Par iz Zagreba godinama skupljao stare spomenare, na ovih deset (iz 19. i 20. stoljeća) su najponosniji

U pet godina skupili su više od 300 spomenara, najstariji je iz 1839.

ZADNJA IZMJENA: lip. 29, 2015
Foto: Udruga Random

Iako u prošlosti nije bilo Facebooka ili interneta, ljudi su voljeli ostavljati uspomenu dragim ljudima. Pisali su spomenare, to je bila karakteristika odrastanja a spomenar je oduvijek bila posebna bilježnica, lijepih korica s mnoštvom lijepih crteža i stihova. U auli Gradske knjižnice u utorak se u večernjim satima otvara jedna posebna izložba nazvana Facebook naših baka. Već pet godina Željka i Igor Novaković skupljaju spomenare a sada su ih odlučili izložiti javnosti.

Do sada su skupili više od 300 spomenara a sve je započelo, priča nam Željka, kada je Igor na internetu tražio album Rolling Stonesa. Umjesto željenog albuma pronašao je stari spomenar iz 1910. godine koji ga je toliko oduševio da ga je odlučio kupiti za deset kuna.

Od tog trenutka započinje ta ljubav i strast prema spomenarima. Najveći broj spomenara, kako nam otkrivaju, dolazi sa zagrebačkog područja. No izložbom je pokrivena cijela Hrvatska, od istoka do juga.

Pramenovi kose i prešano cvijeće

“Spomenari predstavljaju spontanu kulturu mladih i prenose se s generacije na generaciju. Sastoje se od tri bitne odrednice – poruke, crteža i priloga. Pisane poruke bile su osobne, poruke preuzete iz književnosti i tradicionalne spomenarske poruke. Uz pisane poruke, sadrže i prava umjetnička likovna djela.

Vječne crtane motive poput cvijeća, pejzaža i veduta, prate i prilozi u obliku malih goblena, prešanog cvijeća i pramenova kose”, objašnjava nam Željka. Najstariji spomenar koji posjeduju je iz 1839. godine, dolazi iz Like a njegova vlasnica je bila gospođa Lena.

Digitalizacija spomenara

Udruga Random, odnosno bračni par Novaković žele očuvati ovaj važan aspekt mladenačke kulture i kulturnog naslijeđa. U planu je digitalizacija spomenara i otvaranje Muzeja spomenara.

Kako nam je Željka naglasila svi koji imaju spomenar a željeli bi donirati ili uvrstiti u ovaj projekt neka im se jave. Od sutra se spomenari mogu pogledati na tri lokacije, u zagrebu na dvije – u Gradskoj knjižnici i knjižnici Vladimira Nazora te u bjelovarskoj knjižnici Petar Preradović.

1. Najstariji spomenar u kolekciji datira iz 1839. godineScan 01

2. Uspomene iz 1880. godine Udruga Random

3. Impresivan crtež sa stihovima iz OsijekaScan 06

4. Marija je pisala prijateljici 1920.

Scan 08

5. Crtež od kumaScan 10

6. Inspirativna poruka OmalijeScan 11

7. Stihovi jednog tate za njegovu kćer Scan 15

8. Hvarska sjećanja na 1953. godinuScan 17

9.Crtež jedrilice sa stihom iz 1906.Scan 18

10. Crtež koji budi nostalgiju na odrastanjespomenarko

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru