Život

Ovako danas izgleda Newfoundland. Jedna od najvećih snježnih oluja ikad doslovno je zatrpala kuće i automobile. Snimke su lude

Snježni zapusi mjestimično su viši od četiri i pol metra

Dok se mi u Hrvatskoj moramo zadovoljiti susnježicom koja se na tlu zadržava najviše nekoliko sati, kao krajnje depresivna imitacija zimskih idila iz nekih prošlih vremena, pet tisuća kilometara zapadno od nas imaju potpuno drugačije probleme. Otok Newfoundland na istoku Kanade je potkraj prošlog tjedna pogodila jedna od najvećih snježnih oluja u povijesti. Glavni grad kanadske provincije Newfoundland i Labrador, St. John, pokrilo je više od 70 centimetara snijega, dok je u nekoliko manjih gradova u okolici izmjereno više od 90 centimetara snijega.

Situaciju je dodatno otežao vjetar koji je dosezao brzinu od 130 km/h, što je u kombinaciji s obilnom padavinom izazvalo mećavu koja je stvorila probleme u prometu i opskrbi stanovništva zbog kojih je u gradu proglašeno izvanredno stanje. Neki snježni zapusi viši su od četiri metra, a ulice su potpuno neprohodne za vozila, tako da su bolesnike do gradske bolnice prebacivali motornim sanjkama. Izvanredno stanje ostalo je na snazi i danas, mada je mećava prestala u nedjelju.

Grad otkopava i vojska

Lokalne vlasti upomoć su pozvale vojsku, koja bi danas trebala izaći na teren i pomoći u oslobađanju grada od snijega. Stanovnici St. Johna i okolice smislili su ime za situaciju u kojoj su se našli, pa su tako objave o „snowmageddonu” preplavile društvene mreže. Uz njih se vrlo često dijele snimke ljudi koji se doslovno iskopavaju iz svojih domova, nakon što su zapusi snijega zatrpali ulazna vrata i prilaze kućama. Loša vijest je da meteorolozi najavljuju kako bi ovoga tjedna moglo pasti još snijega.

Nastavite čitati