Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Pneumokokne bolesti se lako zakompliciraju i mogu biti životno opasne. Rješenje postoji. Evo o čemu se radi

U Hrvatskoj su prisutni sojevi pneumokoka otporni na antibiotike, upozoravaju naši liječnici

Prof. dr. Milivoj Jovančević (lijevo) i prof. dr. Goran Tešović (desno)

S povratkom u vrtiće pred roditeljima su mnogi izazovi i većina se bori s raznoraznim infekcijama od kojih djeca u prosjeku obole od šest do osam puta na godinu. Kao jedna od najopasnijih pokazala se infekcija bakterijom pneumokoka od čijih posljedica u svijetu umre oko tri milijuna ljudi, a najosjetljivija skupina su djeca, ali i stariji od 65 godina.

O čemu se radi? Razlikujemo oko 90 serotipova pneumokoka koji je najčešći uzročnik upale pluća, točnije pneumonije po kojoj je bakterija zapravo i dobila ime. Jako je rasprostranjena, osobito u djece vrtićke dobi gdje se može izolirati i iz brisova zdravih mališana. No, izaziva i ozbiljne upale.

Invazivni oblik bolesti je životno ugrožavajući

O liječenju i prevenciji pneumokoknih bolesti od kojih su najčešće upale uha, upala sinusa (sinusitis), te upale bronha (bronhitis), upale pluća (pneumonia), upale moždane ovojnice (meningitis) i upale moždane ovojnice i moždanog tkiva (meningoencefalitis), razgovarali smo s vodećim hrvatskim stručnjacima prof. dr. Goranom Tešovićem, specijalistom infektologije i pedijatrijske infektologije te pedijatrom, prof. dr. sc. Milivojem Jovančevićem koji nam je odmah u uvodu rekao:

“Prije svega treba istaknuti da postoje dva oblika pneumokokne bolesti: mukozni i invazivni. U mukoznom obliku infekcija se zadržava na površini ili unutar sluznice dišnih puteva, dok se kod invazivnih oblika događa prodor bakterije u dublje strukture, primjerice pluća, te potom u krvni optok uslijed čega se može razviti upala mozga i moždanih ovojnica. Ovaj drugi oblik je životno ugrožavajući i prema našim podacima učestalost je 3,8 slučaja na 100.000 djece. Učestalost blažih, odnosno mukoznih oblika nije poznata, no čini se da je glavni uzrok nekompliciranih upala uha, ždrijela dušnika i bronha.”

Najveća se učestalost nalazi u djece mlađe od 5 godina i osoba starijih od 60 godina koji boluju od kroničnih bolesti, dodaje.

“Postoje tek procjene. Posve preciznih podataka nema. No, godišnje od upale pluća, što je najčešći oblik pneumokokne bolesti, u svijetu umre oko 3 milijuna ljudi, od čega oko 800.000 djece mlađe od 5 godina i više od milijun starijih od 70 godina, iz čega se može zaključiti da je pneumokokna bolest najučestalija i najsmrtonosnija upravo među najmlađima i najstarijima”, govori prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Profesor Tešović pročelnik je Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Vjekoslav Skledar

Cjepivo smanjuje pojavnost teških infekcija za više od 70 posto

Infektolog je bio jedan od stručnjaka koji se zalagao za uvođenje cjepiva protiv pneumokoka u kalendar obveznog cijepljenja. Objasnio nam je zašto.

“Pneumokokno cjepivo, dokazano, značajno smanjuje učestalost pneumokoknih infekcija, osobito najtežih invazivnih oblika. S obzirom na to da ograničen broj pneumokoknih serotipova uzrokuje većinu pneumokoknih infekcija, cijepljenjem pneumokoknim cjepivima značajno ćemo smanjiti pojavnost pneumokoknih infekcija – ta redukcija, što se najtežih oblika pneumokoknih bolesti tiče, iznosi najmanje 70%, a može biti i veća od 80%”, ističe Tešović.

I pedijatar Jovančević zagovarao je uvođenje cjepiva jer ga smatra važnim korakom prevencije.

“Iskustva iz brojnih zemalja pokazuju da se može očekivati dvostruko manji broj teških oblika ove bolesti. Učinak se postiže neposrednom zaštitom cijepljene djece kao i posrednom zaštitom starijih necijepljenih osoba. Naime, pneumokok vrlo često nastanjuje sluznicu nosa male djece i jedina smetnja je dugotrajno curenje nosa. Tada govorimo o kolonizaciji sluznice i kliconoštvu. Često se starija osoba oslabljenog imunosnog sustava zarazi od djeteta i razvije teški, po život opasni oblik bolesti. Sadašnja cjepiva priječe kolonizaciju, dakle dijete praktički ne može prenijeti ove agresivne i potencijalno opasne sojeve drugima osobama”, pojasnio je Jovančević.

Hrvatska na crnoj listi – kod nas su neki sojevi otporni na antibiotike

Do pojave cjepiva koje je u uporabi i više od desetljeća, pneumokok je bio gotovo uobičajeni stanovnik fiziološke flore ili miješane flore gornjeg respiratornog trakta. Neki sojevi bili su izrazito invazivni i mogli su uzrokovati teške bolesti poput kronične upale uha, upale pluća i meningitis.

