo iskustvo izgleda, otprilike možete vidjeti na našim nevještim snimkama koje zbog titranja projicirane slike nikako ne mogu zamijeniti pravu stvar.

Mali chef radi rižoto sa šafranom i limunom:

Ovdje priprema povrće i odrezak na grillu:

A tu radi sladoled: