Potres magnitude 4,3 noćas je pogodio okolicu Tirane. Nema vijesti o žrtvama

Albaniju je tijekom noći i jutra zatreslo najmanje sedam potresa

ZADNJA IZMJENA: ruj 24, 2020

Albaniju je tijekom noći i jutra zatreslo najmanje sedam potresa, javlja Geofizički institut te zemlje, a prenose albanski mediji. Prvo podrhtavanje tla zabilježeno je nešto nakon ponoći uz magnitudu 3,1 po Richteru. Najsnažniji potres dogodio se oko 1:25 sati, s magnitudom 4,5 po Richteru po albanskim izborima, odnosno 4,3 po EMSC-u. Epicentar je bio u blizini grada Cerrika u središnjoj Albaniji, oko 30 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

O potresu magnitude 4,5 po Richteru izvijestilo je i albansko Ministarstvo obrane. „Prema preliminarnim informacijama, 24. rujna 2020. godine u 1:25 sati zabilježen je potres magnitude 4,5 po Richteru oko 20 kilometara od grada Cerrika. Prema izvještajima primljenim od policije i civilne zaštite prefekture Elbasan, nije zabilježena materijalna šteta ili drugi problemi. Dodatne informacije objavit ćemo naknadno”, pišu.

Nema žrtva ni štete

Potres je zabilježio i Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), koji navodi da je magnituda bila 4,3 po Richteru na dubini od 10 kilometara. Sudeći prema komentarima stanovnika tog dijela Albanije, potres je bio snažan i prilično ih je uplašio, ali ni oni ne javljaju o ozlijeđenima ili nastaloj šteti.

Albanci su još uvijek traumatizirani snažnim potresom koji je 26. studenog pogodio Tiranu i okolicu. Nakon prvog, najsnažnijeg, koji je dosegao 6,4 po Richteru, Albaniju je pogodio veći broj slabijih potresa. U nesrećama izazvanim podrhtavanjima tla toga dana poginula je 51 osoba, dok je oko tri tisuće ljudi lakše ili teže ozlijeđeno. Prvi potres, koji je trajao gotovo punu minutu, bio je najsnažniji u Albaniji u posljednjih 40 godina, izazvavši najveći broj žrtava stradalih od potresa u posljednjih 99 godina.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program