Postaje li Španjolska nova Italija?

Koronavirusom je, prema zadnjim podacima, zaraženo više od 47 tisuća ljudi. U posljednja 24 sata umrlo je 738 ljudi

ZADNJA IZMJENA: ožu 25, 2020
Foto: Getty Images
Što se upravo događa s koronavirusom:

Već skoro dva tjedna Španjolska je u izvanrednom stanju, njezini stanovnici u karanteni, ali situacija s koronavirusom ipak je sve gora. Broj zaraženih i smrtnih slučajeva i dalje ubrzano raste; koronavirusom je, prema zadnjim podacima, zaraženo više od 47 tisuća ljudi. U posljednja 24 sata, javljaju europski mediji, umrlo je 738 ljudi, više nego u utorak koji je dosad bio najgori dan u toj zemlji od početka pandemije.

Tjednima europska javnost pozorno prati situaciju u Italiji, zemlji najteže pogođenoj pandemijom, očekujući da će se upravo na talijanskom slučaju pokazati koliko su učinkovite restriktivne mjere koje je uvela vlada u Rimu, a onda i niz drugih država. Ali sada se pozornost sve više okreće i prema Španjolskoj, uz neizbježno pitanje: postaje li Španjolska nova Italija?

Umrlih više nego u Kini

Po pitanju restrikcija, Španjolska je slijedila talijanski primjer: 47 milijuna stanovnika stavljeno je u izolaciju, zabranjeno im je slobodno kretanje, smiju izlaziti samo ako moraju na posao, kupiti hranu ili lijekove ili, recimo, prošetati psa. Poštivanje propisa kontroliraju policijske patrole.

Na dan kada je premijer Pedro Sanchez najavio stroge mjere ograničenja kretanja, u Španjolskoj je bilo oko šest tisuća oboljelih, a 193 osobe su umrle. Sada je više od 47 tisuća potvrđenih slučajeva, a broj umrlih, navode mediji, veći je nego u Kini. Postaje li Španjolska nova Italija ili će stroge restrikcije već u narednim danima ipak uspjeti usporiti širenje zaraze? Na ta pitanja još nema jednoznačnog odgovora.

Zdravstvo doslovno puca

Kao što je i talijanski zdravstveni sustav počeo pucati po šavovima, a liječnici i drugo medicinsko osoblje putem društvenih mreža dijeliti s europskom javnošću svoja uznemirujuća iskustva, i u Španjolskoj su zdravstvene službe pod enormnim pritiskom. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je, prema procjenama, među zaraženima čak 14 posto zdravstvenih djelatnika.

Prošlog tjedna zemlju je potresla vijest o smrti 52-godišnje medicinske sestre koja je radila u bolnici u Baskiji. Ona je prva zdravstvena radnica koja je umrla od koronavirusa. Njezina smrt, nažalost, dodatno je naglasila situaciju u zdravstvenom sustavu i otvorila pitanja o njegovoj sposobnosti da se nosi s ovom krizom.

Medicinari traže zaštitnu opremu

I prije nekoliko dana sindikati u sustavu zdravstva upozoravali su da im hitno treba zaštitna oprema, maske, rukavice, zaštitne naočale i drugi materijal, kako bi mogli raditi s oboljelima. Medicinsko osoblje je u utorak ponovno upozorilo vlasti na teško stanje.

Prema izvješću agencije Reuters, sindikat medicinskih sestara ocjenjuje da su madridske bolnice “na rubu kolapsa”, dok je sindikat liječnika čak podnio tužbu kako bi natjerao vlasti da u roku od 24 sata dostave zaštitnu opremu bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Užas u staračkim domovima

Javnost je dodatno šokirao užas koji je otkriven u domovima za umirovljenike. Obilazeći te ustanove, vojska je naišla na starije, nemoćne ljude koji su napušteni, a neke su i mrtve pronašli u njihovim krevetima.

Kako smo već pisali, neki zaposlenici umirovljeničkih domova napustili su svoja radna mjesta kada je izbila pandemija. U nekim slučajevima, pak, pogotovo u Madridu, pritisak na sustav je toliki da se, kada se sumnja da je osoba umrla od koronavirusa, na dolazak posebno opremljenih medicinskih tehničara koji smiju preuzeti tijelo, čeka i više od 24 sata.

Parlament produžuje karantenu

U pokušaju da zaustavi ili barem uspori galopirajuće loše vijesti, španjolska vlada najavila je da će tražiti odobrenje parlamenta da na još 15 dana produlji izvanredno stanje. Iako je bilo planirano da ono završi 29. ožujka, jasno je da dva tjedna nisu bi približno dovoljna da se situacija smiri.

Stoga će Španjolci, po svemu sudeći, u karanteni biti najmanje do 11. travnja – o čemu parlament odlučuje danas – nadajući se da će život ograničen na četiri zida na kraju ipak preokrenuti crne brojke.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
467 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program