Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Ovo je sedam skrivenih zdravstvenih razloga zašto ste konstantno žedni

Moguće je da bolujete od dijabetesa ili vam je prehrana potpuno kriva

FOTO: Flickr

Kada osjetite žeđ, odmah vam je jasno da taj dan ili niste unijeli dovoljno vode i tekućine u organizam, ili ste jeli nešto jako slano ili ste previše intenzivno vježbali.

Ali ako su vam usta suha, možda vam tijelo poručuje da postoji i neki prikriveni zdravstveni problem koji je uzrok žeđi. Poznato je kako svako stanje koje mijenja ravnotežu soli ili vode u tijelu potiče žeđ.

Ako ste jedni od onih koji slijede dobru praksu hidratacije, ali još uvijek se osjećate dehidrirano, možda bi trebali sa svojim liječnikom provjeriti da vas ne muči neki od sljedećih sedam problema.

Dijabetes

Dijabetes povećava rizik dehidracije, osobito ako niste ni svjesni da ga imate. Kada je razina šećera previsoka, tijelo radi pritisak na bubrege da proizvode više urina kako bi se riješilo viška glukoze. A često mokrenje, drugi uobičajeni simptom dijabetesa, donosi žeđ. Zbog toga pijete sve više tekućine. Ako osjećate ekstremnu žeđ i često mokrite, primijetite iznenadni gubitak težine, umor i razdražljivost, provjerite radi li se o dijabetesu.

Mjesečnica

Kad ste u PMS-u, uz sebe uvijek trebate imati bocu vode
Kad ste u PMS-u, uz sebe uvijek trebate imati bocu vode Joe Goldberg/Flickr

Dok imate mjesečnicu može vam se dogoditi da pijete velike količine vode. Ne brinite, ovo je posve normalno. Na to utječu estrogen i progesteron. Gubite velike količine tekućine, zbog čega se javlja pojačana žeđ, koju kompenzirate većim unosom tekućine u tijelo. Kada osjetite simptome PMS-a, neka vam boca s vodom bude pri ruci.

Dijabetes insipidus

Iako dijabetes insipidus nije povezan s dijabetesom kojeg znamo i kojeg se plašimo, s njime dijeli neke slične simptome, kao što su dehidracija i zaposleni mjehur. Nefrogeni dijabetes insipidus je poremećaj kod kojega bubrezi stvaraju veliku količinu razrijeđene mokraće jer ne reagiraju na antidiuretski hormon i ne mogu koncentrirati mokraću. I dijabetes insipidus i dijabetes mellitus vode do izlučivanja velike količine mokraće. Po svemu drugome, pak, posve su različiti.

Dijabetes insipidus karakterizira neravnoteža hormona koja utječe na apsorpciju vode. Zato što gubite velike količine vode urinom, žedni ste jer tijelo pokušava kompenzirati gubitak tekućine. Kako postoji nekoliko tipova dijabetesa insipidusa koji može biti izazvan različitim razlozima, liječnik će napraviti testove da utvrdi koji tretman bi za vas bio najbolji.

Suha usta

Neki lijekovi su uzrok suhih usta, ali ako to nije slučaj, potražite savjet liječnika
Neki lijekovi su uzrok suhih usta, ali ako to nije slučaj, potražite savjet liječnika www.e-MagineArt.com/Flickr

Suha usta ili kserostomija, često se miješa s ekstremnom žeđi. Abnormalna je suhoća membrane mukusa u ustima, zbog smanjenja ili promjene u sastavu sline. Ako žlijezde slinovnice ne proizvode dovoljno sline to može dovesti do simptoma kao što su loš zadah, problemi žvakanja i debela, ljepljiva slina. Do suhih usta mogu dovesti neki lijekovi, osobito oni za alergije ili lijekovi protiv mučnine. Postoji i nekoliko bolesti koje izazivaju suha usta pa ako znate da lijekovi nisu uzrok, morate liječniku.

Anemija

Anemija može biti uzrok žeđi
Anemija može biti uzrok žeđi bkatherineq/Flickr

Iznenadni gubitak krvi ili gubitak krvi koji traje zbog obilnih mjesečnica ili čira koji prokrvari su najčešći uzroci anemije. Tijelo gubi crvena krvna tjelešca brže nego što ih može nadoknaditi pa pokušava nadomjestiti tekućinu, što će izazvati žeđ. Čest, a još neprepoznat razlog obilnog mjesečnog krvarenja je hipoaktivna štitnjača. Oko 70 posto ljudi osjeti neki stupanj neaktivne štitnjače. Pregled i test krvi reći će imate li anemiju, a liječenje ovisi o vrsti anemije koja vam je dijagnosticirana.

Nizak tlak

Ako ste često pod stresom, to uzrokuje nizak tlak, a onda i pretjeranu žeđ
Ako ste često pod stresom, to uzrokuje nizak tlak, a onda i pretjeranu žeđ Marie JA

Kronični stres uzrokuje da adrenalinske žlijezde manje luče, što može rezultirati niskim tlakom ako je stres jak i dugotrajan. Niski tlak može izazvati vrtoglavicu, depresiju, tjeskobu i ekstremnu žeđ. Osjećaj žeđi je način na koji tijelo dodaje više tekućine u krv u nastojanju da digne krvni tlak. Ali jedino rješenje problema je da smanjite stres i bolje se nosite s njim.

Prehrana

Od šparoga više mokrite, pa onda osjećate i veću žeđ
Od šparoga više mokrite, pa onda osjećate i veću žeđ Tom Adam/Flickr

Hrana može imati učinak dijuretika. Na primjer celer, šparoge, cikla, limun, lubenica, džumbir i peršin. Ova hrana čini da mokrite više pa možete početi osjećati žeđ. Iako je ova hrana jako korisna za zdravlje, svakako dodajte prehrani široku paletu voća i povrća. Pokrit ćete sve potrebne hranjive tvari i držati žeđ pod kontrolom. Možete balansirati žeđ jedući više hrane bogate tekućinom, kao što je smeđa riža koja upije puno vode dok se kuha.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više