Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Počelo je Fuliranje. Navratili smo sinoć, evo prvih dojmova

Provjerili smo ponudu i probali nekoliko novih, fora jela

ZADNJA IZMJENA: stu 29, 2019
Foto: Sandro Lendler

Jučer je na Strossmayerovom trgu počelo Fuliranje, osmo po redu. Ovog Adventa na trgiću u centru grada, koji smo sinoć obišli, nalaze se 32 kućice s ponudom koja varira od veganskih jela, preko azijske kuhinje i burgera do tradicionalnih hrvatskih specijaliteta.

Na najpopularniji adventski punkt jučer smo došli oko 17 sati. Ljudi je bilo, ali ne previše, vjerojatno zbog kiše koja je malo prije toga počela padati. To nas nije spriječilo da prođemo sve kućice i u miru provjerimo ponudu. Naišli smo na nekoliko zanimljivih jela od kojih smo neka kušali, kako bismo vam barem malo olakšali izbor.

Telegramova novinarka na jednoj od kućica Sandro Lendler

Malo preskupi wok

Jedna od prvih stvari koja nam je zapela za oko je nešto što se zove Surf & Wok, radi se o rižinim rezancima s povrćem, prženim kikirikijem i umakom. Rade ih na kućici Biomania Bol i, moramo priznati, prilično su skupi. Iako je porcija vrlo solidna i možete biti sigurni da ćete se najesti, 78 kuna ipak se čini malo previše. Inače, jelom dominira okus kikirikija i vrlo je ukusno, a fora je i što ga pripremaju pred vama pa dobijete frišku, vruću porciju.

Surf & Wok na kućici Biomania Bol, 78 kuna. Sandro Lendler

Inače, kućica Biomania u svojoj ponudi ima isključivo veganska jela od, kako tvrde, organskih sastojaka. Tek tu i tamo u nešto odluče ubaciti sir, nakon čega to ipak postaje vegeterijansko jelo. Imaju i organska pića, a u ponudi je i pivo bez glutena.

Osim Surf & Woka, kojeg smo mi probali, imaju još pet jela, a jedno od njih je i bolitto bowl, odnosno veganska verzija dekonstruiranog buritta. Tu je i jedno pravo zimsko jelo, grah s kobasicom, koja zapravo nije kobasica, a zove se Bean Stew.

Surf & Wok Sandro Lendler

Od deserata imaju veganske praline, koje koštaju 38 kuna i koje imaju snažan okus po tamnoj čokoladi i kikirikiju, te Vanilla Vice Pie s voćem, zobenim pahuljicama i umakom od vanilije.

Veganske praline, 38 kuna Sandro Lendler

Fora dimni koktel koji kratko traje

Ono što je mnogima na Fuliranju, i općenito Adventu, najzanimljivije je velika ponuda malo drugačijih pića. Topli kokteli, punčevi, bezbroj rakija, kuhana vina, kuhani ginovi…, svake godine pojavi se nešto novo. Tako smo jučer na kućici Molecular Bar by Mangosta primijetili da se nešto dimi iz jedne od čaša. Zove se Dimni koktel i možete ga naručiti sa ili bez alkohola, a u oba slučaja košta 28 kuna.

Dimni koktel, 28 kuna. Sandro Lendler

Zapravo, radi se o nekoj vrsti punča koju možete naručiti i s rumom ili ginom. Mi smo probali bezalkoholnu varijantu koja najviše podsjeća na čaj, a dominiraju okusi limuna i cimeta. Dim se dobiva uz pomoć suhog leda, ali ako ga želite slikati morate biti ekstremno brzi, jer dosta kratko traje. Inače, ova kućica je specijalizirana za alkoholna pića, pa tako imaju razna vina, pjenušce, pivo, koktele, razne vrste gina i tonika, rakije, likere i još šest vrsti jakih alkoholnih pića.

