FOTO: Borko Vukosav

Ponuda kobasica na Adventu nikad nije bila uzbudljivija. Testirali smo ih, da vam pomognemo s izborom

Telegramov reporter nasumično je pregledao ponudu na zagrebačkom Adventu i isprobao neke od kobasica koje se čine najzanimljivije

Ponuda kobasica na Adventu nikad nije bila uzbudljivija. Testirali smo ih, da vam pomognemo s izborom

Telegramov reporter nasumično je pregledao ponudu na zagrebačkom Adventu i isprobao neke od kobasica koje se čine najzanimljivije

FOTO: Borko Vukosav

Budimo iskreni, većina ljudi još uvijek na Adventu obožava i jede isključivo kobasice. To je naprosto tako. No, to ne znači da je ponuda kobasica dosadna. Naprotiv. Kako se kroz godine razvijala ponuda ostalih jela, isto se događalo i s kobasicama. Ima ih nevjerojatno zanimljivih, ukusnih, hrabrih, pa i neobičnih. Pa, kako bismo vam olakšali u odabiru, obišli smo Advent, pregledali ponudu i isprobali neke od kobasica koje su nam se na prvu činile najzanimljivije

Hrana na zagrebačkom Adventu odavno je nadmašila neku standardnu ponudu. Svake zime jela su sve zabavnija, zanimljivija i neobičnija: ramen, ombolo, juha od sira u kruhu, sve vrste knedli, quesadille, neobična variva… I to je genijalno. No, budimo iskreni, većina ljudi još uvijek na Adventu obožava i jede isključivo kobasice. To je naprosto tako.

No, to ne znači da je izbor kobasica dosadan. Naprotiv. Kako se kroz godine razvijala ponuda ostalih jela, isto se događalo i s kobasicama. Ima ih nevjerojatno zanimljivih, ukusnih, hrabrih, pa i neobičnih. Jer, dok ste do prije par zima na kućicama uglavnom mogli pojesti samo standardne kobasice, poput debrecinki, pećenica i kranjskih, pa se onda razmahati s ravno tri priloga: majonezom, senfom ili kečapom, sada je izbor golem.

Telegramov reporter na Adventu Borko Vukosav
Advent Borko Vukosav

Sada gomila kućica daje raditi vlastite kobasice u mesnice, po svom originalnom receptu, eksperimentiraju s vrstama mesa i zanimljivim začinima i prilozima. Dakle, ponuda je stvarno ogromna. Pa, kako bismo vam olakšali u odabiru, obišli smo Advent, pregledali ponudu i isprobali neke od kobasica koje su nam se na prvu činile najzanimljivije. Evo kako je prošlo.

Čarobna frula i Sačmarica

Lokacija: ispred kina Europa
Kućica: Čudna šuma Bolesne Braće
Kobasice: Čarobna frula i Sačmarica
Cijena: 28 kn
Ocjena: 8/10

Počeli smo s Čudnom šumom Bolesne Braće gdje sam probao dvije kobasice. Prva je bila Čarobna frula s kobasicom koju, po njihovom receptu, radi mesnica Ravlić. Meso je ukusno, a u zaprženo pecivo idu i coleslaw salata te prženi špek. Pecivo mi je bilo mrvicu pretvrdo, ali sve zajedno bilo je dosta fino.

Advent, kućica Čudna šuma – Čarobna frula Borko Vukosav

Ipak, druga, Sačmarica, bila mi je mrvicu bolja. Pecivo je isto kao i kod Čarobne frule, a meso je debrecinka koju u mesnici također rade prema njihovom receptu. Na pecivo se maže namaz od kuhanog graha. Obje kobasice su kompaktne i ukusne te, što je meni osobno super, ne cijedi se iz njih mast. Možete birati razne dodatke i umake, recimo, od vrhnja, parmezana, češnjaka, papra…

Advent, Čudna šuma Bolesne Braće – Sačmarica Borko Vukosav

Kućica Bolesne braće nalazi se točno na potezu ispred Kina Europa. Recepte nam je predstavio njihov autor, naš poznati reper Baby Dooks. Kaže nam da ih je razvio uz pomoć Bizze, kojeg također znate iz Bolesne braće, i čuvenog Renmana. Ovdje je atmosfera malo drukčija nego na drugim kućicama; fora je što su zapravo jedini u ulici, plus je svakako poluotvorena grijana kućica s udobnim klupama i cijelo vrijeme svira neka dobra muzika.


Prezvuršt sendvič

Lokacija: Ul. Frane Petrića
Kućica: Vatra i Dim
Kobasica: Prezvuršt sendvič
Cijena: 25 kn
Ocjena: 8/10

Advent, kućica Vatra i Dim – Prezvuršt kobasica Borko Vukosav

 

Ako volite prezvuršt, švarglu, odnosno tlačenicu, onda bi vam se ovaj sendvič mogao dopasti. Njihova tlačenica je, pričaju nam prodavači na kućici Vatra i Dim, iz mesnice Žumberčanka. Izrezana je na deblje trakice koje se slažu u ukusno pecivo dopečeno na roštilju na drveni ugljen i premazano majonezom s dimljenom paprikom. Unutra još ideu iceberg salata i sjeckani blagi feferoni. S ovim možete biti sigurni da ćete pojesti nešto malo drugačije od uobičajene adventske ponude, a i laganije je od ostalih kobasica.

