Ovako ljudima, nakon što im je Grad Zagreb obnovio ulicu, izgledaju garaže nakon svake jače kiše

Poplave se u Jazbini događaju od 2012., ljudima su objekti puni vode, mulja i fekalija

ZADNJA IZMJENA: kol 4, 2020
Foto: Ozren Kanceljak/Telegram

Telegram je prošli tjedan objavio priču o Jazbini, jednoj od zagrebačkih ulica koje se tijekom svake malo jače kiše bore s poplavama. U njoj taj problem nije postojao sve dok se Grad prije devet godina nije primio obnove te ulice u podsljemenskoj zoni.

Naime, odvodi koji su desetljećima oborinske vode usmjeravali u potok i kanal koji prate ulicu, odjednom su uklonjeni i nikad nisu vraćeni, zbog čega sada voda u Jazbini redovito prodire u kuće, garaže, podrume…

To se dogodilo i jučer, kad je Zagreb pogodilo još jedno nevrijeme koje je donijelo obilne kiše.

Voda, blato i fekalije

Jedan od tamošnjih stanara, Ozren Kanceljak, za Telegram je snimio kako to izgleda u njegovoj kući kad se spusti kiša, a ulica poplavi. Zajedno s ulicom i njegova garaža koju je treći puta u dva tjedna morao čistiti od blata i fekalija koje je nanijela bujica.

“Tri sata sam čistio garažu. Ovog se puta pak nakupilo blata i nekakvog mulja. Bilo ga je i na parkingu ispred garaže tako da je bilo posla”, priča nam Kanceljak. Kaže kako je ovaj put izbjegao veću štetu jer je poučen iskustvom iz prijašnjih poplava sve stvari ranije stavio na povišeno.

Nakon svake jače kiše garaže u ulici Jazbina izgledaju ovako

 

Jedna od garaža u ulici Telegram

Gospodin Kanceljak Telegramu je ustupio i video koji zorno pokazuje zašto stanarima stalno plave podrumi i garaže. “Bujica ide lijevom stranom ulice, jer su takozvani stručnjaci iz Grada tako projektirali umjesto da voda otječe s desne strane gdje usporedno uz ulicu teče potok Bliznec koji je ranije uređen da prikuplja upravo slivne vode i odnosi ih niže u za to sagrađenu branu”, pojašnjava.

Morao je izgraditi zidić

Kako je Telegram izvještavao prošli tjedan problemi stanara Jazbine krenuli su kada je Grad prije devet godina odlučio obnoviti ovu ulicu, pritom zatrpavši odvode koji su dio oborinskih voda desetljećima dotad usmjeravali u već spomenuti potok i kanal koji prate ulicu.

Oborinske vode više ne otječu u obližnji potok nego u podrume i garaže mještana

Budući da su neke kuće i zgrade s garažama i podrumima u ulici na nešto nižoj razini od potoka, upravo su one najčešće prve na udaru. I to ne samo od oborinskih voda već i onih kanalizacijskih jer šahtovi ne mogu progutati tu količinu vode. Stoga se sve izlijeva i miješa samo da bi na kraju završilo u prostorima građana koje neki od njih pokušavaju zaštititi na razne načine. Tako je Kanceljak, recimo, na kraju garaže izgradio zidić koji mu služi kao brana, kako voda ne bi prodrla u ostatak kuće.

Stanari su u garažama napravili i zidove kako bi obranili kuće od poplave

Bandić okrivio građane

“Vode do potoka niti ne dolaze. Toliko o tome kako su građani krivi za poplave kao i kakvi stručnjaci rade za Grad Zagreb. To je kazneno djelo”, ljutito komentira Kanceljak. Između ostalog, referira se na nedavnu Bandićevu izjavu u kojoj je građane optužio za štetu nastalu uslijed zadnje velike poplave jer su, tvrdi, suterene i podrume pretvorili u stambene prostore.

Kanceljak kao poseban problem ističe činjenicu da ih u Gradu uporno ignoriraju. Inače, iz Gradskog ureda za prostorno uređenje Telegramu su prošli tjedan potvrdili da su kanale zatrpali zbog izgradnje nogostupa te tvrde da do sada nisu zaprimili pritužbe mještana.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program