Posvuda je objavljeno kako imunitet na koronu traje samo 3 mjeseca. Je li zbilja tako?

Američki CDC objavio je pojašnjenje preporuka u kojem kaže da još ne znamo koliko traje imunitet

ZADNJA IZMJENA: kol 15, 2020
Foto: Profimedia
Što se upravo događa s koronavirusom:

Naslovnice svjetskih portala i agencija sinoć i jutros bile su pune vijesti o novim procjenama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prema kojima imunitet od koronavirusa traje svega tri mjeseca.

Prema njima, rizik od ponovne zaraze javlja se tri mjeseca nakon što ste se prvi put zarazili koronavirusom. Pozivajući se na američki CDC, vijest o tromjesečnom imunitetu objavili su mediji poput New York Timesa i Axiosa.

Traje li imunitet na koronu zbilja tri mjeseca? Nakon medijskih izvještaja, CDC je bio primoran objaviti dodatno objašnjenje.

Nove preporuke CDC-a o samoizolaciji

Inicijalna informacija o tromjesečnoj zaštiti od nove zaraze izvučena je iz novih preporuka CDC-a, objavljenima početkom kolovoza, u kojima je pisalo da “oni koji su imali koronavirus u posljednja tri mjeseca ne moraju u samoizolaciju”, u slučaju kontakta s oboljelima.

Iz toga proizlazi kako zaštita od nove zaraze traje najviše tri mjeseca, nakon čega je moguće ponovno se zaraziti. Međutim, u dodatnom pojašnjenju predstavnici CDC-a demantirali su takvo tumačenje preporuka.

Trajanje i jačina imuniteta još uvijek su uglavnom nepoznanica, te se ne može tvrditi da zaštita od virusa traje maksimalno tri mjeseca nakon zaraze, kazali su.

Postojanje antitijela mjesecima nakon zaraze

Njihova preporuka od tri mjeseca, rekli su, odnosi se na činjenicu da su testovi nakon tog razdoblja nepouzdaniji, pa je moguće dobiti lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate testiranja.

Prema dosadašnjim nalazima znanstvenika, mogućnost dvostruke zaraze u periodu od 90 dana iznimno je mala, a studije o antitijelima u organizmu razlikuju se.

Prema jednoj, njihov se broj počinje smanjivati dva i pol mjeseca nakon zaraze, a prema drugima, 90 posto ljudi imat će antitijela mjesecima nakon što su preboljeli koronu.

Lažno pozitivni testovi ili duže bolovanje

Kao što je prije nekoliko tjedana pisao New York Times, dokazi o ponovnim zarazama koronavirusom zasad su tanki.

“Nisam čuo još za niti jedan slučaj u kojem se nepobitno dokazalo da se netko ponovno zarazio”, kazao je epidemiolog Marc Lipsitch s Harvarda.

U većini slučajeva radilo se o lažno pozitivnim testovima, ili o dugotrajnom bolovanju od nekoliko tjedana, sa slabim simptomima.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program