Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Počeo novi toplinski val, najgore slijedi u subotu. Meteorolog: 'Prvi je bio šok za organizam, sad smo se već naviknuli'

Od petka se toplinski val širi na kopno kada će pod žutim alarmom biti Osijek, Zagreb, Karlovac i Gospić

FOTO: Pixsell / DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod objavio je novo upozorenje za toplinski val. Prema prognozi te institucije, toplinski val počinje već danas, a najgore će biti za vikend, gdje će mjestimice opasnost od visokih temperatura biti vrlo velika. O novom toplinskom valu smo razgovarali s meteorologom televizije N1 Bojanom Lipovšćakom.

On nam je kazao da se ovaj toplinski val, za razliku od prethodnog, neće proširiti na Veliku Britaniju, već će se zadržati nad Francuskom i Španjolskom. Prognozirao je da će kod nas maksimum toplinskog vala nastupiti krajem tjedna, oko subote. U nedjelju je moguća kratkotrajna promjena, koju će donijeti hladna fronta uslijed koje će temperature pasti za desetak stupnjeva, no ne više od toga.

“Opet su mogući pljuskovi, grmljavina i udari vjetra. Ovaj put je moguća i tuča jer je količina vlage veća nego u proteklom prodoru koji je donio kratko osvježenje”, kazao nam je Lipovšćak. Prognozirao je da će bura biti silovita, žestoka i nagla. Poručio je da se u tim uvjetima, primjerice, trebaju paziti oni koji na more kreću na luftićima. Bura će, dodao je, prvo zahvatiti sjeverni Jadran, potom srednji i na koncu južni.

Upozorenja izdana već za danas

Za danas su pod žutim upozorenjem Knin, Rijeka i Split, što znači da je opasnost od toplinskog vala umjerena. Dubrovnik je već danas u narančastom što znači veliku opasnost, a sutra će uz njega narančasti postati Knin, Rijeka i Split.

Od petka se toplinski val širi na kopno kada će, kao i u subotu, pod žutim alarmom biti Osijek, Zagreb, Karlovac i Gospić. No, već u nedjelju opasnosti od toplinskog vala u tim područjima više nema.

Narančasto upozorenje za Knin na Oluju

Knin je pod narančastim upozorenjem u četvrtak, što znači da će opasnost od toplinskog vala biti velika na dan kada se u tom gradu obilježava obljetnica Oluje. U četvrtak su tako pod narančastim alarmom Rijeka i Dubrovnik, a najgore će, čini se biti na području Splita, koji je u četvrtak pod crvenim upozorenjem.

Subota će, prema trenutnim prognozama biti najgori dan ovog toplinskog vala. Osim toga što će kopneni dio zemlje biti pod žutim upozorenjem, a Dubrovnik pod narančastim, Knin, Rijeka i Split su pod crvenim upozorenjem koje označava vrlo veliku opasnost od toplinskog vala.

Već idućeg dana toplinski val će popustiti, pa će za ta mjesta opasnost biti “tek” velika. Istovremeno, stanje će se pogoršati u Dubrovniku u kojemu tada nastupa vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

Upozorenje od toplinskog vala DHMZ

Problem je opasnost od požara

No, Lipovšćak nas je upozorio na jednu opasnost ozbiljniju osim toplinskog vala. “Suša i opasnost od požara su trenutno veći problem od toplinskog vala. Ljudski organizam se privikne na visoke temperature nakon perioda od mjesec dana. Prvi toplotni val je bio šok za organizam, a sada se naviknete na to”, kazao je. Pojasnio je da nam je u prvom toplinskom valu bilo teško funckionirati, dok je sada lakše.