Povijesno otkriće: Prvi put ikad pronađena je voda na planetu koji je nastanjiv

Voda je pronađena u atmosferi planeta K2-18b, sad je pitanje ima li tamo i života

ZADNJA IZMJENA: ruj 12, 2019
Foto: AFP

Otkrivena je voda u atmosferi planeta koji se nalazi u nastanjivoj zoni, objavljeno je u znanstvenom magazinu Nature Astronomy, prenosi BBC. Ima li na planetu po imenu K2-18b vanzemaljskog života mogli bismo doznati u idućih deset godina, kada se pojave novi svemirski teleskopi.

Njima ćemo u atmosferi planeta moći otkriti prisutnost plinova koje mogu proizvesti samo živa bića. “Ovo je prvi put da smo otkrili vodu na planetu koji se nalazi u nastanjivoj zoni neke zvijezde, na kojem bi temperature mogle biti povoljne za razvoj života”, rekla je profesorica Giovanna Tinetti, voditeljica tima s University College London (UCL) koji je objavio veliko otkriće.

Tražit će plinove koje samo bića mogu proizvesti

Kako objašnjava BBC, nastanjiva zona je područje oko zvijezde u kojem temperatura dopušta postojanje vode u tekućem obliku na površini planeta. Planet K2-18b od Zemlje je udaljen 111 svjetlosnih godina, što znači da je predaleko da bi ga bilo moguće istraživati sondama.

Mogućnost da se o planetu dozna više mogli bi ponuditi svemirski teleskopi nove generacije koji bi trebali biti lansirani u idućem desetljeću. Još jedan znanstvenik s UCL-a, Ingo Waldmann, za BBC je kazao kako će takvim teleskopima u atmosferi planeta biti moguće tražiti znakove prisustva plinova koje mogu proizvesti samo živa bića. “Riječ je o jednom od najvećih pitanja u znanosti – oduvijek se pitamo jesmo li sami u svemiru”.

Temperatura se kreće od 0 do 40 Celzija

Tim znanstvenika zaslužnih za otkriće proučavao je planete koji su tijekom 2016. i 2017. godine otkriveni teleskopom Hubble. Istraživači su utvrdili prisutnost određenih kemijskih spojeva u atmosferi planeta proučavajući promjene u zvjezdanom svjetlu koje se filtrira kroz atmosferu dok promatrani planet kruži oko svojeg sunca.

Prisutnost vode uočena je samo na planetu K2-18b, a računalno modeliranje podataka pokazuje da bi se do 50 posto njegove atmosfere moglo sastojati od vode. Planet je dvostruko veći od Zemlje, dok se površinska temperatura kreće u rasponu između 0 i 40 Celzija, što znači da je moguće da na površini ima vode u tekućem obliku.

Znanstvenici još imaju nedoumica

Problem u traženju života na K2-18b mogla bi predstavljati činjenica da se astronomi ne mogu složiti oko toga koji plinovi bi dokazali prisutnost života. “Zacijelo će biti potrebno istraživanje kemijskog sastava možda i stotinu planeta da bismo shvatili kako su stvoreni i kako su se razvili”, kazala je prof. Tinetti, koja je usprkos ovoj komplikaciji oduševljena otkrićem svoga tima.

BBC napominje da je voda i ranije otkrivena na drugim planetima, ali oni su bili preveliki ili previše topli da bi podržali uvjete za život. Manje i hladnije planete je teže otkriti. K2-18b jedan je od stotina planeta čija je masa između Zemlje i Neptuna, a nazivaju se super-Zemlje. Očekuje se da će NASA-ina misija Tess otkriti još stotine takvih planeta u godinama pred nama.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program