Kućica se, inače, nalazi na potezu između Prizemljenog sunca u Bogovićevoj i Ilice, gdje je niz kućica s vrlo dobrom ponudom, ali atmosfera nije tako živa kao na ostalim lokacijama. Šteta, jer mladi kuhar Antonio Pecik, koji kaže da je učio kuhati po najboljim zagrebačkim restoranima, djeluje kao da vrlo strastveno pristupa jednostavnim, ali vrlo pažljivo pripremljenim jela. I prije nego smo se predstavili kao novinari, Pecik se ponudio samo za nas zapaliti roštilj na drveni ugljen kojeg, kaže, inače pali kasnije popodne, što nam je bilo simpatično. Ovo mu je, kaže, prva godina na Adventu i uvjeren je da ljudi tek trebaju prepoznati ovu lokaciju.


Bavarska kobasica

Lokacija: Trg bana Jelačića, potez ispred Müllera
Kućica: Gastro trg
Kobasica: Bavarska
Cijena: 20 kn
Ocjena: 6/10

Advent, kućica Gastro trg – Bavarska kobasica Borko Vukosav

Ovdje sam probao hrvatsku verziju Bavarske bijele kobasice. Bila je ukusna i dobre teksture. Za razliku od većine drugih mjesta, ovdje pecivo ne režu kao sendvič, već izdube sredinu pa unutra stave kobasicu i priloge. Pritom ne pretjeruju sa sastojcima, zbog čega je ovo jedna od praktičnijih kobasica u pecivu koje sam jeo. Moram skrenuti pažnju i na cijenu; s 20 kuna ispada najjeftinija koju smo probali.

Atmosfera mi se nije baš dopala. Sve nekako djeluje kao da je na traci, rijetko tko se zadržava. Prodavačica koju sam pokušao malo više ispitati o ponudi nije baš bila simpa, rekla mi je da si proguglam. No, to ne mijenja činjenicu da se radi o relativno jeftinoj i finoj kobasici.


Sudžuk pečenica grill

Lokacija: Europski trg, pokraj pozornice
Kućica: Old Barn By Eat Me
Kobasica: Sudžuk pečenica grill
Cijena: 30 kn
Ocjena: 7/10

Advent, kućica Old Barn by Eat Me – Sudžuk pečenica grill Borko Vukosav

Na štandu s bosanskom verzijom adventske kobasice probali smo Sudžuk pečenicu grill. Sudžuk je inače suha goveđa kobasica, a u ovom slučaju u formi pečenice i to vrlo ukusne. Kobasice proizvodi mesnica Vilmar iz Velike Gorice, a peciva su industrijska – American Donut. U pecivo ide domaće zelje i papreni grill umak na bazi senfa. Vrlo ukusno jelo, no meni se ipak učinilo malo presterilno za bosanski štih.

Eat Me kućice su već postale neki standard na zagrebačkim food festivalima, pa ih tako i na Adventu uvijek ima više: ove godine imaju dvije na Europskom trgu i jedna je na Zrinjevcu. Iza brenda stoji obitelj Cimerman čiji su najpoznatiji proizvodi kobasice Bruce Lee i Chuck Norris, za koje ste vjerojatno čuli. Osoblje je jako ljubazno i brzo, a atmosfera vrlo ugodna.


Norveški hot dog

Lokacija: Strossmayerov trg – Fuliranje, zapad
Kućica: Mr. Bjorg
Sendvič: Norveški hot dog
Cijena: 34 kn
Ocjena: 5/10

Advent, kućica Mr. Bjorg – Norveški hot dog Borko Vukosav

Ovdje sam se odlučio za Norveški hot dog, a dvije simpatične Dubrovčanke koje rade na kućici Mr. Bjorg kažu mi da ih većina ljudi naručuje “zbog duple kobasice po cijeni jednog hot doga”. Umjesto klasičnog peciva, Norveški hot dog je zapravo tortilja i puno je praktičniji od klasičnog peciva. Unutra idu dvije kobasice, majoneza, senf, kečap i grill umak. Kobasice nabavljaju, iskrene su cure, u Metrou. Realno, vjerojatno ćete osjetiti da se ne radi o nekoj vrhunskoj kvaliteti, ali ako gledamo omjer cijene, količine i kvalitete, Norveški hot dog je solidan izbor.

Mr. Bjorg kućica nalazi se na jednoj od najboljih lokacija, na Strossmayerovom trgu na Fuliranju. Ako ste bili, onda vjerojatno znate da je atmosfera tamo uglavnom odlična. Pored Mr. Bjorga su razni štandovi s možda kvalitetnijom i definitivno skupljom hranom, pa je ova kućica super za one koji se žele najesti i ne potrošiti gomilu novca.


