Pojavila se gomila fora aplikacija za buđenje. I bila sam dovoljno naivna da ih svako jutro uporno testiram

Tjedan dana potpune jutarnje agonije Telegramove novinarke

ZADNJA IZMJENA: ruj 15, 2016

Nitko se ne voli ujutro buditi, većina nas to radi uz nekoliko obaveznih snoozeva stisnutih na mobitelu. I svima nam se, barem jednom, dogodilo da na kraju jednostavno prespavamo alarm i onih 500 puta koliko je još zazvonio, dok smo spokojno spavali.

No, u posljednje vrijeme ima sve više aplikacija koje istodobno djeluju užasno zabavno i prilično djelotvorno. Jer, tko će se, realno, vratiti natrag u krevet nakon što je morao izračunati koliko je (72×6)+32, samo kako bi budilica začepila. Ili, još gore, nakon što je morao otrčati u drugi dio stana i baš pod pravim kutem snimiti fotku nekog namještaja.

No, naivno vjerujući da to ipak ne može biti tako strašno, odlučila sam testirali šest trenutno najpopularnijih aplikacija za buđenje: Alarmy, The Rock Clock, Good Morning Alarm Clock, Warmly, Timely i Wake Voice. Svako jutro sam testirala po jednu, a neke su mi se oduljile i na više jutra, s obzirom na sve opcije koje nude. Ono što sad, tjedan dana kasnije, mogu reći jest – hvala Bogu da je gotovo.

1. Alarmy: pala sam na matematici i užasnim foto zadacima

ploca
Ovo sam trebala ujutro fotkati i nije bilo lako

Šest je sati ujutro, počinje mi zvoniti alarm. Skačem unezvjereno iz kreveta, jurim u kuhinju kako bi se zvuk što prije ugasio. I kako ne bi probudio supruga i klince koji još uvijek mirno spavaju. U kuhinji sam, naime, jer tamo moram fotkati ploču na kojoj klinci crtaju. To sam si zadala večer ranije, kad me aplikacija tražila da odaberem neki dio stana koji je dovoljno daleko od kreveta, a koji ću snimiti da dokažem da sam se ustala i da alarm može prestati. Bila sam uvjerena da će to biti lagan zadatak. E, pa nije!

U kuhinji je mrak, ja sam bosa i raščupana, stojim s mobitelom u ruci pokušavajući se sjetiti iz kojeg sam točno kuta večer prije snimila ploču. Naime, prvi pokušaj fotkanja nije prošao, moram pogoditi gotovo identičan kut kao sinoć. Polagano gubim živce, ako uskoro ne prestane tuliti probudit će se cijela kuća. Nakon još dva histerična pokušaja uspijevam iz trećeg i alarm se napokon gasi. A ja sam budnija nego ikad. Uopće ne razmišljam da ponovno legnem u krevet i već sam nervozna. Naravno, poslije sam tek skužila da postoji opcija biranja težine zadatka.

Sljedeće jutro sam probala drugu opciju

Pomalo mazohistički sljedeće jutro sam odlučila ponovno isprobati Alarmy, ali ovaj put drugu opciju – rješavanje matematičkih zadataka. To sam odmah u startu mogla znati da će biti fijasko. Zadatke je moguće odabrati po težini; od jednostavnijih do težih, i možete si ih zadati čak 99. No, ne znam tko je dovoljno lud da to napravi. Ja sam si, vrlo bahato, izabrala neku srednju težinu (nisam mislila da će biti nešto strašno, budući da su lagani bili tipa 23+17, a najteži (162×87)+1878.

I to sam sljedećeg jutra užasno požalila. Naravno, opet je nastala panika. Alarm zvoni, jurim u kupaonicu i zatvaram vrata kako ne bih probudila ostale. Gledam u mobitel, na ekranu vidim: (72×6)+32. Alarm bjesomučno zvoni, srce mi udara kao ludo, a ja se pokušavam skoncentrirati i u glavi prvo pomnožiti 72×6. U jednom trenutku se počinjem smijati kao luda, jer sam definitivno precijenila svoje jutarnje matematičke sposobnosti. Iako mi se činilo puno dulje, sve se odvijalo u nekih pola minute, no znala sam da će se, ako uskoro ne prestane zvoniti, svi probuditi, a to ne želim. Rješavam napokon zadatak, alarm se gasi, a ja sam potpuno budna. Funkcionira li aplikacija? Apsolutno, nema šanse da se ne razbudite. No, po mom ukusu je ipak malo previše hard core.

2. The Rock Clock: The Rock mi je pjevušio na uho

rock
Zadala sam si za cilj da jedem zdravije

Čujem zvuk motorne pile. Isti tren otvaram oči, srce mi luđački udara i tek tada shvaćam da sam u svom krevetu, a ne u nekom hororcu, i da je to samo zvuk alarma koji sam večer ranije namjestila. Tada mi se taj zvuk nije činio tako strašan, ali kada čvrsto spavate i nije baš fora. Definitivno sam budna, ali ovo nije bilo baš ugodno. Uspjela sam probuditi i trogodišnjeg sinčića koji me začuđeno gleda i nije mu jasno otkud sad motorna pila i što se događa. Ovo buđenje za mene, ali i moje ukućane, ipak je previše šokantno. Budilica koju sam isprobala zove se The Rock Clock i poznata je kao aplikacija glumca Dwaynea Douglasa Johnsona većini poznatijeg pod nadimkom The Rock.