Kod vrtićke djece koja su imala visoku temperaturu i respiratorne simptome, često je pneumokok bio izoliran u brisu nosa. Kod takvog nalaza, uz sistemske simptome kao što su visoka temperatura, opće loše stanje i klonulost djeteta, preporučuje se antibiotska terapija.

A upravo je prekomjerna upotreba antibiotika ta zbog koje su neki sojevi pneumokoka imuni na antibiotike.

“Nažalost, Hrvatska se već više desetljeća nalazi na crnoj karti zemalja s visokom učestalosti sojeva pneumokoka otpornih na antibiotike. Ovdje treba istaknuti da upravo invazivni, agresivni sojevi, koji uzrokuju invazivne oblike bolesti, imaju najveću sklonost postati otporni na antibiotike. Često ne postoji antibiotik koji bi mogao suzbiti ovakav soj bakterije što predstavlja dodatni rizik za nepovoljan ishod bolesti”, upozorava Jovančević.

Već dugi niz godina, nastavlja on, postoji Odbor za praćenje rezistencije na antibiotike pri Hrvatskoj akademiji znanosti koji u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti u Zagrebu i stručnim društvima nastoji racionalizirati uporabu antibiotika. “Nažalost, mi smo još uvijek u vrhu europskih zemalja po njihovoj po potrošnji”, kaže pedijatar.

Prof. dr. Milivoj Jovančević

Broj teških infekcija je opao i zbog cjepiva i zbog epidemioloških mjera

Po uvođenju cjepiva, koje je besplatno i obvezno za svu djecu rođenu od 1. siječnja 2019., vrlo se rijetko rutinski uzimaju brisevi gornjeg respiratornog trakta. S obzirom na to da je dijete od godinu dana zaštićeno od teških oblika pneumokoka, simptomi respiratornih infekcija su blaži, a antibiotska terapija najčešće nije potrebna. Stručnjake smo upitali kakva je situacija u praksi, jesu li primijetili promjene.

“Broj teških infekcija značajno je opao. Međutim, na broj svih infekcija, pa i pneumokoknih, značajno je utjecala epidemija COVID-19, odnosno pojačane epidemiološke mjere, socijalno distanciranje, nošenje maski i pojačana higijena ruku. Tako da ne možemo, barem za sada, procijeniti pravi učinak cjepiva, jer na taj učinak dodatno utječu epidemiološke mjere, kao i manji broj virusnih respiratornih infekcija, koje su značajno poticajno stanje za nastanak pneumokoknih bolesti”, istaknuo je prof. Tešović.

Razlike u dostupnim cjepivima

Profesor Jovančević pak kaže da je u praksi uočio pozitivne pomake. “Cjepivo je uvršteno u kalendar obveznog cijepljenja 2019. godine i još nemamo podatke o učinku. Potrebno je napomenuti da su programom obuhvaćena samo novorođena djeca dok ostatak populacije nije. Očekujem da će puni učinak biti postignut pet godina nakon uvođenja cjepiva kada većina najvulnerabilnije populacije u koju spadaju djeca do 5 godina života, bude obuhvaćena. No, radeći u svakodnevnoj praksi mogu reći da su pozitivni pomaci itekako uočljivi.”

Kako su prema obveznom kalendaru u Hrvatskoj dostupna dva cjepiva, infektologa smo upitali u čemu je razlika.

“U kalendaru u Hrvatskoj je desetvalentno cjepivo, dok je trinaestvalentno namijenjeno samo djeci koja su prerano rođena ili imaju imunodeficijenciju. Razlika je, dakako, u tri serotipa koja 13-valentno sadrži, a 10-valentno ne. Od ta tri serotipa osobito je, za nas u Hrvatskoj, značajan jedan, a to je serotip 19A, koji je među djecom čest i često su sojevi koji pripadaju tom serotipu rezistentni na neke antibiotike koje često koristimo u svakodnevnoj praksi”, pojašnjava Tešović.

Preporučljivo je da se cijepe i stariji te kronični bolesnici

Budući da se u svijetu cjepivo sve više preporučuje i odraslima, infektolog komentira: “Preporučio bih cjepivo svima starijima od 60 godina, bez obzira na njihovo stanje zdravlja. Kroničnim bolesnicima, osobito onima s bolestima srca, krvožilnog sustava i pluća i prije te dobi”, kaže.

Profesor Tešović dodaje i da je pneumokokno cjepivo jedno od onih s najmanje nuspojava. “To su lokalne nuspojave, poput bola, otoka i crvenila na mjestu aplikacije cjepiva te povišena tjelesna temperatura u trajanju od nekoliko sati, eventualno dan, dva. Pneumokoknog se cjepiva nitko ne treba bojati, ali invazivne pneumokokne infekcije svakako da”, napominje infektolog.

Opasni simptomi bolesti koji zahtijevaju hitan liječnički pregled

Na to je pedijatar istaknuo neke od najozbiljnijih simptoma infekcije na koje bi roditelji trebali obratiti pozornost i brzo reagirati.

“Najvažnija je procjena općeg stanja djeteta. Visoka vrućica praćena tresavicama, otežanim disanjem ili stenjanjem, mirnoća, bljedilo, popraćeno povraćanjem i točkasta krvarenja na koži nalažu liječnički pregled uz najviši stupanj žurnosti. Naime, bolest se iznimno brzo može razviti, a katkada od prvog znaka bolesti do smrtnog ishoda prođe svega nekoliko sati”, upozorio je prof. dr. Milivoj Jovančević za kraj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više