Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Počelo testiranje virusa koji ubija stanice karcinoma: 'Mogli bismo doći do moćnog sredstva protiv tumora'

Riječ je o genetski modificiranom virusu, dizajniranom da selektivno ubija stanice tumora, a poštedi zdrave stanice

Eksperimentalni virus koji ubija karcinom prvi puta je primijenjen na ljudskom pacijentu, a znanstvenici se nadaju da će testiranje otkriti dokaze o novom načinu uspješne borbe protiv zloćudnih tumora kod ljudi, javlja Science Alert. Kandidat za lijek koji ubija stanice karcinoma, nazvan Vaxinia, genetski je modificirani virus, dizajniran da selektivno ubija stanice tumora, a poštedi zdrave stanice.

U slučaju Vaxinije, modificirani virus boginja ulazi u stanice i razmnožava se. Nakon nekog vremena zaražena stanica puca, oslobađajući tisuće novih virusnih čestica koje djeluju kao antigeni, stimulirajući imunološki sustav da napadne stanice karcinoma.

Što su pokazala istraživanja na životinjskim modelima?

Prethodna istraživanja na životinjskim modelima pokazala su da lijek može iskoristiti imunološki sustav na ovaj način za hvatanje i uništavanja stanica karcinoma ali do sada nije provedeno testiranje na ljudima. Sada su suprizvođači lijeka, Centar za njegu i istraživanje karcinoma City of Hope u Los Angelesu i australska biotehnološka tvrtka Imugene, objavili da je u tijeku kliničko ispitivanje na ljudima.

“Naše prijašnje istraživanje pokazalo je da onkolitički virusi mogu stimulirati imunološki sustav da odgovori na stanice karcinoma i ubije ih, kao i da stimulira imunološki sustav da bude osjetljiv na druge terapije”, kaže voditelj istraživanja, onkolog Daneng Li. “Vjerujemo da Vaxinia može poboljšati ishod za pacijente”. Oslobađanje tog potencijala ovisit će o tome hoće li se pokazati da je CF33-hNIHS ili Vaxinia, siguran za ljude, pa se prva faza fokusira na sigurnost podnošljivost lijeka.

Stotinu sudionika testiranja

Očekuje se da će biti ukupno 100 sudionika testiranja, odraslih pacijenata s metastatskim ili uznapredovalim solidnim tumorima koji su prethodno isprobali barem dvije linije standardnog liječenja. Lijek će se davati ili izravno ili intravenozno, u niskim dozama. Budu li rani rezultati uspješni, a lijek bude ocijenjen sigurnim i dobro podnošljivim, dodatni testovi će istražiti kako se lijek spaja sa pembrolizumabom, postojećim tretmanom antitijelima koji se već koristi u imunoterapiji karcinoma.

Procjene koliko učinkovito Vaxinia smanjuje liječene tumore analizirat će se kasnije ali s obzirom na to da će ispitivanje trajati dvije godine proći će neko vrijeme dok saznamo detaljne rezultate, kaže Science Alert. “Ako se pokaže da je lijek siguran i da se dobro podnosi, mogli bismo doći do moćnog sredstva u borbi protiv tumora, koje ima sposobnost da regrutira i aktivira imunološki sustav stanice”, kaže onkologinja Susanne Warner koja je vodila tim za proučavanje učinaka na miševima.

“Ako slična tumorska stanica pokuša opet izrasti, imunološki sustav ostaje spreman da je opet uništi”, objašnjava Warner. Nitko još ne zna kako će se lijek ponašati kod ljudi, ali bude li uspješan to će biti druga onkolitička virusna terapija za karcinom, nakon modificirane verzije herpes simplexa koji se koristi u liječenju melanoma.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više