Nekad je nužno odabrati stranu

Poruka od stručnjaka za sve vas koji ste mršavi: to ne znači da ste zdraviji od ljudi koji su bucmasti

Ako (pod izlikom da imate krasnu figuru) jedete nezdravo, vjerojatno zdravstveno i ne stojite baš najbolje

FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kada se radi o zdravlju, prehrana je važniji faktor nego tjelesna težina. Prema podacima u razvijenim zemljama oko 70 posto odraslog stanovništva ima prekomjernu težinu. Puno je teže ustanoviti koliko ljudi primjerene težine ima loše prehrambene navike i sjedeći način života. A to može dovesti do zdravstvenih problema koji se ne uočavaju jer osoba izgleda zdravo.

Statistike često indeksom tjelesne mase procjenjuju masno tkivo neke osobe. Indeks tjelesne mase nije u idealnom odnosu s postotkom masnog tkiva, to je brza i laka metoda prikupljanja podataka o visini i težini osobe. Smatra se ako je BMI veći od 25, osoba ima višak kilograma, a iznad 30 znači da je pretila. Ali sam indeks nikako ne pokazuje koliko je neka osoba zdrava. Puno ljudi nizak indeks tjelesne mase koristi kao ispriku za lošu prehranu i tjelesnu neaktivnost.

Srčane bolesti, moždani, infarkt…

Korištenjem dodatnih podataka o načinu života, prehrani i učestalosti vježbanja, studija australskog zdravstvenog zavoda Queensland Health procjenjuje da 23 posto od onih koji nemaju višak kilograma i nisu pretili, imaju rizik da to u budućnosti budu. Studija pokazuje da postotak osoba prekomjerne težine ne daje stvarnu sliku osoba koje imaju nezdravi način života. Taj broj je puno veći.

Često ljudi misle da ako su mršavi ne moraju voditi računa o prehrani i ne moraju vježbati. Ali iako se izvana doimaju zdravima, možda imaju iste zdravstvene rizike kao i osobe prekomjerne težine. Uzimajući u obzir faktore rizika za srčane bolesti, moždani udar i karcinom, uglavnom mislimo na pušenje, kolesterol, tlak i tjelesnu težinu. Međutim, loša prehrana i nedostatak kretanja itekako povećavaju rizik srčanih bolesti i imaju ulogu kod nastanka nekih karcinoma. Studija sa Oxforda pokazala je da je kod zdravih osoba konzumacija visoko masne hrane tijekom samo pet dana utjecala na pozornost, memoriju i raspoloženje, u usporedbi s kontrolnom grupom koja je uzimala niskokaloričnu hranu.

U šest mjeseci do poboljšanja zdravlja

Nema dovoljno istraživanja koja uspoređuju osobe prekomjene težine i mršave osobe koje se ne hrane zdravo ali se zna da zdrava prehrana i vježbanje smanuju rizik moždanog udara na pola za šest mjeseci. U australskoj studiji tjelesna težina nije bila bitno različita između grupe koje je jela zdravo i one koja je jela masnu hranu i puno šećera što ukazuje na negativne posljedice loše prehrane čak i ako je težina primjerena.

Tjelesna težina nije uvjek najbolji pokazatelj unutrašnjeg zdravlja. Puno je sigurniji indikator prehrana. Period provođenja studije bio je kratak pa se nije moglo zaključivati kako masna i slatka hrana utječu na kognitivno funkcioniranje.