FOTO: Franko's Pizza & Bar

Ovo je tim koji stoji iza najboljih pizza u državi: 'Osmišljavanje nove recepture traje od nekoliko tjedana do par mjeseci'

Razgovarali smo s Franom Župićem, vlasnikom poznate pizzerije Franko's Pizza & Bar

Ovo je tim koji stoji iza najboljih pizza u državi: 'Osmišljavanje nove recepture traje od nekoliko tjedana do par mjeseci'

Razgovarali smo s Franom Župićem, vlasnikom poznate pizzerije Franko's Pizza & Bar

FOTO: Franko's Pizza & Bar

Talijanski sastojci poput mozzarelle fior di latte, brašna i San Marzano DOP pelata te namirnice domaćih proizvođača kao što su baranjski kulen, jadranske kozice i kobasice od istarskog boškarina, samo su neki od razloga zašto je zagrebački Franko’s Pizza & Bar dvaput proglašen najboljom pizzerijom u Hrvatskoj.

Osim toga, nakon otvorenja 2019., dvije godine zaredom uvršten je i na popis top 50 najboljih u Europi te je tako postao jedina hrvatska pizzerija kojoj je to ikada uspjelo. Pritom su ocjenjivači posebno pohvalili visoke standarde kvalitete, kako sastojaka, tako i usluge koja je pažljiva i brza.

Kao dodatan plus istaknuli su i pažnju usmjerenu prema nabavi sirovih namirnica te širini vegetarijanskog izbora, a dodatno su ih dojmile bogate vinske i pivske karte te ponuda ostalih kuhanih jela.

Pizze iz druge galaksije

Franko’s se prošle godine našao i među 10 posto najboljih svjetskih restorana na listi ‘Tripadvisor – Travelers’ Choice’. Tome su ponajviše zaslužne recenzije gostiju, a koji su pizze opisali kao savršenu simfoniju raznih okusa.

Mnogi od njih naveli su kako su im pizze iz Franko’sa najbolje koje su ikada probali, nazivaju ih pizzama iz druge galaksije, a najviše su ih oduševili kvaliteta sastojaka te prekrasan ambijent.

Kako su postali svojevrsni hrvatski brend, koja je formula uspjeha i što sve, osim vrhunskih pizza, nude svojim gostima, otkrio nam je diplomirani ekonomist, poduzetnik i vlasnik Franko’sa, Fran Župić.

Radi se uz ljubav i strast

“Smatram da nas je možda upravo period pandemije izgradio – uspjeli smo kroz svo to vrijeme ostati na okupu, povezali smo se poput obitelji i čak brojčano narasli. No, nije bilo lako raditi bez gostiju. Posvetili smo se dostavi, oko nas su bile samo stotine kutija po stolovima”, prisjeća se Župić.

Ali, poslije lockdowna, sve se vrlo brzo vratilo na svoje mjesto te je Franko’s ubrzo postao jedan od najboljih u svome području. “Kriteriji za odabir najbolje pizzerije su prije svega kvaliteta i izvedba pizze, no osim toga gledaju se i kvaliteta usluge, ponuda pića, uređenje i atmosfera”, nabraja naš sugovornik.

Sve to ocjenjuju anonimni inspektori koji restoran mogu posjetiti u bilo kojem trenutku, stoga, ističe Župić, nikada nema opuštanja.

Franko's Pizza & Bar

Pizze inspirirane hrvatskim regijama

“Postoje stotine pizzerija u koje možete otići i pojesti pizzu na brzinu, no u Franko’s dolazite po kompletan doživljaj jer svakim detaljem dajemo sve od sebe da impresioniramo svakog gosta. Tome doprinosi i činjenica da je restoran otvoren isključivo iz ljubavi i strasti prema pizzi”, govori Župić.

Dodaje da je, prije upuštanja u ovaj projekt, za koji kaže da mu je od samih početaka poseban gušt, proveo nekoliko mjeseci u Firenzi kako bi naučio što više o napoletana pizzama i čitavom konceptu talijanskog pizza svijeta. To mu je posebno pomoglo budući da do tada nije imao pretjeranog iskustva u ugostiteljstvu.

Ponudu Franko’sa želio je podići na neku zanimljiviju razinu, stoga je talijanski štih začinio prigodnim hrvatskim tvistom, pa su već neko vrijeme pizze inspirirane hrvatskim regijama apsolutni hit na jelovniku.

Franko's Pizza & Bar

Čvarci, tartufi i crna slavonska svinja

“Ideja se nametnula sama od sebe, a budući da imamo pristup vrhunskim domaćim namirnicama, odlučili smo od toga napraviti i vrhunsku domaću priču. Reakcije gostiju su pozitivne, a kada izađemo s novom pizzom, većina gostiju je odmah želi isprobati”, prepričava naš sugovornik.

