Po brojevima iz lokalnih stožera imamo više od 200 novih slučajeva

Lokalni stožeri objavljuju najnovije podatke o zarazi koronavirusom

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2020
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Jučer je u Hrvatskoj bilo 180 osoba novozaraženih koronavirusom, što je uvjerljivo najgori dnevni rezultat od početka epidemije. Broj trenutno oboljelih tako se popeo do 811, među kojima je 115 osoba na bolničkom liječenju. Na respiratoru je deset pacijenata. Zbog naglog rasta broja novih slučajeva, Stožer civilne zaštite RH jučer je donio novu mjeru. Počevši od danas, ugostiteljski obrti mogu raditi samo do ponoći. Mjera će vrijediti deset dana, a odnosi se i na noćne klubove, koji su prepoznati kako velika žarišta zaraze.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jutros je na HTV-u rekao da je rast broja novozaraženih očekivan s obzirom na broj turista koji borave u Hrvatskoj, ali da nadležni ipak nisu očekivali toliki skok. Capak nije najavio konkretne nove mjere, no dao je do znanja da će ih biti. ““Kad imamo ovakvu situaciju mi moramo nešto poduzeti, bilo bi bolje da smo to poduzeli ranije”, rekao je. Nove službene informacije o kretanju broja zaraženih stići će u 14 sati, a do tada pratimo vijesti iz lokalnih stožera.

Splitsko-dalmatinska: 77 novih

Od ukupno 423 obrađenih testova danas je 77 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Oboljeli su iz: Splita 25, Makarske 21, Imotskog 4, Sinja 2, Kaštela 6, Solina 1, Trogira 1, Hvara 1, Starog Grada 1, Omiša 1, Klisa 2, Lovreća 2, Otoka 1, Prološca 1 i Runovića 7.

– Uz 77 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije još je dvoje stranih državljana testiranih u Splitu pozitivno (jedna osoba iz Irske i jedna osoba iz Lihtenštajna). Od 77 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju – poručili su iz Stožera.

Preminuo je muškarac star 60 godina koji je bio na respiratoru u KBC-u Split. Preminuli je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bio pozitivan i na COVID infekciju.

Zagreb: 50 novih

“U protekla 24 sata testirano je 390 osoba, 50 je novih slučajeva u Zagrebu, što je najveći broj do sada”, rekla je na konferenciji Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Za 130 osoba izrečene su mjere samoizolacije. U Zagrebu ima 273 aktivna slučaja i 605 samoizolacija, dok se 12 osoba oporavilo. Od 50 novooboljelih, njih 25 je povezano s izlascima na godišnjim odmorima.

Osječko-baranjska: 14 novih

U posljednja 24 sata testirano je ukupno 156 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, od kojih je 14 bilo pozitivno na koronavirus. S područja Osijeka je 11 novooboljelih osoba, dvije su s područja Đakova i jedna s područja Našica. Uglavnom je riječ o mlađim osobama koje su simptome bolesti dobile nakon povratka s ljetovanja, javlja županijski Stožer civilne zaštite. Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 662, s tim da su 33 osobe oboljele tijekom ovog tjedna.

U KBC-u Osijek je preminula jedna osoba iz Đakova, žena rođena 1939. godine, koja je imala više kroničnih bolesti. Trenutno su hospitalizirana 23 pacijenta oboljela od koronavirusa, od kojih su tri na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 35 novih kontakata oboljelih, pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 182 osobe.

Šibensko-kninska: 13 novih

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije otkriveno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zaražena je žena srednje životne dobi, tri mlađe žene i pet mlađih muških osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika. Zaraženi su i jedna mlađa žena te dva mlađa muškarca iz vodica, te jedan muškarac srednje dobi iz Knina.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 139 osoba: 136 osoba su kontakti oboljelih; 3 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječe se dvije osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 45 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 48 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

Vukovarsko-srijemska: 11 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata registrirano je 11 novih slučajeva. Pet novozaraženih je iz Vinkovaca, tri iz Županje, jedna osoba je iz Gunje, a dvije su iz Cerne. Nema preminulih, 27 osoba je hospitalizirano, a u samoizolaciji su 243 osobe.

