Život

Uopće ne zvuči uznemirujuće: u Floridi su poletjeli prvi genetski modificirani komarci

Ideja je da parenjem smanje populaciju koja grize i širi zarazne bolesti

mosquito set isolated on orange background.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Krajem travnja biotehnološka tvrtka Oxitec postavila je plavobijele šesterokutne kutije na imanja šest dobrovoljaca oko Florida Keysa. Nakon ulijevanja vode, genetski modificirana jajašca unutar kutija su se aktivirala i izlegla.

Prve ličinke su sada odrasli komarci i poletjeli su, piše Science News. Oko 12.000 muških komaraca svaki će tjedan izletjeti iz kutija tijekom 12 tjedana.

Kroz nekoliko generacija komaraca, genetski modificirani komarci, vrste Aedes aegypti, tvrtke Oxitec mogli bi smanjiti populaciju ženskih komaraca koji grizu i šire bolesti. Probno puštanje komaraca slijedi nakon izbijanja groznice denga u Florida Keysu 2010. godine.

Puštaju samo muške komarce koji ne grizu

“Od kada nam je stigla denga, a prošle godine i Zika u Miami Dade, tražimo nove alate za suzbijanje komaraca”, kaže Andrea Leal, izvršna direktorica za kontrolu komaraca okruga Florida Keys. Oxitec pušta samo muške komarce koji ne grizu. Kada se genetski modificirani mužjak pari sa ženkom, njihovo potomstvo nasljeđuje modificiranu DNK mužjaka. Žensko potomstvo osuđeno je na smrt kao ličinka, a muško potomstvo bit će kombinacija nekih koji mogu imati normalno potomstvo i nekih sa samo muškim potomcima”, objašnjavaju iz tvrtke Oxitec.

Ženski potomci u laboratoriju postaju ovisni o antibiotiku tetraciklinu kako bi se ženke održavale na životu i služile za uzgoj modificiranih komaraca. Izvan laboratorija, antibiotik je drugačiji pa ženke umiru kao ličinke prije nego se pridruže odrasloj populaciji koja ubada ljude. Polovicu prehrane ove vrste komaraca čini ljudska krv, piše Science News. Vrsta prenosi oko tridesetak bolesti, uključujući dengu, Ziku, žutu groznicu i chikungunyu. Iako su neki protivnici eksperimenta izrazili zabrinutost oko utjecaja mijenjanja vrsta na okoliš, Aedes aegypti čini tek 4 posto populacije komaraca u Florida Keysu.

Tvrde da neće biti negativnog utjecaja na okoliš

Molekularni biolozi s UC San Diego kažu da tvrtka uklanja samo jednu vrstu komaraca kako bi spriječila prenošenje patogena na ljude. Vrsta komaraca Aedes aegypti invazivna je i nema svrhu u okruženju tako da neće biti negativnog utjecaja na okoliš njihovim uklanjanjem.

Pokus se razmatrao deset godina prije nego je odobren. Oni koji se protive pokusu prijetili su da će ubrizgati insekticide u kutije. Ali bilo je i previše dobrovoljaca koji su htjeli smještanje kutija na njihovim imanjima. Molekularna biologinja Natalie Kofler objašnjava da je bilo puno onih i za i protiv. “Ako se ne složite s time, mogli bi se suočiti sa zabrinjavajućom količinom komaraca”, kaže Kofler.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu