Ovaj novi, svježi restorančić na Britancu ima domaća jela, ali u vege varijanti. Primile su nas vlasnica i kuharica
Kuću Tete Ane otvorila je vlasnica popularnog Pithosa. Cijene su normalne, jela jednostavna i svaki dan drugačija
Pomalo ispod radara prošlo je otvorenje restorančića Kuća tete Ane na adresi Arnoldova 1, odmah nadomak Britanca. Njega je prošli mjesec otvorila 40-godišnja Taiba Redžepagić, vlasnica popularnog Pithosa u Žerjavićevoj. Šarmantan prostor od 40-ak kvadrata može istovremeno primiti desetak ljudi za stolovima, ali hrana se može uzeti i za van.
“Nakon 13 godina u Pithosu željela sam pokrenuti jedan zasebni brend. Pojavio se ovaj prostor na super lokaciji i odlučila sam otvoriti Kuću tete Ane. Za početak krećemo kao restoran, a u budućnosti bismo voljeli pokrenuti i vlastitu proizvodnju”, govori nam vlasnica i pokazuje friške sokove i marmelade koje su napravili prije nekoliko dana.
Cijene od 12 do 40 kuna
Ti sokovi, marmelade i ajvar još uvijek nisu u ponudi, ali ideja za njih izrodila se iz tradicije koju već godinama njeguju u Pithosu. “Svake godine okupi se ekipa, obitelji zaposlenika i prijatelji, ima onih od 18 i onih od 80 godina, i zajedno napravimo 60 kila ajvara”, kaže nam vlasnica koja želi da takva tradicionalna jela, kada ih uvrste u ponudu, ljude podsjete na djetinjstvo.
Inače, u ovom restorančiću može se popiti i kava, naručiti neka od pita iz ponude ili pojesti konkretno jelo. “Meni se mijenja iz dana u dan”, govori nam Redžepagić i dodaje kako na svojoj Facebook stranici najave što je sljedećeg dana na meniju. “Cijene se kreću od 12 kuna za pitu od sira, preko 15 kuna za bučnicu i zeljanicu, do 19 kuna za varivo s grahom ili vegetarijansku pašticadu s palentom za 40 kuna”, kaže.
Jela, koja su obavezno bez zaprške, spravlja 28-godišnja Ema Malogorski. “Jela za nadolazeći tjedan smišljam preko vikenda, istražujem po internetu i zapisujem recepte. Koncentrirala sam se nekako na naša tradicionalna jela, ali u vegetarijanskoj varijanti. Današnja pašticada, tako, umjesto junetine sadrži sejtan”, kaže nam i dodaje kako su sve namirnice domaće, s placa, OPG-ova ili iz vrta Taibine svekrve.
Posveta mami i teti
Inspiracija za Kuću tete Ane, Redžepagić je crpila iz žena u svome životu i ovaj restoran svojevrsna je posveta njima. “Mama je uvijek bila zaposlena i zapravo je moja teta Ana bila sestrama i meni kao druga mama. Ona me naučila kuhanju i zbog nje sam ga zavoljela pa sam joj i posvetila ovaj projekt”, objašnjava nam vlasnica.
Redžepagić sada uglavnom leti između Pithosa i Kuće tete Ane, a uz to je još i predstavnica stanara u zgradi u kojoj stanuje. Trenutno pokušava organizirati sanaciju dimnjaka koji je stradao u potresu. To radoholičarstvo je, kaže, naslijedila od mame. “Mama, Halida Grbić, radi već 60 godina, ima svoj frizerski salon i ona je bila ta koja je pomogla kada god su bile neke krize, bez nje zaista ovog ne bi bilo”.
Kako je jedna obiteljska priča temelj nastanka Kuće tete Ane, tako je Redžepagić tu atmosferu željela prenijeti u restoran. “Sami smo ga uređivali, čak sam nešto i gletala sama, a susjedi su nam uskočili kada god je trebalo Posuđivali su nam ljestve i alat. Željeli smo da se ljudi ovdje osjećaju kao da su kod kuće”, objašnjava nam dok je ljudi iz okolnih zgrada, koji je već poznaju, pozdravljaju.
Uskoro će raditi i vlastite pite
Iako je prvotna ideja bila da rade cijeli tjedan, zbog korone su ipak zatvoreni vikendom. “Radno vrijeme nam je od 11 do 18 sati, od ponedjeljka do petka. Radne vikende planiramo ponovno uvesti u rujnu”, poručuje Redžepagić i dodaje kako Kuća tete Ane nije ni na jednom dostavnom servisu. Kaže, najdraže im je ako ljudi dođu pojesti kod njih.
“Ne želim da dostavljači našu hranu dostavljaju po kiši i snijegu i da zbog naše hrane negdje stradaju po takvim uvjetima. Uz to, mi nismo brzi restoran i više od količine i velikog broja narudžbi bitno nam je da hrana bude fina i kvalitetna. Ljudi mogu naručiti hranu pa je pokupiti u dogovoreno vrijeme ili jednostavno doći tu i pojesti”, govori.
Malogorski je u restoranu već oko 9 sati, tako da su jela spremna taman u vrijeme ručka. “Prvo ujutro pokupim svježe pite u Pithosu, onda dođem ovdje i krećem s kuhanjem. Čekam sada još dio opreme, a kada to stigne moći ću i ja ovdje sama raditi pite. Zapravo, to jedva čekam”, govori nam na kraju.