Povrće zelenih listova smanjuje rizik za razvoj glaukoma, tvrde studije

Tijekom dvije studije promatrano je 100 tisuća žena i muškaraca

FOTO: Laurel F/Flickr

Mislite na ovo kada slijedeći puta budete jeli špinat, kelj ili neko drugo zeleno povrće. Radite dobro za budućnost svog vida. Znanstvenici sa Harvarda objavili su da konzumacija lisnatog zelenog povrća smanjuje rizik razvoja glaukoma, glavnog uzroka sljepoće u starijoj dobi.

Dvije opsežne studije sa Harvarda od kojih je svaka trajala 25 godina i promatrala čak 100.000 žena i muškaraca pokazala je da ljudi koji konzumiraju zeleno lisnato povrće imaju 20 do 30 posto niži rizik razvoja glaukoma.

Glaukom je stanje u kojem dolazi do porasta očnog tlaka koji radi oštećenja na očnom živcu pojačanim pritiskom očne tekućine na oko ili se smanjuje dotok krvi do optičkog živca. Proces se događa vrlo sporo, bez simptoma.

Zeleno povrće smanjuje upale

U zelenom lisnatom povrću puno je nitrata koje tijelo pretvara u dušični oksid. Dušični oksid je važan za održavanje optimalnog protoka krvi i moguće i za održavanje niskog očnog tlaka. Studija ne dokazuje da zeleno lisnato povrće smanjuje rizik glaukoma ali pokazuje povezanost ove dvije stvari.

Uz to, konzumiranje zelenog povrća smanjuje upale, karcinom, srčane bolesti i čak degeneraciju makule.