Pojavila se vijest da je sezona gripe teška i neobična. Stručnjak na Telegramu smiruje paniku

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a objašnjava zašto je normalno da imamo 1 tip gripe i zašto situacija nije opasna

ZADNJA IZMJENA: pro 10, 2019
Foto: PIXSELL

Hrvatska se nalazi usred epidemije gripe, ali nema razloga za paniku, kaže nam dežurni epidemiolog pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, doktor Bernard Kaić, koji je inače i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a. Doktor Kaić demantira neke medijske napise prema kojima broj oboljelih neobično brzo raste, s velikim brojem komplikacija.

„Koliko smo mi primijetili, nema povećanog broja oboljelih u stanovništvu”, kaže nam epidemiolog. „Također nemam saznanja o nekom naročito velikom broju komplikacija, niti o tome da su te komplikacije neuobičajeno teške”, dodaje.

Normalno je da cirkulira jedan tip gripe

Demantira i da je neobično što je kod nas zabilježen samo jedan tip gripe – H1N1, takozvana svinjska gripa koju uzrokuje virus prvi put otkriven u proljeće 2009. godine. “Ma ne, to je sasvim normalno. Tipovi gripe se javljaju cirkularno iz sezone u sezonu. Nema ništa neobično u tome da jedne godine prevladava tip H1N1, a druge, primjerice H3N2. Zbog toga se ne treba zabrinjavati”, kaže.

Što se tiče informacije da je gripa ove sezone došla neuobičajeno rano, doktor Kaić priznaje da su se prvi slučajevi pojavili tjedan ili dva ranije nego inače, ali kaže da ne može govoriti o nekom trendu. “Za to bih morao pogledati podatke iz prijašnjih sezona, ali zasad ne mogu potvrditi da je takav trend prisutan”, rekao nam je dr. Kaić.

Cijepljenje je najbolja zaštita

Kada je epidemija gripe u Hrvatskoj prošlog mjeseca i službeno počela, Telegram je razgovarao s virologom iz Nacionalnog centra za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Vladimirom Draženovićem. Doktor Draženović nam je rekao da je sezona cijepljenja počela je 6. studenog, te dodao da su građani ove godine vrlo ozbiljno shvatili pozive na cijepljenje. Predviđenih 360 tisuća doza je potrošeno još na početku sezone, tako da je naručeno dodatnih 30 tisuća doza koje su raspoređene po cijeloj zemlji. Cijepljenje je bilo osigurano za rizične skupine; djecu, starije i bolesne.

Draženović nam je rekao da ga takva situacija zapravo veseli: “Cijepljenje je i dalje najbolja zaštita i još uvijek je jeftinija varijanta od nekakvih vitamina, koji zapravo i ne pomažu. Drago mi je da su ljudi shvatili važnost cijepljenja i da su se u toliko broju odazvali ove godine”. Inače, ove godine prvi je puta nabavljeno četverovalentno cjepivo koje štiti od četiri tipa virusa gripe koja cirkuliraju ove godine.

Epidemiolog nam je dao savjet kako se zaštiti od gripe. „Svakako najbitnije je aktivirati organizam, odnosno baviti se fizičkom aktivnosti i zdravo se hraniti kako bi tijelo moglo izbacivati toksine kako spada. Osim toga, kada se netko već i razboli trebao bi biti odgovoran i jednostavno ostati doma i odležati, a ne ići na posao i među ljude jer se tako gripa najviše širi”, kazao je dr. Draženović. Inače, za slučaj da se želite cijepiti, uvijek možete naručiti cjepivo te otići svom doktoru da vas cijepi.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2033 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program