Život

Ovo su Luna i Zec, hit duo iz zagrebačkog Savskog gaja. Svaki dan idu sami u šetnju, vlasnik ih ne može zaustaviti

Zec misli da je pas pa pokušava lajati. To završi tako da kiše

Luna i Zec u šetnji
FOTO: Privatni album

U zagrebačkom kvartu Savski gaj živi daleko najbolji duo na ovim prostorima – osmogodišnja kujica Luna i petogodišnji kunić – Zec. Za njih smo doznali nakon što ih je u srijedu snimio Marijano Petric, 37-godišnjak rodom iz Pule koji sada živi u Savskom gaju s curom. U komentarima ispod njegovog videa na Facebooku javio se i Goran Raguž, vlasnik ovog dvojca koji svaki dan odlazi sam u šetnju.

“Prije pet godina nabavili smo Zeca i Luna ga je prihvatila kao svoje štene i od tada su nerazdvojni. Ona je jako zaštitnički nastrojena kada se radi o njemu, toliko da ga je naučila sama izvući iz njegovog kavezića. Primi ga za uši i odnese van”, kaže nam 29-godišnji vlasnik i dodaje kako im je dvojac rasturio već pet ograda, stalno ih mijenjaju, ali Luna i Zec uvijek nađu način da izađu.

Svaki dan odu u šetnju

Kako nam kaže Raguž, šetnje su počele gotovo odmah po Zecovom dolasku: “Samo smo jedan dan skužili da nema ni Lune ni Zeca. Naravno, uhvatila nas je panika, ipak su nam oni kao članovi obitelji. Srećom, ubrzo su se vratili”. To prvo lutanje, kroz posljednjih pet godina pretvorilo se u svakodnevnu aktivnost.

“Oni jednostavno odu u šetnju na pola sata do 40 minuta. Strah nas je prometa i automobila, ali koliko se god trudili da ih zadržimo u dvorištu, oni nađu način da izađu”, kaže nam Raguž koji se već naviknuo na susjede koji ih zaustavljaju za fotkanje. “Čudno im je vidjeti zeca i psa u šetnji i to same”.

Luna i Zec u šetnji Privatni album

Zec pokušava lajati na nepoznate

Kako je Zec s Lunom od malih nogu posve je preuzeo pseću osobnost: “Kada netko novi dođe u kuću Zec ih ima potrebu najaviti baš kao i pas. Svim silama želi lajati kao Luna, ali naravno ne može, jer je zec. On onda počne kihati, što je urnebesno. Ja ne znam, s tim zecom… Ma to je sve kod mene nešto ludo”, govori Raguž kroz smijeh.

Iako je Luna bernski planinski pas od 50 kila, zimi joj je sirotici hladno pa se sa Zecom stisne ispred peći. “Naravno, nuždu ne može obavljati u kući pa traži van, a to je naučio i Zec pa ništa ne obavlja u kući jer zna da se to tu ne radi. Njih dvoje onda odu van, obave i kad ih pozovemo vrate se u kuću”.

Luna je Zeca prihvatila kao svoje štene Privatni album

Inače, koliko je toga Zec naučio od Lune govori i činjenica da se odaziva na svoje ime: “Ja njemu velim ‘Zeci, dođi!’ i on dolazi. Prvo ide on, a onda i Luna za njim”, govori nam na kraju Raguž.

Nerazdvojni su Privatni album

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu