Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Ovako večeras izgleda autocesta A1 pred tunelom Sv. Rok. Imamo sve detalje općeg prometnog kolapsa

Sav promet prema Dalmaciji i obrnuto blokiran do daljnjega. Ponegdje ima više od pola metra snijega

FOTO: HAK

Zbog gotovo metra napadalog snijega, sva vozila koja voze prema jugu silaze s autoceste na čvoru Gospić, budući da je autocesta otvorena samo do Svetog Roka, a ondje se ne bi imali kamo skloniti, dok je u Gospiću organiziran prihvat, doznaje Hina u Policijskoj upravi u Gospiću.

Kako je državna cesta od Gospića prema Gračacu također zatvorena za sav promet, policija moli putnike da s autoceste silaze prije Svetog Roka, jer su ta odmorišta puna.

Glasnogovornica Ličko-senjske policijske uprava Maja Brozičević rekla je Hini da vozila masovno silaze u Gospić, iako poneko siđe i u Brinju i u Otočcu jer smatraju da u Gospiću imaju i prihvat Civilne zaštite i više drugih opcija za skloniti se na sigurno, sve dok ceste ne budu prohodne.

Šef HGSS-a onima uz ceste savjetuje da ostanu u vozilima

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Brozičević, inače iz Gospića, rekao je Hini da je u Gospiću dosad napadalo oko 80 centimetara snijega, izvan grada i do metar, ali da za sada ondje, za razliku od nekih drugih lokacija, nema ljudi koji su u zastoju uz cestu ili na cestama.

Volonteri Stanice Gospić su u pripravnosti, očistili su prostor oko vozila i motornih saonica, ali za sada nema dojava da nekog treba prevesti. Spremni su, kaže, ujutro otići do Karlobaga, s tim da će ispred njih cestu Gospić-Karlobag čistiti ralica, kako bi na hemodijalizu u Gospić dovezli jednog pacijenta. Uz njih, u pripravnosti su još stanice Ogulin, Karlovac i Makarska.

“Zbog zimskih uvjeta i obilnog snijega intenzivno na pomaganju ljudima sada rade HGSS-ovci stanica Zadar, Šibenik i Split, a ako bude potrebe, aktivirat će se i stanice koje su u pripravnosti”, rekao je Brozičević. Tako će, ustreba li, iz automobila koji su ostali uz ceste ili na cestama prevoziti ili prenijeti djecu ili bolesne i slabe osobe, a ostalima se savjetuje da ostanu u svojim vozilima, da budu strpljivi, te će i oni, u slučaju potrebe, dobiti pomoć koju budu trebali, rekao je Brozičević.

Prihvatni centar u Gračacu, u pripravnosti i u Obrovcu

U Gračacu je otvoren prihvatni centar za putnike zapele u prometu, na adresi Nikole Tesle 37, kod mosta u Gračacu, izvijestili su u nedjelju iz Ravnateljstva Civilne zaštite RH, budući da je je trenutno, zbog snježnog nevremena, zaustavljen promet između Dalmacije i unutrašnjosti. U pripravnosti je, javili su, i dječji vrtić u Obrovcu, na adresi Ivane Brlić Mažuranić 4, za prihvat putnika ako se ukaže potreba. Vrtić je grijan i može pružiti smještaj za stotinjak osoba.

Putnicima je na raspolaganju i prihvatni centar u Gospiću, u prostoru Gradske sportske dvorane, gdje uz okrepu također postoji mogućnost smještaja.

Prema posljednjim informacijama, zbog iznimno loših vremenskih uvjeta, vjetra i ponegdje više od pola metra snijega, promet je do daljnjega u prekidu za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

HAK

Dvorana u kojoj su bili Ukrajinci

Voditelj službe Civilne zaštite u Gospiću Jozo Živković rekao je za Hinu da je za putnike otvorena sportska dvorana u kojoj je bio Prihvatni centar za raseljene osobe iz Ukrajine te da je tu već nekoliko desetaka ljudi. “Možemo primiti puno ljudi, pripremljeno je i više od 50 kreveta, na raspolaganju su i sanitarni čvorovi s tuševima. Bit će i čaja, kao i druga potrebna pomoć ljudima koji ne mogu dalje putovati, i to sve dok se prometno ne poveže sjever i jug Hrvatske”, rekao je Živković.

