Ovo je samo kod nas vijest ali eto; varaždinski biskup pričestio je djecu s Downom uz vrlo lijepe poruke

Pričali smo s vjeroučiteljicom škole za djecu s posebnim potrebama

ZADNJA IZMJENA: svi 11, 2017
Foto: Plavec Fiket Studio /Plavec Fiket Studio

“Nedavno sam bila na prvoj pričesti svog nećaka koji ima Down. Osobno nisam vjernica, ali njegovi roditelji odlučili su ga provesti kroz sve sakramente, i to poštujem. Svidjelo mi se kako je varaždinski biskup započeo misu. Rekao je kako neka djeca ne znaju tko je Bog, neki možda i znaju, ali se ne mogu izraziti. Međutim, zahvaljujući onima koji brinu o njima i pomažu im kroz život, takva djeca upoznaju ono što Bog prema kršćanskoj definiciji jest – ljubav”, opisuje za Telegram Martina Matijaško, gospođa koja je u petak 5. svibnja bila na obredu u varaždinskoj katedrali.

Biskup Josip Mrzljak tada je podijelio sakramente učenicima Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, varaždinske škole za učenike s teškoćama u razvoju. Na misi se jedan učenik krstio, njih osam primilo je sakrament prve pričesti, dok se 16-ero djece krizmalo. Učenike je za sakramente pripremila školska vjeroučiteljica Tamara Herjavec Habek, koja Centru radi više od devet godina.

Kako je izgledala priprema za pričest

“Iskreno, tijekom mise baš i nisam uspjela čuti biskupovu poruku, jer sam sam se bavila djecom. Morala sam biti uz njih. U ovakvim situacijama naši učenici znaju biti posebno uzbuđeni”, kaže nam vjeroučiteljica. Neki od njih, objašnjava, potpuno razumiju situaciju, drugi donekle, a treći uopće ne shvaćaju što se oko njih događa. Nalaze u potpuno novom prostoru, okruženi mnoštvom vjernika. Od njih se očekuje da mirno stoje ispred nekoliko nepoznatih svećenika. “Sve ovo za moje učenike može biti prilično zahtjevno iskustvo”, kaže.

Zbog toga je priprema trajala godinu dana. Vjeručiteljica je prvopričesnike naučila napraviti znak križa, dok je krizmanike naučila tri osnovne kršćanske molitve: Oče naš, Zdravo Marija, Slava Ocu. Osim toga, demonstrirala im je kako treba izgledati njihov dolazak pred oltar te kako se pravilno pričešćuje.

Dan je započeo s bitno mučnijim temama

U nekoliko navrata dala im je neposvećenu hostiju, za vježbu. Neposredno prije početka mise s biskupom Mrzljakom dogovorila je kako će spriječiti eventualne neugodnosti. “Biskup mi je predložio da ja pričestim onu djecu koja odbiju primiti hostiju od njega”, objašnjava. Za slučaj da se dogodi da pojedino dijete, zbog straha, nelagode ili bilo kojeg drugog razloga, odbije primiti pričest i od vjeroučiteljice, dogovor je bio da će ga biskup simbolično pričestiti znakom križa na čelu.

Dan nam je, inače, započeo s priopćenjem HRT-a o ispadu njihovog komentatora Luke Popova, koji je djecu s Downom na pričesti usporedio sa slijepcima u prometu. Možete ga pročitati ovdje.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
540 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program