Život

Ovih pet žena uspjelo je pobjeći od svojih nasilnih muževa, pa su na jedan dan postale superheroji

Projekt je napravila udruga Women Speak iz Litve

FOTO: Moterys kalba/Facebook

Women Speak pokret je i udruga zlostavljanih žena iz Litve, a nedavno su napravile genijalan projekt u kojem je pet žena, koje su uspjele pobjeći od svojih nasilnih muževa, utjelovilo super heroine, prenosi Bored Panda.

Cilj ovog projekta, kako tvrde iz udruge, bio je pokazati koliko su ovakve žene zapravo snažne i koliko su njihove priče inspirativne te se nadaju kako će pomoći i drugim ženama koje se bore s istim problemima da nađu hrabrosti i spase vlastiti život.

Jedna od tri žene doživljava nasilje

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna od ukupno tri žene na svijetu barem je jednom u životu doživjela neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja, a najviše slučajeva događa se upravo između partnera u vezama i brakovima.

Stoga su na ovaj način htjele još jednom poručiti koliko je važno ohrabrivati i ostale žene da napuste svoje nasilne partnere, prije nego bude prekasno.

Edita – “Sada bih se čak mogla kandidirati za predsjednicu”

Edita
Edita Moterys kalba/Facebook

Edita je majka šestero djece koja je napustila svog nasilnog partnera i sada kaže: “Nikada ne biste trebale dopuštati poniženja ili trpjeti nasilje. Tamo vani postoji drugačiji svijet – svjetliji, ljepši, pun nade. Mi smo jače od njih. I zaista vjerujem da iza svakog oblaka postoji svijetla strana i da postoji rješenje svakog problema.”

Elena – “Nisam žrtva, ja sam borac”

Elena
Elena Moterys kalba/Facebook

Elena je majka troje djece kojoj se, nakon što je napustila nasilnog muža, opet vratilo samopouzdanje. “Samopouzdanje će vam se vratiti kada izađete iz nasilne veze. Mnoge žene dolaze i centrima prijavljuju fizičko nasilje. Ali postoji i ono psihičko. A ono je ponekad i mnogo gore, zato što se puno teže nositi s njegovim nevidljivim, skrivenim posljedicama”, tvrdi.

Kristina – “Progovorite”

Kristina
Kristina Moterys kalba/Facebook

Kristina je majka dvoje djece i svim ženama koje se bore s problemom s kojim se borila i ona sama poručuje: “Što dulje ostanete u nasilnoj vezi, to će vam biti teže izaći. Ali nikada nije prekasno za izlaz, čak i ako imate petero djece.”

Viktorija – “Žena nije objekt”

Viktorija
Viktorija Moterys kalba/Facebook

Viktorija je majka petero djece i jako dobro zna koliko je važno brzo reagirati. “Prvi put kada vaš partner bude nasilan, odmah to recite prijateljima i obitelji. Žena nije objekt i ne bi se trebala oslanjati na to što drugi ljudi misle o njoj. Ona može reći ‘ne’ nasilju i odbiti biti žrtva.”

Zita – “Više nisam žrtva”

Zita
Zita Moterys kalba/Facebook

Zita je majka dvoje djece i svim ženama odlučila je poručiti da ne bismo trebale kukati, već nešto poduzeti. “Postoje žene koje cijeli život provedu u nasilnim vezama: pritom krive druge, kukaju i od sebe rade žrtve. Poduzmite nešto! Ponekad ćete poletjeti više i snažnije nego što biste pale”, kaže.

Nastavite čitati