Ličko-senjska županija u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite – Službom civilne zaštite Gospić te Stožerom civilne zaštite Ličko-senjske županije i Stožerom civilne zaštite Grada Gospića, organizirala je privremeni prihvat i smještaj za putnike koji su ostali na prometnicama u blizini Gospića. Kontakt broj Prihvatnog centra Ličko-senjske županije smještenog u Gospiću je 098 181 7765.

Vozači blokirani satima, vjetar nanosi snijeg

Dežurne ekipe su na terenu, ali vozači su se požalili da snijega ima na cesti jer kad ralica prođe, zbog naleta vjetra, vrlo brzo nastane novi sloj.

Jedan od njih kazao je da je satima blokiran i da bi do prihvatnog centra mogao jedino pješice.

Kako su ranije izvijestili iz Hrvatskog auto-kluba, od 14,30 sati do daljnjega nema slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. Zbog većeg broja vozila koja su već isključena iz prometa na odmorištima i parkirnim mjestima savjetuju da se ne kreće na put na navedenoj relaciji.

Kamioni ne mogu ni u Rijeku i Istru

Zbog prometnih nesreća prekinut je promet na državnoj cesti Obrovac-Gračac (DC27) gdje je prepriječeno teretno vozilo, a vozi se jednim trakom, naizmjence, na dionici Kistanje-Knin u mjestu Radučić (DC59). U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Vozače iz HAK-a pozivaju na strpljenje i napominju da će prometna policija povremeno isključivati vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru te u unutrašnjosti. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.

HAK

Niz ograničenja i zabrana

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; dionica riječke obilaznice (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica (obilazak je kroz grad Rijeku); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, Paški most i Krčki most.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće, lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Sljemenska cesta zatvorena je sa zagrebačke strane od Blizneca prema vrhu.

HAK

Kaos i u pomorskom prometu

Na širem području Pule i Labina poziva se vozače na pojačan oprez, zbog stabala na kolniku i granja.

U prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije.

Iz Ravnateljstva Civilne zaštite ranije su javili o posljedicama olujnog nevremena koje je zahvatilo veći dio države, a koje su meteorolozi najavljivali danima. Na riječkom je području Županijski centar 112 zaprimio je 50-ak dojava građana koje su se odnosile na prevrnute kontejnere, polomljene grane stabala i rušenje građevinskih skela. Oštećeneo je više osobih vozila te krov jednog ugostiteljskog objekta. Zbog naleta lokomotive na oboreno stablo i kidanja elektrovodova, prekinut je željeznički promet između Kupjaka i Skrada.

Službe u Zagrebu zatrpane pozivima

U Zagrebu je još tijekom subotnje večeri zaprimljeno više dojava građana o posljedicama jakog vjetra, kiše i snijega na području grada i županije, koje su se odnosile najviše na grane i stabla koja su pala na prometnice, pritom oštetivši električne i telekomunikacijske kabele. Na području Elektre Velike Gorice došlo je do više kvarova na niskom i srednjem naponu kao posljedice vremenskih uvjeta na tom području, a ekipe Elektre su radile na njihovom otklanjanju.

Također je zaprimljeno i više dojava o ispadima električne energije na području Samobora, Zaprešića i Brezovice. Svi kvarovi su otklonjeni, a jedino područje bez električne energije uslijed ispada trafostanice je Samobor – Grdanjci (338 kućanstava bez struje). Ekipa Elektre Samobor radi na otklanjanju kvara.

