Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Donosi Pickbox NOW

Donosi Pickbox NOW Ovih šest naslova vrhunski su europski filmovi koje možete već danas pogledati

Četiri streaming kompanije ujedinile su se kako bi gledateljima pružile najbolje od europske filmske industrije

FOTO: TMG CREATIVE

Pandemija koronavirusa poljuljala je gotovo sve industrije, posebice onu filmsku. Projekcije mnogih naslova bile su otkazane, a snimanja i produkcije novih filmova stavljene na čekanje. Međutim, tijekom 2021. godine polako je sve došlo na svoje, pa su tako samo u europskoj filmskoj industriji zabilježena 1832 nova filma.

Iako točnu brojku za prošlu godinu ne znamo, filmovi produkcije europskih zemalja sve su više zastupljeni i na renomiranim filmskim međunarodnim festivalima, a nerijetko se ondje otkrivaju i neka nova redateljska imena mladih talenata.

Zahvaljujući tome, pronašli smo šest europskih filmova koji su od nedavno dostupni na Pickbox NOW streaming servisu, a iako nisu razvikani poput hollywoodskih naslova, vrijedni su gledanja. Na popisu su nam se našla četiri češka i dva talijanska naslova. Evo što možete očekivati.

1. Mali križar (Little Crusader)

Ova češka povijesna drama govori o vitezu Bořeku koji napušta dom i odlazi na put kako bi pronašao svog izgubljenog sina Jana. Mali Jan pobjegao je od kuće sa željom da slijedi svetu misiju djece, a svog je oca bacio u pravu patnju.

Film je snimljen u Italiji, a temelji se na tradicionalnoj pjesmi ‘Svojanovský křižáček’, češkog lirskog pjesnika Jaroslava Vrchlickog koji je osam puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za književnost.

Redatelj filma je Václav Kadrnka, jedan od najpoznatijih redatelja češke filmske industrije. Film je osvojio Kristalni globus na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, a imao je i devet nominacija za filmsku nagradu Češki lav.


2. Spašavanje mrtvih (Saving One Who Was Dead)

Još jedno češko remek-djelo redatelja Kadrnke koje u obliku drame donosi priču o majci i sinu koji se ne mogu pomiriti s teškom sudbinom njihova oca, odnosno muža. Kada padne u komu, članovi njegovi obitelji trude se svim silama prevladati strah kako bi pronašli način da ga vrate.

Film je izašao 2021. godine, a glavne uloge utjelovili su Vojtech Dyk, Zuzana Mauréry i Petr Salavec. Obiluje minimalizmom, teatralnim elementima, ali i jakim porukama o životu i smrti.

Teški životni trenuci u filmu su predstavljeni kao neprestani niz hodnika i stepenica kojima se vrtimo u krug ili dolazimo do odredišta nalik slijepim ulicama.


3. Osamdeset pisama (Eighty Letters)

Ova češka drama, zajedno s prethodna dva filma, čini svojevrsni stvaralački opus redatelja Kadrnke koji on sam naziva trilogijom ‘Odsustvo voljene osobe’. Također ga karakterizira strog i minimalistički stil, a jednim dijelom je autobiografski budući da su osobna redateljeva sjećanja iz djetinjstva bila glavna inspiracija.

Priča prati majku i sina koji 1987. godine iz Čehoslovačke nastoje emigrirati u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se ponovno susreli s ocem, odnosno mužem koji je ondje otišao prije njih.

Radnja filma popraćena je prepričavanim ulomcima pisama koji daju uvid u obiteljsku povijest i svjedoče o bliskoj vezi između njezinih članova. Glavne uloge utjelovili su Zuzana Lapcíkova i Martin Pavlus.


4. Noć duhova (Ghost Night)

Nova talijanska drama iz 2022. godine, mladog rimskog redatelja Fulvia Risulea, jedan je od onih filmova u kojima se radnja odvija u samo jednoj noći. Obiluje detaljima i dijalozima dvojice glavnih glumaca Edoarda Pescea i tek 20-godišnjeg Yothina Clavenzania.

