Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Pojavila se studija koja zvuči suludo, ali nam se jako dopada; tvrdi da ćemo, ako jedemo sladoled za doručak, biti bistriji

Japanski znanstvenik tvrdi da nam poboljšava pozornost i mentalnu izvedbu

FOTO: Flickr/gordonramsaysubmissions

Jedan japanski znanstvenik tvrdi da nas slatka hrana koju jedemo za doručak čini pametnijima, piše Metro. Yoshihiko Koga, profesor na
Sveučilištu Kyorin u Tokiju, tvrdi da konzumacija sladoleda za doručak poboljšava ljudsku pozornost i mentalnu izvedbu.

Koga, koji je inače stručnjak za psihofiziologiju, proveo je čitav niz kliničkih testiranja u kojima su ispitanici morali pojesti sladoled odmah nakon što su se probudili, a zatim su na kompjuteru morali riješiti seriju vježbi za mozak.

Ponovio testiranje s hladnom vodom

Koga je otkrio da su ispitanici koji su jeli sladoled odmah nakon buđenja, za razliku od kontrolne grupe koja nije jela sladoled za doručak, pokazali brže reakcije i bolje vještine procesiranja informacija. Koga je testiranje ponovio i s hladnom vodom.

Ispitanici su pokazali povećanje pozornosti, no ono se nije ni približno povećalo kao onda kada su ispitanici jeli sladoled. Iako je definitivno potrebno napraviti još istraživanja kako bi se utvrdila dugoročna korist njegove svakodnevne konzumacije, ovo bi istraživanje mnogima moglo biti izlika da svoj doručak započnu sladoledom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više