Tako su na jelovniku najpopularnije pizze poput ‘Autumn in Slavonia’ kojoj su glavni sastojci čvarci i dimljeni obrazi crne slavonske svinje, ali i istarska ‘No Fake Truffles’ koja je obogaćena tartufima, šparogama i kobasicom od boškarina.

Svoje obožavatelje ima i ‘Creamy Baranja’ kojoj je glavni sastojak baranjski kulen. Uz nju su tu još i ‘Calabrian Red’ – pikantnija pizza na koju dolaze salsiccia, chili niti i ukiseljene lučice te pizza ‘Wild, wild Boar’ s mortadelom od vepra.

U sve je uključeno 30-ak zaposlenika

Ekipa u kuhinji koja stoji iza svakog jela dijeli se na senior i junior pizzaiole te pomoćne kuhare, a u kreaciji svake pizze sudjeluju svi te zbog toga vole istaknuti da odlično funkcioniraju kao kolektiv.

“Osmišljavanje recepture za svaku novu pizzu traje najmanje nekoliko tjedana, a ponekad i nekoliko mjeseci, a čitav proces izgleda kao kad neki bend piše novu pjesmu. Netko dođe s idejom pa netko nešto nadoda i onda krene rasprava. Od 30-ak zaposlenika praktički su svi uključeni u taj dio”, objašnjava Župić.

No, svakoj pizzi temelj je napoletansko tijesto bez aditiva i s dugom fermentacijom, za koje, dodaje Župić, ne postoji nikakav tajni recept. “Tajna je u stalnom ponavljanju, prilagođavanju uvjetima i konstantnom poboljšavanju proizvodnje”, ističe.

Franko's Pizza & Bar

Vječni klasici – Old School pizze

Osim special edition verzija, na jelovniku su svoje mjesto pronašle i takozvane Old School pizze, a kako im i samo ime kaže, naginju vječnim klasicima. Tako se na ovom popisu izdvajaju Vesuvio, Miješana, Mediterana, Slavonska i slične.

“S tom smo pričom krenuli u lockdownu jer napoletanske pizze koje možete naručiti kod nas u pizzeriji u Branimirovoj nisu pogodne za dostavu. Imali smo peć, vrhunske pizzaiole i sastojke te smo se odlučili prilagoditi situaciji. Priča je zaživjela i ostala aktualna”, prepričava vlasnik Franko’sa.

Uz njih se u ponudi mogu naći i veganske te calzone pizze, tjestenine, obrok salate, plate s narescima, ali i street food jela poput mozzarella kuglica i proljetnih rolica.

Idealno mjesto za poslovne sastanke, ali i vesela druženja

Franko’s se može pohvaliti i bogatom vinskom te koktel kartom, pri čemu na scenu stupaju konobari i barmeni, koji su uz pizza majstore također vrhunski profesionalci. “Naši autorski kokteli prolaze kroz sličan proces brainstorminga i probavanja prije izlaska na kartu”, ističe Župić.

U njima gosti mogu uživati u poprilično ugodnom, ali i univerzalnom ambijentu. “Preko tjedna restoran prilagođavamo brojnim poslovnim sastancima, dok su vikendi većinom obilježeni proslavama i druženjima pa je i sama atmosfera opuštenija”, opisuje naš sugovornik.

Večere su svaki dan popraćene za koju crticu glasnijom glazbom i prigušenijim svjetlima, a vikendom bar radi i duže od kuhinje za dodatno opuštanje u čašici dobrog pića.

Franko's Pizza & Bar

Otvorene su i dvije ‘To Go’ poslovnice

Uz restoran u Branimirovoj ulici na broju 71A, Franko’s je nedavno otvorio i dvije ‘To Go’ poslovnice – jednu u Dubravi, drugu na Jarunu. “Time smo željeli omogućiti da Old School pizze naši gosti mogu naručiti neovisno o tome u kojem se dijelu grada nalaze”, ističe Župić.

Trenutno dostavom pokrivaju centar grada te veće dijelove istoka i zapada, a želja im je u budućnosti pokriti cijeli Zagreb. “Koristimo razne servise za dostavu, a trenutno smo u test fazi zapošljavanja i svojih dostavljača te u Dubravi imamo već aktivnu i vlastitu dostavu”, napominje vlasnik Franko’sa.

Dodaje da postoje i pregovori oko otvaranja novih lokacija restoranskog Franko’sa, ali točne detalje nam Župić nije htio otkriti. No, s obzirom na popularnost ove pizzerije koju potvrđuje i brojka od više od 10 tisuća pratitelja na Instagramu, uvjereni smo i da će potencijalne nove lokacije postati omiljena mjesta brojnih posjetitelja.


Sadržaj nastao u suradnji s Franko’s Pizza & Bar.