Posljednjih mjeseci, pred sezonu, otvoreno je nekoliko fora mjesta na Jadranu. Evo malog pregleda

Istražili smo ponudu u Poreču, Splitu, Zadru, Šibeniku, Hvaru i Dubrovniku...

Jadranska restoranska scena i ovog je ljeta prilično živahna. Od ožujka do srpnja, taman pred sezonu, otvoreno je nekoliko novih restorana koji odskaču od klasičnih i tradicionalnih konobi na koje smo navikli na obali. Istražili smo ponudu u Poreču, Splitu, Zadru, Šibeniku, Hvaru i Dubrovniku i napravili mali vodič novootvorenih mjesta.

I ove godine je možda najpopularnija azijska kuhinja, odnosno fuzija tih okusa koju smo pronašli u tri novootvorena restorana, a hit su i zdrava te vegetarijanska kuhinja. Tu su i mjesta koja nude nešto tradicionalniju, ali svejedno modernu kuhinju, pa evo malog pregleda.

1. Poreč, Chilli Fusion Streetfood

Adresa: Ribarski trg 1
Radno vrijeme: Od 12 do 23:45, osim srijedom i četvrtkom kada rade dvokratno od 12 do 15 te od 18 do 23:45
Popularne stvari: Tuna poke za 60 kuna, a Pork belly sendvič za 45 kuna i Sticky toffee pudding za 25 kuna.

Chilli Fusion Streetfood Vid Nikolić

Chilli Fusion Streetfood otvoren je krajem svibnja, a iza njega stoje chef Vid Nikolić te vlasnik Filip Perić, dvojac koji je surađivao i u jednom od najboljih zagrebačkih restorana, Timeu. Sva jela u njihovom porečkom restoranu prilagođena su opciji jedenja s nogu te su poslužena u kartonskoj ambalaži. Uglavnom su usmjereni na take out, ali gosti mogu pojesti i na njihovoj terasi na koju stane dvadesetak ljudi.

Wrap, 45 kuna Vid Nikolić
Satay piletina, 50 kuna Vid Nikolić

2. Zadar, Maguro

Adresa: Ulica Borelli 10a
Radno vrijeme: Od 12 do 23 sata
Popularne stvari: Sushi s tunom, sashimi, ceviche, miso juha i ramen čije cijene se kreću od 27 do 55 kuna. Osim toga veći komadi ribe stoje 100 kuna, a najveći i najskuplji su 160 kuna poput tuna steaka.

Maguro IVAN VUKŠA

Maguro je otvoren prije dva mjeseca i njihov jelovnik, koji trenutno ima dvadesetak stavki, slagao je Vid Nikolić, chef je Robi Skoblar, a tu je i mladi sushi chef Fabian Šaravanja. Maguro unutra ima 24 sjedeća mjesta dok ih je na terasi još 40, a tvrde da sve namirnice koje mogu, nabavljaju od domaćih dobavljača. Tako, recimo, cvijet soli uzimaju iz ninske solane, tartufe od obitelji Matak, vina od zadarskih vinarija, a tunu iz našeg uzgajališta Kali tuna.

Carpaccio od bijele ribe – 110 kuna Ivan Vukša
Sushi – od 27 do 150 kuna Ivan Vukša

3. Hvar, Štajun

Adresa: Težačka 2
Radno vrijeme: Od 12 do ponoći
Popularne stvari: Plata bijele ribe za dvije osobe za 460 kuna, plata kao predjelo koja uključuje hobotnicu, marinirane škampe i inćune košta 115 kuna, a brudet od sipe 120 kuna.

Štajun Foto For

Štajun su u svibnju, u Hvaru, otvorila dva Hvaranina, prijatelji iz djetinjstva Franko Žuvela i Hrvoje Tomičić. Na tradicionalnu mediteransku terasu stane oko 60 ljudi, a u konobu njih tridesetak. Cijela ponuda vrti se oko sezonskih namirnica i domaćih vina pa će se ovisno o tome mijenjati i jelovnik.

