Život

Pojavila se priča da sve škole 1. studenog prelaze na online nastavu. Provjerili smo što se događa

Iz Ministarstva nedvosmisleno poručuju kako informacija o nacionalnom školskom lockdownu jednostavno nije točna

07.09.2020., Zagreb -  Prvi dan skole. 
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Posljednjih tjedan dana, među roditeljima i učiteljima hrvatskih učenika ubrzano se širi informacija da osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji od 1. studenog prelaze na C model nastave, što bi značilo da se svi učenici sele kući, a vraća se nastava na daljinu. Telegram je o tome danas upitao Ministarstvo obrazovanja. “Ta informacija nije točna”, nedvosmisleno su poručili i dodali kako o modelima provedbe nastave odlučuju škole u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom.

I u Gradu Zagrebu, koji već danima bilježi najveći dnevni broj zaraženih koronavirusom, raspitali smo se o istoj informaciji koja kruži. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kazao nam je da je ta informacija stigla i do njih. “Nije točno da ćemo uvesti model C u Gradu Zagrebu. Nemamo razloga za to, izuzev nekoliko škola koje dva tjedna rade po C modelu”, istaknuo je Lovrić.

Sada su 22 škole u C modelu

Dodao je i kako ovoga časa po C modelu rade tri srednje i dvije osnovne škole na području Zagreba; točnije, OŠ Augusta Harambašića i OŠ Matije Gupca kombiniraju model A i model C, pri čemu u učenici razredne nastave dolaze u školu na nastavu, dok učenici predmetne nastave (5. do 8. razred) nastavu pohađaju od kuće, po C modelu. Svi učenici zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, u C modelu su od 13. listopada, učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina od danas su na nastavi na daljinu, dok im se sutra pridružuju i svi učenici Poštanske i telekomunikacijske škole.

U Zagrebu je s današnjim danom zaraženo ukupno 70 učenika osnovnih i 104 učenika srednjih škola. Tome valja pribrojati i broj zaraženih djelatnika škola; u osnovnim ih je školama 42, a u srednjima 16. U samoizolaciji je 1568 učenika zagrebačkih osnovnih škola i 96 djelatnika, kao i 1974 srednjoškolaca i 42 djelatnika srednjih škola. U dječjim vrtićima na području Zagreba zaraženo je dvoje djece i 18 djelatnika vrtića. Još je 264 vrtićke djece u samoizolaciji, kao i 42 djelatnika dječjih vrtića.

Što se tiče modela po kojima škole trenutačno izvode nastavu, Telegramu su iz Ministarstva obrazovanja javili podatke na razini Hrvatske. Nastavu u školi (model A) u ovome trenutku i dalje provodi najviše školskih ustanova – njih 1120, odnosno 82,41 posto škola. U miješanom B modelu trenutačno radi 88 hrvatskih škola, modele A i B kombinira 36 škola, dok su u kombinaciji A i C modela 93 škole. Isključivo po modelu C rade 22 škole u Hrvatskoj, čiji učenici i nastavnici održavaju nastavu u potpunosti na daljinu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu