Poznati ugostitelj umro je od korone. Zašto su u Istri tvrdili da je imao tek blage simptome?

Ministar Beroš najavio je istragu da bi se utvrdilo što se dogodilo u slučaju istarskog ugostitelja

ZADNJA IZMJENA: ožu 26, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Na današnjoj konferenciji za medije, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da je 70-godišnji Anton Nino Kernjus iz Istre, umro od posljedica Covida-19. Konačna potvrda uzroka smrti stigla je više od tjedan dana nakon Kernjusove smrti, objavljene 18. ožujka.

Prema navodima obitelji pokojnog Kernjusa, poznatog ugostitelja iz istarske Brtonigle, u njegovom slučaju došlo je do ozbiljnih propusta. Nekoliko dana nakon smrti, ministar Beroš najavio je slanje hitne inspekcije u Opću bolnicu Pula, kako bi se ustanovile sve okolnosti vezane uz slučaj. Beroš je tada rekao da “istina mora doći na vidjelo, jer je ona jedino relevantna”.

Kernjusova smrt otvara brojna pitanja o funkcioniranju zdravstvenog sustava na terenu, posebno u manjim sredinama. Prilikom službene objave o smrti muškarca koji je možda imao koronavirus, lokalni dužnosnici iznosili su ocjene koje se danas čine problematične.

Tvrdnje da je imao tek blage simptome

Tog 18. ožujka, kada je objavljena smrt, Šef Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Aleksandar Stojanović, kazao je tek kako je riječ o “starijoj osobi koja nije imala simptome, ali je postojala mogućnost da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, pa je bila u samoizolaciji”. Dodao je da je pokojnik u utorak pokazivao blaže simptome, ali nije htio posjetiti bolnicu u Puli.

Danas, kada je Covid-19 potvrđen kao uzrok smrti, nejasno je kako bi Kernjus u tako teškom stajnu, koje je dovelo do smrti, pokazivao tek blage simptome. Njegova obitelj od početka slučaja tvrdi da to nije točno, kao ni službeni navodi da je odbio bolnicu. U razgovoru za Index, sin preminulog Nine, Ivan Kernjus ispričao je da su u njihovom obiteljskom restoranu 7. ožujka bili Talijani, koji su u petak 13. ožujka javili Nini Kernjusu da su pozitivni na koronavirus.

Dan nakon toga, u subotu 14. ožujka Nino Kernjus je dobio temperaturu i zvao dežurnog epidemiologa iz Umaga, Damira Leku. Prema navodima Kernjusovog sina, iznesenih i u Glasu Istre, dežurni epidemiolog savjetovao je da pričeka jedan dan, pa ako će se stanje pogoršati, da uzme antipiretik.

Obitelj tvrdi da doktori nisu došli na vrijeme

Situacija se, tvrde, narednog dana pogoršala, pa su ponovno nazvali dežurnog epidemiologa. Rekao im je da ne može ništa učiniti, jer bi morao doći iz Pule, preuzeti bolesnika i odvesti ga u Pulu na bris. Nakon toga bi ga poslao nazad kući. Nije im ništa drugo preostalo nego zvati hitnu pomoć, kazali su.

Liječnik im je, tvrdi obitelj, rekao da će doći u utorak 17. ožujka, oko 10 sati ujutro. To je bio drugi dan od prvog poziva, a obitelj je pripremila oca za preuzimanje. No, oko podneva su ih nazvali i rekli im da zbog nedostatka vremena neće moći doći iz Pule, te da će im doći liječnik iz Umaga u kućnu posjetu uzeti bris, između 14 i 15 sati. No, ponovno zbog nedostatka vremena, rečeno im je da se bris odgađa za dan kasnije.

Tog utorka 17. ožujka, Nini Kernjusu stanje se znatno pogoršalo, te više nije mogao disati. Obitelj je pozvala hitnu pomoć i rekla im da sumnjaju na COVID-19, pa je došla hitna pomoć u kombinezonu i zaštitnim maskama. No, došli su prekasno. Nino se počeo gubiti, a oživljavanje je bilo uzaludno. Obitelj je tada za Glas Istre ispričala da su očekivali da će oca preuzeti hitna pomoć, spojiti ga na respirator, te da će se on oporaviti.

Potvrda da je bio pozitivan na koronavirus

Dan kasnije, službeno je objavljeno kako je zaista preminuo jedan gospodin iz Istre, no tada još nisu mogli povezati smrt s koronavirusom. Nije čak bilo jasno je li Nino Kernjus bio zaražen. Šef istarskog Zavoda za javno zdravstvo Stojanović iznio je tvrdnje o blagim simptomima i odbijenoj hospitalizaciji, a brisevi koji su pristigli u Zagreb bili su neupotrebljivi, pa se moralo čekati nove.

Stožer civilne zaštite Istarske županije 19. ožujka potvrdio je da je Nino Kernjus zaista bio pozitivan na koronavirus, a vijest je i za HRT potvrdio Krunoslav Capak. No, tada još nije bilo doista sigurno je li COVID-19 uzrok smrti. Potvrdu zaraženosti, odnosno nalaz, dobili su oko pola noći, pa su čekali jutro s objavom. Tada su također kazali da nisu imali informacija o propustima sustava vezanih za slučaj u Istri.

Novinari su tada pitali stožer je li preminuli Kernjus odbio hospitalizaciju, no tada su rekli da ne znaju ništa više osim toga da je zaista bio pozitivan na koronavirus. Nisu znali postoji li pisani trag da je zaista tada odbio hospitalizaciju. Pojasnili su da taj pisani trag vjerojatno ne postoji, budući da se on uzima samo u bolničkim uvjetima. Capak je kazao je da je obdukcija provedena, ali da se nalazi još očekuju.

Čudne promjene na službenoj stranici

Zbog nejasnoća u slučaju smrti Nine Kernjusa, ministar zdravstva Vili Beroš 20. ožujka najavio je slanje hitne inspekcije u Opću bolnicu Pula, kako bi se ustanovile sve okolnosti vezane uz slučaj. Za cijelo to vrijeme, brojke o umrlima od koronavirusa na službenoj stranici koronavirus.hr, bile su pomalo konfuzne.

Nakon prve vijesti o potencijalno sumnjivoj smrti Nine Kenjusa, brojač su odmah podigli na jedan, no par dana nakon što su iz stožera rekli da se ipak kao uzrok smrti ne može potvrditi COVID-19, spustili su brojku na nula. Danas je brojka ponovno vraćena na jedan.

Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalni stožer Civilne zaštite, Krunoslav Capak je definitivno potvrdio da je obdukcija Nine Kernjusa pokazala da je zaista umro od koronavirusa. “Ono što vam mogu potvrditi je da patološki nalaz umrle osobe iz Istre ukazuje da se radi o smrti zbog COVID-19”, kratko je rekao Capak.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program