Ovo nam je drugi najgori dan od početka epidemije. Uvedene nove mjere, Capak objasnio što znače

Velik dio novozaraženih povezan je s noćnim klubovima iz samo četiri mjesta

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2020
Foto: Tomislav Pavlek/POOL/HINA
Što se upravo događa s koronavirusom:

Prema podacima Stožera civilne zaštite RH, u posljednja 24 sata registrirano je 130 slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da je za nama drugi najgori dan od početka epidemije. Noćni klubovi na obali već su neko vrijeme velika žarišta iz kojih se širi koronavirus, pa je HZJZ jučer donio preporuku da se zabrani rad zatvorenom dijelu takvih ugostiteljskih objekata. Preporučeno je da noćni klubovi koji za to imaju uvijete nastave rad na otvorenom, dok oni koji nemaju tu mogućnost mogu raditi kao obični kafići.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj je presici Stožera pojasnio je tu preporuku. “Mi jesmo jučer promijenili preporuke za rad klubova koje pokrivaju i kulturne i druge događaje, s tim da smo dali snažnu preporuku da se zatvoreni dijelovi zatvore. Nema plesnih podija, tamo se treba postaviti stolove s razmakom od jedan i pol metara. Odluka je ranije već donesena da će inspekcija to kontrolirati, sada uključujemo i sanitarnu inspekciju. Epidemiolog i sanitarni inspektor moći će na određeno vrijeme zatvoriti klub ako se utvrdi da je to izvor zaraze”, rekao je Capak.

Mogu se zatvarati i drugi objekti

Kako će zatvaranje žarišta zaraze izgledati u praksi objasnio je ministar unutarnji poslova Davor Božinović. „Uputa je poslana svim stožerima civilne zaštite koji će informirati sve ugostiteljske objekte na svom teritoriju. Na preporuku epidemiologa će se, dok se svi zaposlenici ne testiraju, morati zatvarati. Prostor će se morati dezinficirati i ako bude pozitivnih među djelatnicima, oni će morati u samoizolaciju”, rekao je ministar.

Novinare je zanimalo hoće li se ista odluka primjenjivati ako se netko zarazi u muzeju ili banci, odnosno hoće li se takvi objekti zatvarati. „Nismo mijenjali tekst preporuke, dodali smo jedan naputak koji smo poslali svim lokalnim stožerima, a skupa s tim nadopunama ćemo ih danas objaviti. Ako se utvrdi izvor zaraze u bilo kojem objektu, postoji mogućnost da sanitarni inspektor zatvori i taj objekt. To je privremena mjera”, kazao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a je kazao kako je velik dio novozaraženih povezan s noćnim klubovima. „Oboljeli navode tri grada, a danas se pojavio i jedan otočić. Mogu reći da su to klubovi u Novalji na Pagu, u Makarskoj, Vodicama i na otoku Viru”, kazao je Capak. Dodao je da ni jedan slučaj zaraze za sada nije povezan s obilježavanjem obljetnice Oluje u Kninu 5. kolovoza, kao ni sa Sinjskom alkom održanom u nedjelju.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2009 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program