Život

Potres je ozbiljno oštetio i Medicinski fakultet. Dekan tvrdi da je šteta više od pola milijarde kuna

Kroz duže vrijeme bit će opasan ulazak i korištenje zgrada zagrebačke Medicine na Šalati

U potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, značajno su oštećeni objekti Medicinskog fakulteta na Šalati, a tjedan i pol kasnije dekan Marijan Klarica izašao je s orijentacijskom procjenom štete. Kako stoji u njegovom opširnom izvješću, njihova gruba procjena se penje na više od pola milijarde kuna. Konkretno, tvrde da je 525.494.151 kuna.

Klarica ističe kako šteta prouzrokovana potresom na objektima Medicine znači vrlo otežane uvjete rada na fakultetu kroz nepredvidljivo dugi period. “Oštećenja nakon potresa na zgradama na Šalati, u kojima se nalaze nastavni prostori, medicinska knjižnica, učionice, laboratoriji za izvođenje znanstvenih i stručnih projekata i aktivnosti, su takva da će kroz duže vrijeme biti opasan ulazak i korištenje zgrada”, piše dekan u obavijesti studentima i zaposlenicima zagrebačke Medicine.

Tek jedna zgrada “srce vitalnih aktivnosti Fakulteta”

Ističe kako su uspjeli spasiti veći dio vrijedne opreme, kemikalija, materijala za rad te zaštititi važnu dokumentaciju. “Sve se to smješta u jedinu sačuvanu zgradu Hrvatskog instituta za istraživanje mozga”, objašnjava dekan i dodaje kako će se u oštećene zgrade moći ulaziti kratko po pokoji komad opreme, i to tek nakon pregleda statičara i otklanjanja većih komada žbuke koji bi mogli ugroziti one koji ulaze u objekte.

Obnova oštećenih objekata Medicinskog fakulteta trajat će mjesecima, predviđa Klarica, s čime će se moći krenuti tek kad se prekinu protuepidemijske mjere. Do tada, zgrada Hrvatskog instituta za istraživanje mozga bit će “srce vitalnih aktivnosti Fakulteta”. Dekan je i detaljno nabrojao sva oštećenja na Medicini i objasnio kako pet timova u ovome trenutku radi na hitnim i vitalnim sanacijskim zahvatima.

Stanje na kliničkim ustanovama

Dao je i presjek stanja na kliničkim ustanovama: znatno je oštećena Klinika za ginekologiju (Petrova) u zapadnom dijelu i tamo je opasno uopće ulaziti, glavna zgrada Klinike Jordanovac je jako oštećena i tamo se neće moći nastaviti stručna i nastavno-istraživačka djelatnost, KBC Sestre milosrdnice također imaju oštećenja, a glavna zgrada KBC Zagreb (lokacija Rebro) je nakon pregleda statičara ocijenjena kao zgrada u relativno dobrom stanju pa će se vremenom u njoj normalizirati rad, stoji u izvješću dekana Klarice.

U nastavku možete pogledati fotografije i video snimke nadzornih kamera na objektima Medicinskog fakulteta, koje su zabilježile trenutak snažnog potresa u Zagrebu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu