Ovih 7 vrsta hrane bi vam moglo pomoći da ne posegnete za slatkim

Krumpir i jabuke neke su namirnice koje smanjuju želju za desertom

ZADNJA IZMJENA: pro 3, 2015
Foto: Albert Leung/Flickr

Ako je vjerovati što piše Love to Food, postoji hrana koja već u začetku može spriječiti želju za slatkim. Odricanje od slatkog nije samo izazov, to je, znaju oni nesretnici koji jako vole slatko, prava žrtva.

Okruženi smo sa različitom, vitaminima bogatom, hranom koja bi mogla pomoći da ne osjećamo takvu potrebu za slatkim. Naravno, nije to isto kao pustiti čokoladu da se nježno otapa u ustima ali ova hrana dokazano može zadovoljiti želju za slatkim, a bez da narušimo dijetu.

Znači, kada osjetite neodoljivu želju za slatkim zalogajem, malo se prilagodite i pokušajte se prisjetiti što bi mogli pojesti umjesto čokolade.

1. Slatki krumpir

2746220149_c06a494c71_o
Slatki krumpir je prirodno karameliziran Robin/Flickr

Slatki krumpir prirodno karamelizira i postaje slađi kako se kuha pa bi porcija ovog korijenastog povrća mogla zadovoljiti potrebu za slatkim. Oni koji vole slatki krumpir mogu očekivati da će usput u organizam unijeti više željeza, kalija i C vitamina.

2. Cimet

6712149425_de5f9a386e_o
Redovito uzimanje cimeta rezultira zdravijim razinama šećera u krvi Steven Depolo

Prema studiji Američke udruge za dijabetes, redovito uzimanje cimeta rezultira zdravijim razinama šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 i čak smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti. Uz snagu koju ima cimet u regulaciji šećera, naš mozak će znati da mu ne treba ništa slatko.

3. Jabuke

8626260902_8e66205de8_o
Jabuka ima manje od 100 kalorija pa je dobar popodnevni ili večernji desert unknown

Jabuke su pune topljivih vlakana i pektina (kojeg ima i u marelicama, narančama) koji može smanjiti želju za slatkim i dati osjećaj sitosti. Prema jednoj studiji, redovito uzimanje jabuka može smanjiti rizik dijabetesa za 23 posto. Jabuka ima manje od 100 kalorija pa je izvanredan popodnevni ili večernji desert.

4. Chia sjemenke

4999199198_9813d23b18_o
Malezijske sjemnke su izvrstan regulator šećera u krvi Stacy/Flickr

Ova malezijske sjemenke su prava vitaminska bomba, puna omega tri masnih kiselina i izvrstan regulator šećera u krvi. Pokušajte ih ostaviti u mlijeku preko noći, dodajte im malo sirupa od agave ili javora, malo cimeta, ubacite svježe voće i desert je spreman. Ovo bi mogao biti i zdrav doručak, idealan za početak dana.

5. Ocat

V is for vinegar
Ocat ima učinak detoksikacije pa zbog tog ne posežemo za kolačima i slatkom hranom muffett68/Flickr

Na naše tijelo ocat ima učinak detoksikacije i daje osjećaj da smo tijelo očistili od toksina pa tako nismo spremni posegnuti za kriškom kolača. Prema studiji koju je objavio Reader’s Digest, uzimanje male količine kiselog prije jela, kao što je jabučni ocat, pomaže tijelu da održi zdrave razine šećera u krvi.

6. Kućni sladoled od banane

4666235544_2ccfb3091b_o
Kućni sladoled od banane ne sadrži rafinirani šećer Ina Todoran/Flickr

Smrznite bananu na nekoliko sati, stavite je u mikser dodajte malo mlijeka i izmiksajte. Dobili ste zdrav sladoled, bez rafiniranog šećera. Možete mu dodati malo gorke čokolade, cimeta, stevije i kakao praha.

7. Crna čokolada

21847070480_ae90821cd8_o
Crna čokolada je prihvatljiva za dijetu bez šećera ana pardos corrales/Flickr

Prepuna antioksidansa i vitamina, dobra u borbi protiv bora, crna čokolada konzumirana u umjerenim količinama je jedna od najzdravijih slatkih stvari za prigristi i posve prihvatljiva za dijetu bez šećera.

Eva Benedik
Telegram autor
1904 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program