Štajun Foto For
Štajun Foto For

4. Split, Pandora Greenbox

Adresa: Obrov 4
Radno vrijeme: Od 8 do ponoći
Popularne stvari: Prešani sokovi čija cijena se kreće od 25 do 39 kuna, Grace Jones vege burger koji košta 72 kune te Betty White rižot od kozjeg mlijeka za 85 kuna.

Pandora Greenbox Pandora Greenbox

Vegetarijanski restoran otvoren je u centru Splita krajem lipnja. Vlasnik je Danijell Nikolla koji preko puta ima i restoran Corto Maltese. U središtu restorana je konstrukcija koja izgleda kao pravo drvo, a okolo su posađene smokve, vinove loze, jasmin i sitno mediteransko bilje. Pandora ima 25 mjesta, a uskoro će otvoriti i terasu.

Veliki crtež Pandore na zidu Pandora Greenbox
Pandora Greenbox Pandora Greenbox

5. Lopud, Trinity Oriental Fusion Lounge

Adresa: Mata Vodopića 2a
Radno vrijeme: Od 17 do 23 sata svakim danom osim četvrtkom kada su zatvoreni
Popularne stvari: Vege proljetne rolice za 65 kuna, Pad Thai Noodle s kozicama za 122 kune, Thai red curry s piletinom za 116 kuna i Thai chicken satay za 55 kuna.

Interijer Trinity Oriental Fusion Loungea Trinity Oriental Fusion Lounge

Otvoren u ožujku, Trinity je azijski restoran koji nudi tradicionalnu tajlandsku i japansku kuhinju te klasična, mediteranska i europska jela. Vlasnici Eri i Yoshihiro Tsugawa u Dubrovniku već imaju popularni japanski restoran Shizuku, a u kuhinji Tinityja rade chefovi iz Tajlanda i Japana, ali i jedan dubrovački.

Vege spring rolls, 65 kuna Miroslav Cevis/Trinity Oriental Fusion Lounge
Thai chicken satay, 55 kuna Miroslav Cevis/Trinity Oriental Fusion Lounge

6. Šibenik, Pappar Grill

Adresa: Šišara 8, Donje Polje
Radno vrijeme: Od 6:30 do 23 sata osim nedjeljom kada rade od 10 do 23
Popularne stvari: Teletina ispod peke za 75 kuna, Pappar plata čija cijena za jednu osobu je 90, a za dvije 180 kuna, Family plata za 125 kuna, T-bone steak za 170 kuna i Rib eye steak za 160 kuna.

Interijer Pappar Grilla ŠibenikIN

Pappar gril otvoren je početkom lipnja u prostoru nekadašnjeg restorana Trstenik na Vrpoljačkoj cesti, u šibenskom naselju Donje polje koje je od centra grada udaljeno 15-ak minuta automobilom. U Pappar grill stane stotinjak ljudi, a imaju i terasu te prostor za pušače. Njihov jelovnik tradicionalan je i vrti se oko lokalnih i sezonskih namirnica.

Family plata, 125 kuna ŠibenikIN
Pappar plata, 90 kuna za jednu osobu/ 180 kuna za dvije osobe ŠibenikIN

7. Split, Superfood Healthy Food Factory

Adresa: Bana Jelačića 1
Radno vrijeme: Od 8:30 do 22:30 svim danima osim nedjeljom kada ne rade
Popularne stvari: Burger s tartufima i bublicom od pirovog brašna za 85 kuna, sezonska salata s avokadom, tofuom i crnom rižom za 89 kuna, file lososa sa Superfood salatom koji stoji 135 kuna, pizza Superfood od pirovog brašna za 70 kuna, pizza mortadela sa zelenim pestom za 86 kuna i sirova torta za 35 kuna.

Interijer Superfooda u Splitu Milan Sabic

Superfood u centru Splita otvorio se sredinom travnja, odmah kraj hotela Bellevue, u prostoru u kojem se nalazio restoran Samurai. U njemu je 35 sjedećih mjesta, a sve se vrti oko zdrave hrane. U ponudi imaju smoothieje, doručke, ali i konkretnija jela za ručak ili večeru, a svima im je zajedničko što se rade od zdravih i svježih sastojaka.

Burger s tartufima i bublicom od pirovog brašna, 85 kn Superfood
Sirova torta, 35 kn Superfood