Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Ovo je Miškec bar, otvoren je u Prolazu sestara Baković i mogao bi postati ozbiljan gradski hit

Bar ima fora, intimnu atmosferu. Prostor je uređivao Nedjeljko Mikac Cak

ZADNJA IZMJENA: ožu. 14, 2019
Foto: Borko Vukosav

Prolaz sestara Baković u centru Zagreba, koji Zagrepčani znaju i kao Miškecov te Balkan prolaz, početkom ožujka dobio je novi lokal: Miškec bar. Kako nam kaže vlasnik Nikica Perić, jako su se s htjeli povezati s legendom o Miškecu, pa zato ime.

Inače, priča o Miškecu, ako je ne znate, ide ovako: prema staroj gradskoj legendi Miškec je bio mladić koji je živio u kotlovnici Kina Balkan, današnjeg Kina Europa. Nažalost, doživio je nesreću pa je za život mogao zarađivati samo noseći reklame na leđima i prsima. Zagrepčani su, usput, takve ljude zvali “čovjek sendvič”. Tijekom Drugog svjetskog rata Miškec je izgubio i ono malo što je imao te je bio prisiljen spavati u kotlovnici Kina Balkan.

Miškec bar Borko Vukosav

Perić se nada će njima priča s Miškecom ipak donijeti malo više sreće. Lokal ima 40-ak mjesta i vrlo intimnu atmosferu. “Mislim da ćemo postati dio tradicionalne subotnje špice upravo zato što smo usko vezani za tu tradiciju i povijest prolaza u kojem se nalazimo”, priča nam Perić.

Miškec bar Borko Vukosav

Prostor je radio Nedjeljko Mikac Cak

“Prostor za lokal smo tražili godinama, a u zadnjih godinu dana sve se pokrenulo i našli smo ovo u Miškecovom prolazu. Nakon toga se ideja o Miškec baru zapravo razvila vrlo brzo, u samo tri mjeseca”, priča nam vlasnik te dodaje da je interijer sredio Nedjeljko Mikac Cak, poznati scenograf i akademski kipar koji stoji i iza uređenja KIC-a, Johanna Francka i restorana Fidel Gastro. “Napravio je točno ono što smo željeli, bezvremensko uređenje u kojem će se naši gosti osjećati opušteno.”

Miškec bar Borko Vukosav

Inače, prostor je uređen u pomalo retro stilu sa starim radio prijemnicima na jednom zidu, dok je namještaj većinom od metala i drveta. Dio stolova nalazi se i na katu, a oko njih su stolci s kravljom kožom, dok je na zidu ogroman mural one poznate stare reklame za cirkus koja prikazuje Strong Mana kako podiže uteg jednom rukom.

Miškec bar Borko Vukosav

Povremeni pršut i posebno pivo

Posebno su zadovoljni cijenama; bilo im je važno da budu normalne. “Kave su u jutarnjoj varijanti od 7 do 11 kuna, a piva, rađena posebno za Miškec bar, je 12 kuna. Cijena gina ovisi o vrsti, a kreće se od 20-ak do 40-ak kuna”.

Miškec bar Borko Vukosav

Trenutno su zadovoljni, jer ljudi polako sve više dolaze. “Uz kavu, naručuju si najviše pivicu i gin”, priča Perić. Osim posebnim pivom, koje im proizvodi Istarska pivovara, Miškec je prve goste dočekao i pršutom. Kažu da će im to postati stalna praksa: “Svaki dan imamo neko iznenađenje za goste, počastimo ih, a obično petkom i subotom budu neki sirevi ili pršut.”

Miškec bar Borko Vukosav

Željka Orešković
Telegram autor
135 članaka Više o autoru
Više s weba