Njegova aplikacija, osim što ima niz zvukova kojima vas budi, vrlo je motivacijska. Unutar aplikacije možete odabrati i određene motivacijske zadatke, tipa “jedi zdravije i više povrća”, “nauči novi jezik”, “napokon očisti svoj ormar/garažu”, “poradi na mišićima”… Prilikom odabira zadatka treba odrediti datum do kada ga treba ispuniti. Ovo je skroz fora. Sljedeće jutro priča je bitno drukčija, jer nakon stresnog buđenja s pilom, sad biram nešto puno ležernije i ugodnije. Good morning sunshine, pjevuši mi The Rock na uho. Budim se sa smiješkom i zaključujem da ova aplikacija, ipak, nije tako loša samo treba biti oprezan s odabirom zvuka alarma.

3. Good Morning Alarm Clock: aplikacija koja mi je otkrila da očajno spavam

aplikacija

Kvaliteta sna vam je loša, pisalo je na mobitelu ujutro nakon testiranja ove aplikacije, koja je ujedno i budilica. Ma da Sherlock, pomislila sam. Naime, nekoliko puta tijekom noći me zvao sin iz susjedne sobe i svaki put bih mahnito jurila k njemu. No, kada sam malo bolje pogledala detaljne podatke na aplikaciji, ipak sam se iznenadila, jer sam bila uvjerena da sam ipak puno više spavala od toga što je pisalo tamo.

Aplikacija mi se jako dopala i pokazala se prilično korisnom jer mi dosta toga otkrila o tome koliko kvalitetno uopće spavam. Večer prije spavanja unijela sam vrijeme kada idem spavati i vrijeme kada se budim. Aplikacija je tijekom sna pratila moje pokrete i prema tome bilježila u kojoj sam fazi sna. Ovu aplikaciju ću definitivno početi koristiti.

4. Warmly: dosta ugodno buđenje uz cvrkut ptica i zvuk kave

ap

Cvrkut ptičica polagano me počinje buditi, imam osjećaj kao da sam negdje u prirodi, a ne u krevetu iz kojeg ću se uskoro morati ustati i odjuriti na posao. Buđenje je izuzetno ugodno, a kad sam uzela mobitel u ruke na ekranu sam, unutar aplikacije, vidjela vremensku prognozu i temperaturu. Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje i trebala sam samo unijeti vrijeme buđenja.

Nekoliko minuta prije buđenja Warmly je provjerio vremensku prognozu i počelo je polagano i ugodno buđenje. U početku je zvuk poprilično tih, što osigurava buđenje bez stresa, a onda se zvukovi sve više pojačavaju, no i dalje su jako ugodni. Može se birati između zvuka kuhanja kave, pripreme doručka, mijaukanja, laveža psa… Naravno, ja sam odabrala zvuk pripreme jutarnje kave, koju sam odmah nakon buđenja i pripremila.

5. Timely: prelagano nakon Alarmyja, idealno da nastavite spavati

ali
Priprema za jutarnje buđenje

Otvaram oči, grabim mobitel koji zvoni kao lud i pokušavam što brže trokut s prstom odvući do predviđenog mjesta, zatim isto ponavljam s krugom i kvadratom. Ok, ovo je bilo lagano, zaključujem dok mobitel stavljam sa strane i odlučim još minuticu ležati u krevetu. Nikoga od ukućana nisam probudila, brzo sam riješila zadatak, pa bih mogla i još malo odrijemati. No, odmah se sjetim lica svoje urednice V.D. (podaci poznati redakciji ) kojoj ne bi baš bilo drago da zakasnim. I brzo se dižem iz kreveta.

Aplikacija Timely po mnogim stvarima je slična Alarmyju, ali zadaci su mnogo jednostavniji i lakši. Isprobala sam i matematičke zadatke koji su se pokazali kao dječja igra nakon onih na Alarmyju. Kod ove aplikacije nema mogućnosti postavljanja zadataka po težini. Dakle, jednostavnije i lakše je, ali postoji velika mogućnost da ćete nastaviti drijemati nakon što uspijete isključiti alarm. No, opet, ova aplikacija nudi mogućnost ponavljanja alarma tako da je moguće da ćete se na taj način razbuditi.

6. Wake Voice: luđačka borba s glasovnim komandama

apli

Flight, flight, flight, derem se u mobitel dok čekam da se ugasi aplikacija Wake Voice. Nakon 20 sekundi uzaludnog deranja, shvaćam da sve ovo stvarno nema smisla i prstom gasim alarm. Tek je večer i sutra ću ujutro testirati zadnju aplikaciju. No, činjenica je da me ova, za koju sam mislila da će biti zabavna, već sad, i prije nego što sam otišla u krevet izluđuje.

Naime, prvi problem je taj što aolikacija ima poteškoća s prepoznavanjem mog engleskog. Zato je i light, što je riječ koju sam prvo u postavkama odabrala za gašenje alarma, ipak postao flight. OK, na to sam pristala, derat ću se ujutro flight. No, kad sam išla još jednom prije spavanja provjeriti jesam li sve dobro namjestila, alarm uopće nije reagirao ni na flight. Ispostavilo se, naravno, da je problem bio u meni, jer, smotana kakva jesam, u postavkama nisam napravila zadnji korak i potvrdila flight kao zadanu riječ.

Nakon manjih nesporazuma, sada se sve činilo okej. Otišla sam spavati, poprilično zabrinuta hoće li ujutro sve to funkcionirati. Ujutro se javlja alarm, uzimam mobitel u ruke i iz prve, nakon što kažem flight, alarm se gasi. A ja sam sretna što je ova agonija testiranja aplikacija za buđenje napokon gotova.

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program