Život

Povjesničarka umjetnosti, u samo mjesec dana, identificirala deset umjetnina u muzeju Louvre koje su opljačkali nacisti

Djela su dio kolekcije pariškog odvjetnika Armanda Dorvillea

The painting and portrait of French author Victor Hugo by French painter Leon Bonnat is displayed at the Louvre Lens museum during the press visit of the exhibition about Greek poet Homer, in Lens northen France on March 26, 2019. - The exhibition will run from March 27, 2019 and July 22, 2019. (Photo by Denis Charlet / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
FOTO: AFP

Kada je izbio Drugi svjetski rat, pariški odvjetnik Armand Dorville, posjedovao je kolekciju od više od 450 djela poznatih umjetnika poput Renoira, Maneta i Pierre-a Bonnarda. Nakon što su nacisti napali Pariz 1940. godine, židovski odvjetnik bio je prisiljen pobjeći na svoje imanje u južnoj, “slobodnoj” zoni Francuske gdje je umro godinu dana poslije. Nacisti su Dorvilleovu kolekciju zaplijenili i prodali je na četverodnevnoj aukciji u Nici 1942. godine.

Kako novinar Philippe Dagen izvještava za Le Monde, povjesničarska umjetnosti, Emanuelle Polack, identificirala je deset komada iz Dorvilleove zbirke u kolekcijama muzeja Louvre i tako otvorila put povratku opljačkanih umjetnina odvjetnikovoj nasljednici.

U oporuci je zbirku ostavio francuskim muzejima

Prema Dorvilleovoj oporuci, odvjetnik se nadao da će dio zbirke pokloniti francuskim muzejima, uključujući Louvre i muzej Carnavalet. Umjesto toga, umjetnička djela iz njegove zbirke, ostala su podijeljena između kupaca širom Europe, postajući dio od sto tisuća umjetnina koje su nacisti opljačkali u Francuskoj između 1940.-1945. godine.

Do 1949.godine, oko 60 tisuća umjetnina vraćeno je u Francusku, piše New York Times. Tri četvrtine ovih djela brzo su zatražili zakoniti vlasnici, ostatak je prodan na aukcijama ili ih je kategorizirao vladin Musees Nationaux Recuperation. Louvre od veljače u svojim kolekcijama drži 1752 djela s tog popisa. Platna koja su identificirana kao vlasništvo odvjetnika Dorevilla nisu nikada napustila Francusku. Na aukciji u Nici kupio ih je kuhar iz Louvrea, Rene Huyghe.

Povjesničarka je angažirana krajem siječnja

Dorvilleova nasljednica, pranećakinja Francine X., kazala je da joj još veće ogorčenje izaziva činjenica da je u prodaji 1942. godine sudjelovala francuska vlada. Gospođa Francine povezana je sa Dorvilleovom kolekcijom 2016.godine. Ona je unuka Dorvilleove sestre Jeanne. Njegova druga sestra, Valentine, deportirana je u Auschwitz sa svoje dvije kćeri i dvije unuke. Nitko se nije vratio.

Početkom siječnja Louvre je angažirao povjesničarku umjetnosti Emanuelle Polack da pregleda predmete iz njihove zbirke u nadi da bi mogla prepoznati predmete nabavljene nacističkim pljačkama. Njezino istraživanje, za manje od mjesec dana, otkrilo je osam dodatnih djela iz skupine od 12, koje je Louvre kupio 1942. godine.

Njemačka joj je vratila tri umjetnine

Za Francine još uvijek traju pokušaji povratka imovine. Deset djela koja su bila vlasništvo njezinog praujaka nalazi se u Louvreu, jedno u Muzeju D’Orsay, dva su nađena skrivena u stanu Kornelija Gurlitta u Münchenu. Njemačka je gospođi Francine vratila tri djela 22. siječnja.

Prošloga travnja francuska vlada je osnovala radnu skupinu za pojednostavljenje procesa povrata. Od 1951. godine samo je 120 od više od 2000 umjetničkih djela smještenih u francuskim muzejima vraćeno potomcima izvornih vlasnika. Sada bi se proces trebao znatno ubrzati.

Nastavite čitati