Zagrebačka: 10 novih

Na području Zagrebačke županije do 11 sati evidentirano je 288 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na jučerašnje podatke radi se o deset osoba više, a tri osobe su izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 50 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

Zadarska: 8 novih

Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1984. i 2002. godine za koje su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni. Kod dvije osobe zaraza je otkrivena prilikom rutinskog testiranja u Općoj bolnici Zadar. Većina se novozaraženih, prema vlastitim izjavama, najvjerojatnije zarazila tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi. Jedan boelsnik u županiji je na respiratoru, a tamošnja je policija evidentirala dva kršenja mjere samoizolacije, javlja lokalni Stožer civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanska: 5 novih

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji je u pos­ljednjih 24 sata zabilježeno pet novih slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Trpnja, dvije muške osobe srednje dobi iz Dubrovnika i jednoj mlađoj muškoj osobi iz Dubrovnika te o jednoj mlađoj muškoj osobi s prebivalištem u Zagrebu koja trenutno boravi na odmoru u Lumbardi. Od početka pandemije analiziran je ukupno 7141 uzorak. U OB Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na OVID­-19. U samoizolaciji je ukupno 280 osoba.

Brodsko-posavska: 5 novih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom tako iznosi 200, dok je broj aktivnih slučajeva 32. Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 108 osoba.

Primorsko-goranska: 5 novih

Primorsko-goranska županija ima pet novozaraženih osoba. Troje zaraženih je ozdravilo. Svi novozaraženi su mlađi ljudi, a među njima je i jedan turist iz Praga. Svi su se vratili s godišnjeg odmora iz Dalmacije, a testirani su kao kontakti potvrđenih slučajeva, ili zbog blažih simptoma.

Istarska: 3 nova

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su tri pozitivna. Jedna novozaražena osoba je iz mjera samoizolacije, a bila je u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom. Kod druge osobe radi se o uvezenom slučaju, iz Republike Austrije. Odmah po dolasku na odmor, osoba je dobila simptome te je testirana na infektologiji Opće bolnice Pula. U tijeku je proces povratka u matičnu državu. Kod treće osobe je epidemiološka obrada u tijeku.

Karlovačka: 2 nova

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji registrirana su dva nova slučaja oboljenja od COVID-19. Radi se o dvije mlađe muške osobe s područja Karlovca. Epidemiološka obrada je u tijeku. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 113 osoba. U samoizolaciji se s današnjim danom nalazi 81 osoba.

Sisačko-moslavačka: 2 nova

U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe. Jedna živi i radi u Zagrebu, ali ima prebivalište na području Kutine, dok je druga osoba povratnik iz Nizozemske koji je došao u Hrvatsku zaražen.

Požeško-slavonska: 2 nova

Na posljednjem testiranju bilo je 16 uzoraka, a dva su bila pozitivna na koronavirus, javlja lokalni Stožer civilne zaštite. Dvije novozaražene osobe su stanovnici Požeško-slavonske županije s trenutnim prebivalištem u gradu Zagrebu, i ne nalaze na području županije. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Virovitičko-podravska: 1 novi

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna osoba se zarazila koronavirusom. Testirano je 18 osoba, a mlađa ženska osoba, koja ima blage simptome bolesti COVID-19, bila je pozitivna. Prema dobivenim informacijama, zarazila se na ljetovanju, javljaju iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Varaždinska: 1 novi

Lokalni stožer javlja da je u Varaždinskoj županiji potvrđen jedan novi slučaj. “Radi se o mladoj muškoj osobi s blagom kliničkom slikom, a liječi se kod kuće. Epidemiološka obrada je još u tijeku, poručuju.

U toj županji trenutno je 14 aktivnih slučajeva zaraze, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 11 ih je izolirano kod kuće. “Od početka pandemije registrirano je 78 slučajeva, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta”, kažu. U samoizolaciji trenutno su 34 osobe.

Ličko-senjska: nema novih

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je 36 zaraženih koronavirusom, od čega je šest aktivnih slučajeva, dok je 29 osoba izliječeno, a jedna je preminula. U protekla 24 h testirano je 11 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 41 osoba.
izrečenih mjera.

Bjelovarsko-bilogorska: nema novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji deveti dan zaredom nema novozaraženih. Jučer je testirano 18 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutačno su na području županije dva aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 16 osoba.

Krapinsko-zagorska: nema novih

U protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba sa područja Krapinsko – zagorske županije. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja te županije je sedam. U protekla 24 sata na analizu je poslano 18 uzoraka, i svi su negativni, javlja Stožer civilne zaštite KZŽ-a.

Koprivničko-križevačka: nema novih

U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih oboljelih od koronavirusa, svih 35 testiranih uzoraka izuzetih iz opće populacije u posljednja 24 sata negativno. U Županiji je trenutno samo jedan aktivan slučaj koronavirusa.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program