Počela je sezona uličnih festivala. Imamo popis, da se lakše organizirate

Pet ih je već počelo, a kreće ih još

FOTO: Borko Vukosav/ PR

Počela je sezona festivala u Zagrebu. Već u ponedjeljak krenuo je Cocktail Week, a danas su počela još tri: Zagreb Beer Fest, Gastro Music Festi Staropramen Piknik. To nije sve za svibanj, pa tako krajem mjeseca počinju još i Cest is d’best i Baš Naš.

Po običaju, svugdje će biti nešto muzike i gomila hrane i pića. Provjerili smo ponudu u čini nam se prilično ambiciozna. Bit će raznoliko; od steakova do meksičke hrane, pa i kućica s posebnim ginovima. U nastavku smo napravili mali pregled, kako biste si polako mogli početi raditi raspored.

1. Cocktail Week

Gdje? Plato Gradec i zagrebački barovi
Kada? Od 13. do 19. svibnja
Radno vrijeme? Ovisno o programu; u ponedjeljak od 17 do 23 sata, utorak i srijeda od 18 do 23 sata, četvrtak od 18 do 23 sata, petak od 12.30 do 1 sat iza ponoći te subota od 18 do 1 ujutro
Tko? 14 zagrebačkih barova s 24 barmena i 13 gostujućih barova

Petar Santini

Treći Cocktail Week u Zagrebu počeo je 13. svibnja, ali još nije kasno da provjerite što nude, naime, danas kreće njihov dvodnevni Open Air party na Platou Gradec. Ovaj festival organizira koktel majstor Vedran Gulin, a uspio je okupiti 24 barmena iz 14 zagrebačkih barova te još 13 njih iz ostatka zemlje. Cocktail Week zamišljen je istodobno kao festival koktela s pop-up barovima i događanjima po zagrebačkim barovima, a ove godine sudjeluju A Posto, A Most Unusual Garden, Botaničar, Cooltura Hub, Dežman, Dežman Mini Bar, Egoist Cvjetno, Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar, Glow Bar, Noel, Roots, Swanky, Verde Centar i Gin Bar Kosta.

“Čitav tjedan barmeni su pripremali posebno kreirane koktele po posebnim cijenama. Drugim riječima, radi se o pristupačnim koktelima uz puno kreativnosti”, rekao nam je Gulin i dodao zanimljiv detalj za Open Air Party: “Ovo je prvi zagrebački potpuno bezgotovinski party na kojem se plaća isključivo karticama”. Za gastro ponudu Open Air partyja bit će zadužen poznati chef Vid Nikolić.


2. Zagreb Beer Fest

Gdje? Trg Francuske Republike (dr. Franje Tuđmana)
Kada? Od 17. do 20. svibnja
Radno vrijeme? Od 16 do 23:45
Tko? Više od 180 pivskih stilova i 9 restorana

Borko Vukosav

Treće izdanje Zagreb Beer Festa počelo je danas, 17. svibnja, na istom mjestu kao i prethodne dvije godine. Osim hrpe piva, organizatori najavljuju razne nastupe. Među ostalima, očekuju se Urban&4, Jonathan, Psihomodo Pop, Luce, Svemirko i Detour. Što se tiče hrane, trebalo bi je biti dosta. Sudjeluju: BBQ Hot Yard, Fantastic Food, Kitchen & Grill Plac, Submarine, Arborio, Rešetka by Đurina Hiža, Munchy, Cheese Bar i Fakin & GUŠT Food & Grill.

Organizatori su nam otkrili i specijalitete koje su restorani pripremili posebno za Beer Fest: “Rešetka by Đurina Hiža ide s najjačim adutom, burgerom Divlji Đuro (burger od divljači s vrganjima, lisičkama, povrćem i umacima) i s Raščehjenom Gujdom (verzija jela pulled pork). Munchy slaže jedan novitet, frap, odnosno prženu tortilju (deep fried wrap), koji će dolaziti u tri varijante, s pršutom, piletinom i vegetarijanski”.


3. Gastro Music Festival

Gdje? Zrinjevac
Kada? Od 17. do 26. svibnja
Radno vrijeme? Od 11 do 23 sata
Tko? Glazbeni izvođači i 22 restorana

Borko Vukosav

Treći puta u Zagrebu se organizira Gastro Music Fest, festival hrane i muzike. “Gastro Music Fest želi u centar grada, u najljepši zagrebački park Zrinjevac donijeti atmosferu renomiranih jazz klubova i poznatih blues barova”, kažu organizatori, koji su za gastro dio uposlili 13 restorana: El Toro, Apereativo, Cheese Bar, Klub ljubitelja janjetine, Kitchen&Grill Plac, Cellar Grill, Beer Bar, Wok by Matija, Pani, Rakijarnica & bar Mangosta, Trdelnik, Smyrna, Brewbites, American Dollar Bar, Funny Sticks, Wurst Bar, Fun Bobby, House of Booze, Arepa, Amelie, Delicije & Ambicije i Apululu

