Ovo su 3 važna razloga zašto odmah morate smanjiti uzimanje šećera

Šećer je postao prvi i glavni neprijatelj zdravlja

FOTO: Flickr

Bez obzira na to koliko bila jaka samokontrola, velika većina ljudi ima veliku slabost prema slatkome. Šećer je postao prvi i glavni neprijatelj zdravlja.

Ima ga u voćnim sokovima, energetskim napitcima, voćnim jogurtima, zdravim granola pločicama, polugotovoj hrani. American Heart Association, a i svaka druga zdravstvena organizacija preporučuju da dnevno ne više od 100 do 150 kalorija bude od šećera.

Poštujemo li to, osim gubitka na kilaži, tu je i cijeli niz drugih koristi za zdravlje, u prvom redu osjećat ćemo se bolje. A ako se bolje osjećamo, učinkovitiji smo u svemu što radimo. Navodimo nekoliko razloga zašto bi svatko trebao uzimati manje šećera.

1. Smanjenje kardiovaskularnih bolesti i rizika od srčanog infarkta

3872155588_844b4d1cf9_o
Debiljna povisuje krvni tlak Tony Alter/Flickr

Zbog debljine povisuje se krvni tlak. Ljudi kod kojih 25 posto dnevnih kalorija stiže od šećera dva puta češće umiru od kardiovaskularnih bolesti.

2. Smanjuje se rizik Alzheimera i depresije

Gazirana pića mogu utjecati na psihu
Zaslađena gazirana pića mogu utjecati na psihu Flickr

Prehrana sa puno šećera reducira proizvodnju proteina znanog kao neurotrofni moždani faktor (BDNF). On pomaže mozgu da formira nova sjećanja i dozove stara. Niske razine BDNF-a imaju ljudi sa poremećajem metabolizma šećera, a to je povezano sa razvojem Alzheimera i demencije.

Odrasle osobe koje piju više od 4 zaslađena gazirana pića dnevno 30 posto vjerojatnije će patiti od depresije. Povišene razine glukoze remete cikluse u mozgu i smanjuju efekt neurotrofnog moždanog faktora pa je veća šansa za depresiju i anksioznost.

3. Mlađa, zdravija, čišća koža i bistrije misli

15427259692_aaca03e640_o
Zbog dugogodišnjeg konzumiranja šećera koža može izgubiti elastičnost Iwan Gabovitch/Flickr

Dugogodišnje konzumiranje šećera može dovesti do toga da koža izgubi elastičnost i da se bore jave ranije. Molekule šećera oštećuju kolagen i elastin koji kožu čine mladalačkom i vitalnom.

Hrana nižeg glikemijskog indeksa omogućava nam bolju pozornost, manje fluktuacije hormona i veću sinaptičku aktivnost u mozgu. Šećer sa visokim glikemijskim indeksom spriječava da dosegnemo svoje istinske potencijale na puno više načina nego što je debljanje. Raznolikim izborom hrane i nastojanjem da uzmemo što manje šećera možemo itekako promijeniti način života.