Nestanci struje i oborena stabla u Slavoniji

Na širem području Dvora, u Sisačko-moslavačkoj županiji, u noći sa subote na nedjelju bez struje je ostalo oko tisuću potrošača. U Slavonskom Brodu, u subotu navečer zbog snježnih oborina na području grada, Centar 112 zaprimio je više dojava o padanju stabala na kolnik u ulicama Marka Marulića, Brlićev put i Ivana Gundulića. Stablo je palo i na lokalnu cestu u mjestu Jakačina Mala. Uklanjanje stabala obavljali su komunalno poduzeće i JVP Slavonski Brod. Zabilježeno je više kvarova na niskom naponu, a bez električne energije bio je dio potrošača na širem području Brodsko-posavske županije. Na teren su izašle ekipe HEP-a.

U nedjelju ujutro jedno stablo palo je na kolnik u Berislavićevoj ulici u Slavonskom Brodu, jedno na osobno vozilo i plinsko brojilo u Borovskoj ulici i jedno na državnu cestu D51 Banićevac prema Oblakovcu. Bez struje su još uvijek dijelovi općina Stara Gradiška, Okučani, Cernik, Dragalić, Vrbje, Nova Kapela, Podcrkavlje i Bukovlje. Tri stabla su pala i zatvorila županijsku cestu Pivare-Donji Bogićevci, jedno stablo palo je na cestu u naselju Janiševac u Podvinju.

Intervencije na području Požege i Osijeka

U Požegi su vatrogasci imali više intervencija uklanjanja stabala koja su pala zbog težine snijega na prometnice (oko 15 stabala), jedna intervencija obavljena je na području općine Brestovac i jedna na području općine Velika. Tvrtka “Poduzeće za ceste d.o.o.” Slavonski Brod, koja održava državne ceste, imala je četiri intervencije uklanjanja stabala. Zbog kvara na 10 kV dalekovodu, bez električne energije ostalo je oko 2.000 potrošača na području Bučja, Pakraca i Čaglića.

U subotu navečer zbog snježnih oborina na području Osječko-baranjske županije, Centar 112 Osijek zaprimio je više dojava o padanju stabala na kolnik i na parkirna mjesta, pri čemu su oštećena četiri vozila i otežano je prometovanje. Vatrogasci JVP-a Osijek i DVD-a Valpovo imali su po četiri intervencije, DVD-a Đakovo dvije i JVP-a Našice jednu intervenciju uklanjanja stabala s prometnica. Zabilježeno je više kvarova na niskom naponu, a bez električne energije bio je dio potrošača na širem području županije. Na teren su izašle ekipe HEP-a.

Struje nije bilo u okolici Našica i Đakova

​Zbog kvara na dalekovodu bez električne energije je bilo šire područje grada Našica, ukupno 15 mjesta, šire područje Đakova, ukupno 22 mjesta te tri mjesta u Baranji. Vatrogasci na području Županije imali su šest intervencija uklanjanja stabala s ceste i jednu intervenciju uklanjanja stabla s dva auta. Djelatnici Hrvatskih šuma uklonili su 20 stabala koja su prijetila padanjem na cestu Gašinci-Selci Đakovački. Vatrogasci DVD Gašinci uklonili su devet stabala s ceste.

Zbog snijega je oko 5.050 korisnika na širem području Karlovačke županije (područje Ozlja, Duge Rese, Vojnića i Slunja) također ostalo bez električne energije. U Vukovarsko-srijemskoj županiji vatrogasci su uklonili stabla s kolnika koje je palo na tri mjesta (Sotin, cesta Privlaka-Županja, D2 obilaznica Vukovara), u dva naselja (Ivankovo, Sotin) djelomično nije bilo struje. U Virovitičko-podravskoj županiji bez električne energije bila su naselja Brezovica, Detkovac, D. Bukovica, G. Viljevo, dio grada Virovitice i Milanovac. Djelatnici HEP-a Virovitica i JVP Virovitica imali su jednu intervenciju uklanjanja stabla s prometnice i vodova električne energije. Na D69 između Slatine i Čeralija zbog stabla na cesti intervenirali su djelatnici Hrvatskih cesta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više