Azijske okruglice s hobotnicom

Azijska kuhinja će, čini nam se, i ove godine biti ozbiljan hit. Nas je privukla kućica Hanami gdje smo kušali okruglice s hobotnicom po imenu Takoyaki. Rade se, pričaju nam na kućici, sa smjesom od jaja, sličnoj onoj za palačinke te se može dodati što god želite, no u Hanamiju su se odlučili za hobotnicu.

Cijena im je 45 kuna, a porcija ima osam okruglica koje su prilično zasitne, a i praktične za jesti. Može ih se hvatati štapićima, ali ako ih i uzmete prstima nećete se previše zamusati. Preko njih ćete dobiti dva umaka od kojih je jedan prilično kiseo pa možda ne bi bio za svačiji ukus.

Hanami kućica Sandro Lendler

Inače, kućica Hanami u ponudi ima dva japanska specijaliteta, yakitori i takoyaki okruglice, oba specifična za japanski streetfood. Yakitori se priprema na posebnom grillu i dolazi u tri varijante: s piletinom, govedinom i svinjetinom. Gospođa koja nam je poslužila takoyaki okruglice objasnila nam je da za pripremu treba tek nekoliko minuta, samo dok ih lagano ispeče na grillu.

Takoyaki okruglice, 45 kuna Sandro Lendler
Priprema takoyaki okruglica Sandro Lendler

Poke zdjele koje potječu s Havaja

Zanimljiv nam se učinio i Pokerai, kućica iza koje stoji mlada vlasnica Dora Bukovac koja poslužuje Poke zdjele. Poke je inače tehnika koja je potekla s Havaja, a ubrzo su je preuzeli i Japanci i ostale azijske kulture. Pokerai se na Fuliranju predstavio s pet vrsti poke zdjela, dvije s ribom (što je i izvorna verzija) te tri adventske s mesom. Mi smo probali Poke belly, što je Poke zdjela s carskim mesom koja košta 55 kuna.

Belly poke, 55 kuna Sandro Lendler

Zdjelica se sastojala od sushi riže, sporo kuhane svinjske potrbušine koja je zatim zapečena i glazirana teryjaki umakom, kikirikija, rozog jajeta mariniranog u soku od cikle, kimchija s ananasom i wasabi slawa. Porcija nije prevelika, ali je dovoljna jer ima zaista puno sastojaka. Carsko meso bilo je hrskavo, ali ne presušeno, a riža je bila kuhana baš kako treba, kao i jaje. Kao pribor možete izabrati štapiće ili standardnu vilicu.

Fuliranje Sandro Lendler

Hromalićevi deserti i božićna pića

Isprobali smo: Gingerbread fritule
Cijene: 26 kuna

Gingerbread fritule, 26 kuna komad Sandro Lendler

Na kućici jednog od naših najpoznatijih pastry chefova, Roberta Hromalića, osim tri njegove standardne slastice, mogu se naći i dvije koje je osmislio posebno za Advent. Radi se o baby kuglofima i gingerbread fritulama. Probali smo ove fritule koje su nešto veće od onih standardnih i koštaju 26 kuna, a punjene su gustom tekućom čokoladom i gingerbread biskvitom.

Osim deserata, Hromalić je osmislio i nekoliko božićnih napitaka. Među njima su dvije vrste vruće čokolade, jedna s minijaturnim marshmallowima, a druga s Pelinkovcem i okusom naranče, koja je nešto skuplja; stoji 40 kuna. Osim toga, ima i apple pie koktel te kuhano crveno vino.


* Fuliranje traje do 1. siječnja. Radno vrijeme od ponedjeljka do četvrtka je od 12 do 23 sata, petkom od 12 do 1 ujutro, subotom od 11 do 1 ujutro, a nedjeljom od 11 do 23 sata. Na Badnjak rade od 11 do 3 ujutro, na Božić od 12 do 23, kao i na Štefanje. Na staru godinu rade od 11 do 5 ujutro.

Željka Orešković
Telegram autor
948 članaka Više o autoru
Više s weba