Među glazbenicima koji će nastupati su mladi Filip Rudan, saksofonist Jakša Jordes, Eric Vidović i Scifidelity Orchestra. Restorani su i ove godine pripremili solidnu ponudu pa će tako Cellar Grill pripremati Caribbean chili burger, Pani je zadužen za meksičke specijalitete, Kitchen&Grill Plac za roštilj… Inače festival je trebao krenuti 16. svibnja, ali je program koji se trebao održati tog datuma prebačen na 20. svibanj zbog lošeg vremena


4. Staropramen piknik

Gdje? Park Likovne akademije
Kada? Od 17. do 26. svibnja
Radno vrijeme? Radnim danom od 15 do ponoći, vikendom od podneva do ponoći
Tko? Glazbeni izvođači i Mason burgers & stuff

Ante Gugić

Počeo je i drugi Staropramen piknik i trajat će deset dana, a smješten je u zelenoj oazi usred grada. Spremne su dekice, pletene piknik košare, svijeće, lampice i klupice posebno dizajnirane za ovaj festival, koji se osim oko piva vrti i oko burgera. “Ove će godine posjetitelji Staropramen piknika moći uživati u slasnim zalogajima Mason burgera, koji je proglašen najboljim hrvatskim burgerom po ocjeni posjetitelja Zagreb burger festivala čak dvije godine zaredom”, pričaju organizatori.

Što se tiče muzike, popodnevni sati su rezervirani za mlade glazbenike koji će izvoditi covere, a večernji za poznatije izvođače. “Afterwork druženja začinit će nastup talentirane Zsa Zse, a uslijedit će nastupi popularne Luce, Dine Jelušića, Matije Cveka, Damira Kedže, Vlahe Arbulića i Nike Turković”, kažu organizatori.


5. Springerica

Gdje? Savska 160, Vintage Industrial Bar
Kada? 17. svibnja do 1. lipnja
Radno vrijeme? Od utorka do petka od 16 do 23 sata i subotom od 11 do 23 sata. Nedjeljom i ponedjeljkom ne rade
Tko? Glazbenici, umjetnici i Drama bar

Facebook

Springerica je novi piknik u gradu i održava se prvi puta u ljetnom vrtu Vintage Industrial Bara. Ovaj festival trajat će do početka lipnja, a bit će spoj glazbenika, umjetnika, hrane i pića. Ovo zabavno dvorište usred Zagreba imat će svoj Krafteraj, Špajzu & Žurku.

“Kafteraj će biti art&craft raj gdje ćete moći upoznati umjetnike i kupiti koju kul sitnicu za razveseliti dušu. Špajza će biti rascvjetani gastro kutak za koji je zadužen Drama Bar, a posluživat će i koktele i dramatično dobar izbor ginova. Za kraj na Žurki ćemo chillati i odmarati dušu”, kažu organizatori i napominju da nedjeljom i ponedjeljkom ne rade jer “čovjek nije stvoren da radi više od 5 dana u tjednu”.


6. Cest is d’Best

Gdje? Zrinjevac, Europski trg, Cvjetni trg i Trg bana Jelačića
Kada? 29. svibnja do 2. lipnja
Radno vrijeme? Od 10 do 23 sata
Tko? Performeri iz cijelog svijeta i 13 ugostitelja

Arhiva: CIDB

Ovogodišnji Cest is d’Best 23. je po redu i po prvi puta će na Trg bana Jelačića dovesti osam živih skulptura, dok će na Cvjetnom organizirati prvi cjelovečernji plesnjak „Bilo je osam na trgu cvijeća“. Na Zrinjevcu je organiziran dvosatni cabaret, a Europski trg bit će centar glazbe. Gastro ponuda razlikovat će se ovisno o lokaciji: “Na Zrinjevcu će biti više slatke varijante, a na Europskom trgu konkretnije, ručkovi i večere”, rekao nam je direktor festivala Zlatan Jaganjac.

Organizatori Cest is d’Besta rekli su nam kako će na festivalu sudjelovati 13 ugostitelja, a neke od njih mogli biste vidjeti na više lokacija. “Neki imaju na svakoj poziciji po jednu kućicu”, govore nam organizatori, koji su posebno istaknuli ovih deset kućica s hranom i pićem: Apululu, Pani, House of Booze, Fantastic food, Ice bar, Cerall grill, Pofertjes, Najbolje fritule, Tvornica baklava i InVidico koktel house.


7. Baš Naš

Gdje? Plato Gradec
Kada? 30. svibnja do 16. lipnja
Radno vrijeme? Radnim danom od 16 sati do ponoći, vikendom od 10 sati do ponoći
Tko? 11 restorana i 15 izvođača

Gourmet & Music festival Baš Naš održava se prvi puta, a organiziraju ga ljudi zaslužni za Advent u Klovićevim dvorima. Organizatori su pripremili posebno mjesto s pogledom na katedralu za zagrebačku foto razglednicu, tri rooftop bara te pješčanu plažu na najvišoj gradskoj pozornici. Na Baš Naš festivalu sudjelovat će 11 ugostitelja: RougeMarin, Arborio, Jingle Mingle, Pani, M&R, Beer Bar, Rasafarma, Mangosta Bar, Sweet&Meat, Cellar Grill i Caribbean Chili, a tu je i gin bar u kojem će se moći probati prvi hrvatski craft gin, koji proizvodi mlada samoborska tvornica gina Butterfly Effect Distillery.