Život

Plenković i ministri dali izjave nakon sjednice užeg kabineta; najavljene su ekonomske mjere za poduzetnike

Sutra će biti predstavljene nove mjere za suzbijanje epidemije

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice užeg kabineta Vlade na kojoj je bilo riječi o novim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa. Poznato je da će mjere biti znatno strože nego što su bile do sada, te da će posebno teško pogoditi ugostiteljstvo. Najavljena su i ograničenja u javnom prijevozu, te mogućnost uvođenja online nastave. Ipak, isključena je mogućnost donošenja potpunog lockdowna ili uvođenja političkog sata.

„Današnji sastanak iskoristili smo i za emancipiranje važne teme u društvu, neprihvatljivosti nasilja nad ženama“, kazao je premijer na početku obraćanja javnosti, dodavši da su na sastanku rekapitulirali sve što je njegova Vlada učinila za popravljanje statusa žena u društvu. „Današnji dan bio je prigoda da se potpišu ugovori za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji“, dodao je premijer, obećavši otvaranje sigurnih kuća i u ostalim županijama koje ih još nemaju.

Premijer je riječ prepustio predstavnici Nacionalnog tima za suzbijanje nasilja nad ženama, koja je naglasila da je potreban dodatan napor kako bi se osigurale pozitivne promjene u društvu. Jelena Veljača spomenula je potencijalno otvaranje Obiteljskog suda kao korak naprijed u suzbijanju nasilja nad ženama.

Spremaju se mjere za pomoć

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović odgovarao je na pitanja o mjerama koje će uskoro biti donesene. Ministar je kazao da će Vlada pomoći poduzetnicima čiji će poslovi stradati zbog mjera.

„Nije loše ponoviti da smo 7 i pol milijardi kuna potrošili na očuvanje radnih mjesta. Sad nam se počela pojavljivati situacija u kojoj imamo porast brojki, zbog čega moramo donositi mjere. Pokazali smo da se znamo nositi s epidemijom i zaštitit tržište rada. Svjesni smo toga da postoji bojazan svih onih koji rade u ugostiteljskom sektoru, ali Vlada će u vrlo kratkom roku predstaviti mjere za pomoć”, kazao je.

Uz mjere idu ekonomske protumjere

Aladrović je najavio da pomoć ipak neće biti određena zaradom ugostitelja u normalnim okolnostima. „Imamo situacije kada se vodimo za ekonomski snažnijim europskim zemljama. Zahtjevi koji idu u kontekstu određenog konteksta prohoda prošle godine naša ekonomija ne moći izdržati. I sadašnje mjere su bile svojevrsno obeštećenje. Svaka mjera će sadržavati i ekonomsku protumjeru, tako postupamo od prvog dana epidemije i nastavit ćemo tako“, najavio je Aladrović.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovorio je na pitanje o tome hoće li radnici u javnoj upravi raditi od kuće. “Od 2. studenog u državnoj upravi postoji uputa da se radi od kuće. Cilj je je da se smanji mogućnost zaraze. Do kraja tjedna ćemo izaći s uputom”, rekao je. Ministar je dodao kako će se radnicima omogućiti da rade na svojoj opremi, ili će im se osigurati sredstva za rad.

Nastavite čitati