Thai kobasica

Lokacija: Strossmayerov trg – Fuliranje
Kućica: Time
Sendvič: Thai kobasica
Cijena: 45 kn
Ocjena: 9/10

Advent, kućica Time – Thai kobasica Borko Vukosav

Timeova Thai kobasica je curry kobasica sa svinjetinom i junetinom koju poslužuju uz coleslaw salatu s ananasom, BBQ umakom, maslacem od kikirikija, prženim lukom, feferonima i korijanderom. Ovo je najskuplje jelo koje smo probali, ali i jedno od najfinijih. Kombinacija okusa je odlična, a meso kobasice je izvrsno. Inače, Timeovo najpopularnije jelo ove godine je Sarma kobasica, kao nešto blaža verzija Thaija koji je – moramo upozoriti – ljut.

Restoran Time je poznat po spajanju azijske i zapadnjačke kuhinje, što je vidljivo i na njihovoj kućici na Fuliranju. Osoblje je jako ljubazno, a osim hrane imaju i odličnu ponudu koktela. Recimo, uz Thai kobasicu preporučuju svoj ovogodišnji hit koktel Nutella s votkom. Iskreno, isprva baš i nisam bio zainteresiran za slatki shooter, ali na inzistiranje kuhara ipak sam ga probao i stvarno genijalno paše. Još jedan plus su četiri originalna koktela koje toče iz točionika, što prilično smanjuje gužve.


Kobasica od divljači punjena sirom

Lokacija: Strossmayerov trg – Fuliranje
Kućica: Bread Club
Kobasica: Kobasica od divljači punjena sirom
Cijena: 32 kn
Ocjena: 10/10

Advent, kućica Bread Club – Kobasica od divljači punjena sirom

Ljudima koji stoje iza ove kućice forte je, zapravo, kruh. Tako da je to prva stvar na koju smo obratili pažnju kod testiranja, i nisu iznevjerili. Domaću kobasicu poslužuju u beskvasnom brioš pecivu koje je jako ukusno, unutra je fino mekano, a vani je tanka prhka korica. Kobasicu od divljači proizvodi OPG Lušić iz Čazme i punjena je cheddar sirom. Na kobasicu ide gotova kombinacija priloga: majoneza od tartufa, kremasti chutney od kruške te salata potočarka. Postoji i kombinacija s kobasicom bez sira, nju poslužuju u pecivu od lješnjaka sa senfom od dunje i kiselim kupusom. Sve sastojke, kažu, nabavljaju od obiteljskih proizvođača, a kobasica s cheddarom meni osobno je jedna od najfinijih na Adventu.

Inače, kućica Bread Club je zapravo i svojevrsna najava ambicioznog kulinarskog projekta iza kojeg stoje Zrinka Zajec i Anamarija Palić, sestre koje su se već probile na domaćem tržištu svojim zdravim kruhom, odnosno projektom K3 – Kruh na treću, Karlo Vulin iz pekarnice Kroštula, slastičarka Ivana Čuljak, chefica Ivana Bekavac te naš poznati chef Dino Galvagno. Na kućici nas je dočekao student Alen koji nam je objasnio da je njihov kruh drukčiji od ostalih jer ne koriste industrijske namirnice, sve rade na prirodan način s kiselim tijestom. Na Adventu su, kaže Alen, povodom pogona koji početkom iduće godine otvaraju u Trakošćanskoj ulici u Zagrebu. Proizvodi koje sada imaju na štandu dio su ponude koju će imati u budućem Bread Clubu.


Marquez janjeća kobasica

Lokacija: Klovićevi dvori
Kućica: Rougemarin
Sendvič: Marquez janjeća kobasica
Cijena: 40 kn
Ocjena: 10/10

Advent, kućica Rougemarin – Marquez janjeća kobasica Borko Vukosav

Punjenje za odličnu Marquez janjeću kobasicu u Rougemarinu rade sami, a poslužena je u domaćem pecivu, koje također proizvode sami. Uz kobasicu, u pecivo stavljaju crvenkastu coleslaw salatu začinjenu s komoračem i s preljevom od domaćih zelenih rajčica iz doline Neretve koji također proizvode sami. Kuhar Jakov ponosno ističe da je jelo u potpunosti djelo njihove kuhinje, a sve namirnice dolaze od hrvatskih proizvođača. Okus kobasice je bogat i fino ide uz ostatak dodataka. Ovo je još jedna kobasica koja je, po meni, u konkurenciji za najfiniju na Adventu.

Popularni zagrebački restoran Rougemarin ove godine ima kućice na Fuliranju, kod Klovićevih dvora i na Europskom trgu. Mi smo bili kod Klovićevih gdje je osoblje na kućici iznimno ljubazno i pristupačno, a meni se osobno jako dopala lokacija. Čini mi se da je ova najljepša na Adventu; kućica je jedina na terasi do bedema, a posjetitelji s ovog mjesta imaju predivan pogled na grad.