U filmu su utjelovili uloge policajca i 17-godišnjeg mladića Tareka koji na putu prijateljima odlazi u park kupiti nekoliko grama droge. Policajac pritom u civilu sjedi u vlastitom autu te, umjesto da ga odvede u postaju i nazove roditelje, dječaka vodi na beskrajnu vožnju po okolnim mjestima.

Na trenutke ljubazan i pun razumijevanja, policajac predstavlja tajanstvenu figuru s popratnim izljevima strogoće i prijetnje. Tarek je u potpunosti pod njegovom kontrolom, tražeći odgovor na pitanje kamo ga želi odvesti.


5. Lavice (Las Leonas)

Talijanski dokumentarni film, redateljica Isabel Achaval i Chiare Biondi iz 2022. godine, donosi priču o skupini imigrantkinja u Rimu, većinom iz Južne Amerike, koje rade kao njegovateljice i čistačice, a sve su strastvene obožavateljice nogometa.

Kroz radnju filma dijele se trenuci iz njihovih privatnih života i poslova, a protagonistice gledateljima nastoje prenijeti svoje perspektive, nade i očekivanja.

Glavne uloge utjelovile su Ana Pirlog, Beatriz Rua Gamboa i Elivira Escobar Veliz.


6. Negdje iznad Chemtrailsa (Somewhere Over The Chemtrails)

Ova češka dramska komedija mladog redatelja Adama Kolomana Rybanskog premijerno je predstavljena na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu tijekom prošle godine.

Iza jednostavne glavne radnje koja prati događanja među susjedima u dosadnom provincijskom gradiću, krije se tematika teorija zavjera i rasizma koje se prikazuju na relativno smiješan, satirički, no i dalje vrlo osviješten način.

Mnogi ga smatraju dobrim i ugodnim filmskim komadom zahvaljujući izvrsnom odabiru glumaca – iskusnog Miroslava Krobota i ekspresivnog Michala Isteníka.

Pickbox NOW

Top destinacija za europske sadržaje

Ovi, ali i brojni drugi filmovi europske produkcije na Pickbox NOW streaming servisu dostupni su zahvaljujući projektu Streaming Europe koji je okupio četiri europske streaming kompanije – UniversCine, Sooner, LMC i Pickbox. Ujedinile su se kako bi gledateljima pružile najbolje od europske filmske industrije.

Tijekom trajanja projekta, na Pickbox NOW će se predstaviti 24 nova europska filma, svježe prikazana na prepoznatim filmskim festivalima. Svaki od njih nosi potpis intrigantnih novih redateljskih imena i vještih kreativaca.

Sadržaji dostupni kad god poželite

Na Pickbox NOW streaming servisu možete uživati u neprekidnom gledanju omiljenog sadržaja bez reklama, uz visoku rezoluciju i kvalitetu. Ovisno o pretplati, postoji mogućnost gledanja s tri ili četiri uređaja istovremeno.

Gledanje je omogućeno na više načina – kao samostalan SVOD preko tableta, mobitela i računala, na Smart TV-u preko aplikacije ili bežičnim prijenosom koristeći uređaj Chromecast te preko najvećih regionalnih operatera u njihovim videotekama kroz predefinirane pakete ili dodatnu naplatu.

Besplatno se registrirajte i uživajte

Kako biste prvi mogli dobivati informacije o novostima na Pickbox NOW, ali i uživati u novim besplatnim sadržajima poput prve epizode serije Špijunski ured te ostalim filmovima iz Streaming Europe projekta koji su U trku i Moskva u jednom smjeru, savjetujemo da se besplatno registrirate.

Ukoliko se odlučite na pretplatu, ona je bez ugovorne obveze i dostupna u tri različita paketa – Start, Plus i Family.

Start paket, koji uključuje jednomjesečno gledanje apsolutno svog sadržaja za 3,85 eura mjesečno, Pickbox NOW čini i trenutno najpristupačnijim streaming servisom u Hrvatskoj.


Sadržaj nastao u suradnji s Pickbox NOW.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više