Pašta u golemom kolutu sira ozbiljan je hit u Europi. Upravo su nam je pripremili u novom restoranu u Zagrebu

Bili smo u talijanskom restoranu La Nostra Casa u Ulici kneza Mislava

FOTO: Borko Vukosav

Obitelj Bušić, vlasnici zagrebačkih gastro barova Mali, ali… u Frankopanskoj i Maksimirskoj, poznatih po brzopoteznim gablecima, prije desetak dana otvorila je novi restoran. No, ovaj je dosta drugačiji od smjera kojim su dosad išli: zove se La Nostra Casa i sve se vrti oko talijanske kuhinje. Nalazi se u Ulici kneza Mislava 13, na mjestu gdje je nekad bio restoran Žlica i vilica, a prostor djeluje toplo. Vlasnica Carla Bušić kaže da su uspjeli postići ono što su htjeli; ugodan prostor iz kojeg ljudi ne žele izaći.

Ipak, zbog jedne stvari na jelovniku mogli bi ljudima biti posebno zanimljivi. Možda ste, naime, u posljednje vrijeme primijetili videe koji kruže po društvenim mrežama iz raznih restorana u Europi; špageti koji se rade u kolutu sira. Stvar je postala ozbiljan hit u mnogim zemljama, a to jelo pripremaju u La Nostra Casi.

Glavni specijalitet su im špageti koji se pripremaju u kolutu sira, pred gostima Borko Vukosav

Dakle, špageti se pripremaju pred ljudima, u ogromnom kolutu sira, i cijela stvar je zamišljena kao mini performans. Ogroman sir donesu do vašeg stola, prvo ga sastružu, zatim ga zaliju viskijem, kojeg zapale kako bi se sir otopio, a alkohol ispario. Na kraju na sve to dodaju špagete s malo vrhnja, a rezultat je fina, kremasta pašta. Cijena joj je 95 kuna. “Iako se čini puno, zaista nismo nabijali cijene. Talijani ovo jelo naplaćuju po 40 eura, a Francuzi i po 70 eura”, priča Carla. Kaže da kolut sira Grana Padano nabavljaju iz Italije, kao i domaću talijansku tjesteninu. “Ljudi vole taj sir, vole špagete, naprosto vole tu jednostavnu talijansku kuhinju”, priča Bušić, čija je mama chefica kuhinje.

 

‘Htjela sam u centru pojesti dobre špagete’

Zašto uopće talijanska kuhinja? “Milijun puta sam se našla s prijateljima u gradu i jele su mi se dobre špagete, a u centru ih nismo imali gdje pojesti. Morala sam za to voziti na drugi kraj grada”, govori. Carla je sama, kaže, osmislila prostor. Naime, nije se baš uspjela složiti s arhitektima, pa je sama sve nacrtala i odabrala namještaj. “Mi ne nudimo nikakvu modernu kuhinju, već autentična mediteranska jela i prostor je morao biti usklađen s time”, kaže. Bilo im je važno da La Nostra Casa bude dovoljno ugodna da je se može nazvati obiteljskim restoranom, a opet dovoljno moderno uređena da je se ne poistovjećuje s konobama.

La Nostra Casa otvorena je u ulici kneza Mislava 13 Borko Vukosav

Jelovnik su, kaže, slagali prema namirnicama koje su dostupne u svako doba godine. “Primjerice, za rižoto sa šumskim gljivama, ovisno o sezoni, mijenjat ćemo samo gljive, nećemo mijenjati kompletno jelo. Nastojali smo da imamo konstantu uz koju još svaki dan stavimo četiri ili pet dnevnih jela za one koji dođu u vrijeme ručka i to je dostupno do pet sati”.

La Nostra Casa Borko Vukosav

Fascinirana talijanskim pristupom

Ako to dosad nije bilo jasno, vole talijansku kuhinju. “Tamo postoji nešto čega ovdje stvarno nema. Taj odnos konobara i ljudi. Drugačije je kako se karakterno postave i kako prilaze gostima, od toga kako poslužuju do toga kako vam daju žlicu ako je trebate. Ovdje nisam osjetila tu toplinu, a jako sam željela to prenijeti u naš restoran”, objašnjava.

Borko Vukosav

Pitali smo ih koja im jela najbolje prolaze otkako su otvorili. “Pačji file pokazao se jako dobrim. Špagete u siru su očekivano popularne, zatim linguini u umaku od lososa te rižoto od kozica. Od mesnih jela definitivno biftek, a od deserta nam jako dobro ide panna cotta.”

Borko Vukosav

Zanimale su nas i cijene za jela koja spominju: pačji file je 95 kuna, kao i špagete u siru, linguini u umaku od lososa su 78 kuna, a rižoto s kozicama 65 kuna. Biftek je 145 kuna, a panna cotta 29 kuna. Carla je prilično optimistična što se tiče budućnosti: “Nismo skakali s cijenama, sve je nekako u umjerenom tonu i sad je već dosta ljudi čulo za nas, a to je super početak…”