Klinci iz Zagreba napravili su po vlastitim idejama prototipove izuma za bolji i čišći svijet budućnosti

Ideje su pretvorene u prototipove u radionici u Zagrebu

ZADNJA IZMJENA: stu 16, 2016
Foto: IGOR/Facebook

Roboti koji prikupljaju stare televizore i izdvajaju dijelove koji se mogu ponovno upotrijebiti, kvačice za cipele koje vibracijama upozoravaju slijepe osobe da se približavaju opasnoj zoni u prometu, uređaji koji od otpada rade građevinski materijal, samo su neke od dječjih ideja za održivu ekonomiju budućnosti.

Sve ove ideje, pretvorene u prototipove, nastale su u subotu na radionici za djecu, koju je organizirala udruga Global Children’s Designathon u suradnji s partnerima Dizajn centar Zagreb i Croatian Design Superstoreom, uz podršku nizozemskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Poticanje kreativnog razmišljanja

“Koncept radionica razradila je nizozemska organizacija Children’s Designathon po načelima tzv. design thinkinga, odnosno metodi u sedam koraka koja potiče djecu na kreativno razmišljanje i rješavanje određenih problema. Ove godine, tema je bila cirkularna ekonomija”, objašnjava koordinator projekta, Teo Drempetić Čonkić za Telegram. Naravno, djecu smo temu približili kroz različite primjere iz stvarnog života, izbjegavajući komplicirane riječi.”

Primjerice, objasnili smo im da je jedan od primjera za ono što želimo postići prikupljanje plastike iz oceana i izrada nove obuće, tako da djeca shvate princip, objašnjava naš sugovornik. Uz pomoć naših mentora, djeca su za rješavanje problema kroz design thinking metodologiju istraživali svoje ideje, izradili prototipove i potom ih prezentirali. Ovdje su neki od njihovih radova:

Tin (7), Aner (7) i Tibor (7)

Tin, Aner i Tibor
Tin, Aner i Tibor IGOR/Facebook

Vozila koja pronalaze odbačeni otpad, uvlače ga u sebe, kao i nečisti zrak koji pročišćava, zatim detektira vrstu materijala koju je našao te ga nosi u tvornicu na recikliražu za ponovnu upotrebu.

Ursula (7), Maša (12) i Karla (11)

Ursula, Maša i Karla
Ursula, Maša i Karla IGOR/Facebook

Čitav sustav koji se sastoji od broda, splavi i tvornice, a služi za skupljanje otpada i štetnih tvari koje plutaju po morskim površinama. Ideja je očistiti morsku površinu, a potom poslati sakupljen otpad u tvornicu na razvrstavanje i prenamjenu, tj. stvoriti novi ciklus odbačenog materijala.

Amadeo Valerije (8), Lea (8) i Matko (8)

Amadeo Valerije, Matej
Amadeo Valerije, Matej IGOR/Facebook

Uređaj koji nas upozorava da ne bacamo smeće i koji širi ljubav.

Ursula (7) i Gita (8)

Ursula i Gita
Ursula i Gita IGOR/Facebook

Stanica za pročišćavanje zraka od štetnih plinova, s kompletnim procesom uvlačenja plinova, filtriranja te vraćanja čistih čestica u atmosferu.

Karlo (8), Ante (11), Leon (8) i Matej (8)

Karlo, Ante, Leon i Matej
Karlo, Ante, Leon i Matej IGOR/Facebook

Robot koji reciklira i pogon koji skuplja otpad, odnosno koji od prikupljene plastike, stakla i metala stvara novi građevinski materijal.

Tin (7) i Aner (7)

Tin i Aner
Tin i Aner IGOR/Facebook

Skiciranje rješenja na worksheet prema design thinking metodi.

Predstavljanje teme
Predstavljanje teme IGOR/Facebook

Radionica Designathon Works se ove godine po prvi puta održala u Zagrebu. 2Paralelno s ovom u Zagrebu, u isto se vrijeme radionica održavala u još devet svjetskih gradova, Dublinu, Amsterdamu, Berlinu, Tunisu, Nairobiju, Panjimu, Singapuru, Rio de Janeiru i Willemstadu pa je ukupno sudjelovalo 300 djece”, kaže kooridnator projekta Teo Drempetić Čonkić.

Istraživanje ideja
Istraživanje ideja IGOR/Facebook

“Na radionici nismo nagrađivali nikoga pojedinačno jer je program razrađen tako da potiče kreativnost i rješavanje konkretnih problema, a ne kompetitivnost”, objašnjava Teo. “Cilj je potaknuti djecu na razmišljanje i kreativnost kako bi već sad počeli shvaćati probleme iz svoje okoline koje će jednoga dana morati rješavati”, zaključuje.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program