Život

Pisali smo o hit svećeniku, znanstveniku koji gradi dječji dom. Crkva se javno buni protiv njega

Ninčević je profesor, znanstvenik i misionar koji pomaže djeci u Africi, ali nadbiskupija s njim ima problem

Prije nešto manje od tjedan dana pisali smo o svećeniku koji je ujedno i misionar, profesor, znanstvenik, a odnedavno i model zahvaljujući Varteksu i njihovoj kampanji nesavršenih muškaraca u savršenim odjelima. Riječ je o Marinu Marjanu Ninčeviću, koji je godinama služio po zadarskim župama, ali posljednje tri godine posvetio se pomaganju djeci u Zambiji, za koju želi sagraditi učenički dom u kojem bi prvi puta spavali u krevetima i jeli priborom, umjesto rukama kao dosad.

Upravo nakon njegovog pojavljivanja u Varteksovoj kampanji, dogodilo se nešto divno. Ninčevića je vidjela jedna gospođa, koja je željela ostati anonimna, te je donirala poveću svotu novca za izgradnju učeničkog doma za 100 zambijskih školaraca. Upravo njezina donacija, kako nam je kazao ovaj svećenik, pomogla je da napokon zatvore financijsku konstrukciju za izgradnju doma.

No, uskoro su u Hrvatskoj i javno počeli problemi. Nakon objave našeg teksta oglasila se zadarska nadbiskupija koja tvrdi da je sve to što Ninčević radi zapravo mimo zakona; onog crkvenog naravno.

‘Nikome nije zabranjeno činiti dobro, ali…’

“Zadnjih tjedana pojavilo se nekoliko napisa u medijima u kojima se govori o svećeniku Zadarske nadbiskupije, don Marinu dr. Ninčeviću, koji je u ulozi manekena pod egidom ‘nesavršenih muškaraca’ pozirao u elegantnim Varteksovim odijelima. A uz to, bavi se znanošću i predaje na Hrvatskim studijima te sudjeluje na ‘humanitarnim skupovima Rotarijanaca’, putuje po svijetu od Indije, Australije do Zambije gdje želi graditi učenički dom”, započinju svoje priopćenje iz nadbiskupije.

Kako pišu, “nikomu nije zabranjeno činiti dobro, baviti se znanošću i predavati na sveučilištima. Ali, kad se radi o svećeniku i njegovim aktivnostima izvan župnoga pastorala, očekuje se od njega da poštuje unutarnji crkveni red, propise i zakone”. Kažu kako Ninčević puno toga radi u neredu i mimo zakona te da jednostavno smatraju potrebnim izdati javnosti priopćenje koje su podijelili u tri točke.

“A. Don Marino dr. Ninčević svećenik je Zadarske nadbiskupije koji je zaređen 28. lipnja 1998. g. u Zadru gdje je obavljao razne pastoralne službe u sjemeništu i na župama do ljeta 2014. g., kada je zatražio i dobio slobodnu godinu (‘anno sabatico’)”, krenuli su nabrati i nastavili: “B. Budući da je 2014. godine sklopio ugovor o radnom odnosu s Hrvatskim studijima bez znanja i dopuštenja mjesnog Ordinarija, Nadbiskup ga je opomenuo i naložio neka se vrati u Nadbiskupiju. Don Marino nije prihvatio Nadbiskupovu odluku, već je uložio žalbu na Kongregaciju za kler koja je potvrdila ono što je Nadbiskup tražio. Nakon toga don Marino je uložio drugu žalbu na vrhovni sud Apostolske signature koji je žalbu odbio, pa je time potvrđena Nadbiskupova odluka da se don Marino ima vratiti u Nadbiskupiju.”

‘To što radi nije dobro’

U nadbiskupiji čvrsto vjeruju da to što Ninčević radi nije dobro. Tako u posljednjoj točki pišu: “C. Mnogi čitatelji i dobronamjerni vjernici misle kako je sve to što mediji pišu o don Marinovim aktivnostima u redu. Nažalost, nije. Don Marino dr. Ninčević, naime, nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Isto tako, izuzev one ‘slobodne godine’ (2014.), on nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godine nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koje nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se dosad odvijao u diskreciji.”

Svoje priopćenje iz zadarske nadbiskupije zaključili su riječima: “Radi spomenutih napisa u medijima i potrebne jasnoće o samom slučaju, kao i objašnjenja vjernicima u Zadarskoj nadbiskupiji koji često pitaju o tom slučaju, učinilo nam se potrebnim dati ovo priopćenje.”

‘Nadbiskup me razriješio svih dužnosti’

Čuli smo se ponovo s Ninčevićem kako bismo saslušali i njegovu stranu priče koja je dosta drugačija od ove nadbiskupske. “Zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić , usmeno mi je 20. siječnja 2014. godine dopustio odlazak iz Nadbiskupije i rad na Hrvatskim studijima te me sukladno tomu razriješio svih dužnosti u Zadarskoj Nadbiskupiji”, započeo je Ninčević pa nastavio:

“Nadbiskup je dvije godine nakon toga zatražio da se vratim u Zadarsku nadbiskupiju, tvrdeći da mi nikada nije dao dopuštenje da predajem na Hrvatskim studijima. Predlagao sam Nadbiskupu da se nađu razborita rješenja koja bi bila, ne samo na obostranu korist, nego nadasve na korist Crkve. Budući da se oko toga nismo mogli dogovoriti, obratio sam se mjerodavnim tijelima Apostolske Stolice. Taj postupak je još uvijek u tijeku i ne radi se o kaznenom postupku koji bi se vodio pred tijelima Svete Stolice protiv mene, kako se mogao dobiti pogrešan dojam iz njihovog priopćenja.”

Za kraj Ninčević nam je rekao kako i sami crkveni dokumenti potiču svećenike da se bave znanstvenim usavršavanjem, pa i znanostima koje nisu teološke. “Primjerice CIC br. 279. 3: ‘Neka nastave stjecati znanje i iz drugih znanosti, osobito onih koje su povezane sa svetim znanostima, posebno ako doprinose obavljanju pastoralne službe.’ Deklaracija II. vatikanskog sabora Gravissimum educationis”, citirao nam je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu