Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Ovo je Zagreb: Na zaštićenoj zgradi osvanuo ilegalni balkon, vlasnica je supruga šefa HAZU-a

Ministarstvo kulture tražilo je privremenu obustavu radova

06.06.2018., Zagreb - Velimir Neidhardt, hrvatski arhitekt i akademik, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na kući Job, kulturnom dobru i poznatom djelu arhitekata Stjepana Hribara i Ivana Velikonje u Ilici 17, vlasnici jednog stana odlučili su nelegalno – izbiti balkon Da stvar bude bizarnija, radi se o nekretnini Narcise Neidhardt, supruge akademika, poznatog arhitekta i predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimira Neidhardta, piše Jutarnji list.

Neidhardt je, kako piše Jutarnji, iz svog stana na vanjsku fasadu izbila balkonska vrata te dodala metalnu konstrukciju predviđenu kao temelj za novi balkon s dvorišne strane Ilice 17. Susjedi govore da se radovi u stanu, koji je prema zemljišnim knjigama njen, provode već neko vrijeme. Intervencija na fasadi je, pak, stara nekoliko mjeseci.

Pozvane inspekcije

Na nju je inspekcije, kako je potvrdio za list, upozorio predstavnik stanara Vedran Koričanić. “Prijavili smo sve inspekciji i dobili informaciju da su se radovi doista odvijali bez dozvole. Hoće li vlasnici nakon prijave ishoditi dozvolu, kao i smiju li se uopće na zgradi koja je kulturno dobro raditi ovakvi radovi, vidjet ćemo kad se izjasni Gradski zavod za zaštitu spomenika”, rekao je Koričančić za Jutarnji.

Iz Ministarstva kulture potvrdili su Koričanićeve navode te dodali kako su od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika zatražili da poduzmu radnje iz svoje nadležnosti, točnije da se vlasniku, odnosno investitoru radova “izda rješenje o privremenoj obustavi radova i uputi ga na ishođenje potrebne dokumentacije”. Iz Zavoda se o svemu nisu očitovali.

Što kaže Velimir Neidhardt?

Narcisa Neidhardt, piše Jutarnji, stan koji obuhvaća sporne radove, naslijedila je 2018. godine, a inače živi sa svojim suprugom samo nekoliko kućnih brojeva niže u stanu koji je također, kako je jednom njen suprug izjavio, u njenom vlasništvu.

Jutarnji piše kako do Narcise Neidhardt nisu uspjeli doći, no da im je situaciju komentirao njen suprug, arhitekt Velimir Neidhardt i to priopćenje koje potpisuje Ured za odnose s javnošću HAZU-a. On je napisao kako stan nije u njegovom vlasništvu, te da “podržava postupanje u skladu sa zakonskom regulativom, osobito o zaštićenim objektima poslije potresa”. Potom je još dodao da će “vrlo rado će istražiti o čemu se ovdje radi”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više