Pitanja i odgovori: Ovo trebate znati o beskontaktnom plaćanju

Informirajte se kako bi dobili odgovore na najčešća pitanja u vezi beskontaktnog plaćanja - od sigurnosti do brzine.

ZADNJA IZMJENA: tra. 21, 2017

Što je beskontaktno plaćanje? To je kao da imate točan iznos novca kamo god da idete, tako da se ne morate brinuti o nošenju gotovine ili tražiti kovanice. S bezgotovniskim plaćanjem ste dobili bolje vođenje evidencije o svim svojim kupnjama nego korištenjem gotovine za one male svakodnevne stvari. Brzo je i idealno na mjestima gdje je brzina važna, primjerice na stadionima, restoranima brze hrane, na benzinskim postajama i drugim mjestima.

P: Kako dobiti svoju beskontaktnu karticu?
O: Za podnošenje zahtjeva za Mastercard® ili Maestro® beskontaktnu karticu, obratite se bilo kojoj financijskoj instituciji – izdavatelju kartica.

P: Gdje mogu platiti beskontaktnom karticom?
O: Gdje god vidite simbol, možete platiti dodirom. To uključuje restorane brze hrane, benzinske crpke, trgovine, ljekarne, stadione i još mnogo toga. Ako ne vidite simbol,vaša beskontaktna kartica se još uvijek može koristiti provlačenjem na blagajni kao normalna Mastercard kartica. Da biste izvršili kupnju, jednostavno prislonite svoju beskontaktnu karticu, ključ ili mobilni telefon na čitač za beskontaktno plaćanje na blagajni kod sudjelujućih trgovina.

P: Mogu li koristiti svoju Mastercard beskontaktnu karticu s čitačima za beskontaktno plaćanje koji ne prikazuje beskontaktni logo?
O: Možete koristiti kartice na bilo kojim čitačima za beskontaktno plaćanje koji prikazuju simbol za beskontaktno plaćanje.

P: Koliko udaljen treba biti “dodir” do čitača?
O: Obično, kada dodirnete karticu/uređaj mora biti centimetar ili dva od “beskontaktnog simbola” na čitaču za plaćanje na blagajni. Ako imate više od jedne beskontaktne kartice u novčaniku, imajte na umu da biste trebali izvaditi određenu karticu koju želite koristiti za plaćanje.

P: Kako će se kupnja prikazati na mom mjesečnom obračunu?
O: Kupnja obavljena s beskontaktnom karticom/uređajem će se prikazati na obračunu kao i svaka druga kupnja koju obavite s redovitim karticama.

P: Kako radi?
O: Beskontaktna kartica koristi skriveni ugrađen računalni čip i radijsku antenu. Nakon što dodirnete beskontaktni uređaj na odlasku, pojedinosti plaćanja se šalju bežično u Mastercard mrežu. Nekoliko trenutaka nakon što dodirnete, primit ćete potvrdu o izvršenoj uplati.

P: Što je sat ili privjesak za plaćanje?
O: Sat ili privjesak za plaćanje je poseban beskontaktni uređaj koji možete pričvrstiti na lanac ključa. Izdavatelji kartica to ponekad daju kao dodatak vašoj tradicionalnoj, osnovnoj, Mastercard plastičnoj kartici. Obično vrlo malen i napravljen od plastike, sat ili privjesak za plaćanje sadrži isti beskontaktni čip računala i radiofrekvencijske antene kao i redovite beskontaktne kartice.

P: Moram li održavati svoju beskontaktnu karticu na poseban način?
O: Održavajte svoju beskontaktnu karticu kao što to činite sa svim kreditnim, debitnim i prepaid karticama. Uvijek provjerite da je držite na sigurnom mjestu. Često provjerite kako biste osigurali da vaše kartice/uređaji ne nedostaju. Budite sigurni da čuvate evidenciju o svim svojim brojevima kartica, datumu isteka i hitnim telefonskim brojevima na sigurnom mjestu.

P: Trebam li uključiti/ isključiti opciju beskontaktnog plaćanja?
O: Ako imate mobilni telefon koji je aktiviran za beskontaktno plaćanje, određene značajke će vam omogućiti da ga uključite ili isključite. Ako koristite mobilnu naljepnicu, ona radi kao kartica i uređaj je uvijek uključen i spreman za korištenje. Beskontaktna kartica i privjesak su uključeni i spremni za korištenje.

P: Je li beskontaktno plaćanje sigurno?
O: Da. Uz sigurnu tehnologiju šifriranja beskontaktno plaćanje je sigurno kao korištenje redovite kartice. Vi imate kontrolu, nema slučajnih plaćanja (beskontaktna kartica/uređaj mora biti vrlo blizu čitaču na blagajni da bi se aktivirala) i ne postoji mogućnost naplaćivanja dva puta. Čak i ako dodirnete više puta na blagajni, naplaćuje se samo jedanput za kupnju.

P: Zašto nisu potrebni potpisi?
O: Kako bi se osiguralo da je korištenje beskontaktne usluge jednostavno i prikladno kao i gotovina, trgovci/trgovine koji prihvaćaju Mastercard beskontaktno plaćanje ne zahtijevaju od vas da se potpišete za male kupnje.

P: Što trebam učiniti ako je moja beskontaktna kartica izgubljena ili ukradena?
O: Ako ste izgubili karticu ili sumnjate na neovlaštene aktivnosti na računu, prestanite koristiti karticu i odmah se obratite financijskoj instituciji koja vam je izdala karticu.