Život

Predsjednik Kazahstana dao je ostavku nakon 30 godina. Ovo je on s Mesićem, dok je Mesić još bio predsjednik

Dobro, gospodinu i dalje ostaje status 'oca domovine'

Kazakh President Nursultan Nazarbayev (L) and his Croatian counterpart Stipe Mesic shake hands before a meeting in Zagreb, 11 July 2006. Nazarbayev started an official two-day visit to Croatia.    AFP PHOTO/Denis Lovrovic (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev u utorak je iznenada podnio ostavku tijekom svog obraćanja naciji, nakon trideset godina na vlasti. “Odlučio sam podnijeti ostavku na mjesto predsjednika”, rekao je Nazarbajev (78) u izravnom televizijskom obraćanju. Njegova odluka veliko je iznenađenje s obzirom da je mogao doživotno obnašati funkciju šefa države.

Nazarbajev (78) je vodio bivšu sovjetsku republiku Kazahstan od 1989. kao komunistički čelnik, a potom kao predsjednik nakon osamostaljenja od 1991. Rekao je da odluka o ostavci “nije bila laka” i pojasnio da će u skladu s ustavom ulogu privremenog predsjednika preuzeti predsjednik gornjeg doma parlamenta Kasim-Jomart Tokajev.

Ostaje mu status ‘oca domovine’

Nazarbajev je rekao da će i dalje biti na čelu Vijeća sigurnosti i vođa stranke Nur Otan koja je dominantna u parlamentu. On će bez obzira na ostavku i dalje imati široka prava zahvaljujući zakonu izglasanom prošle godine i njegovom statusu “oca domovine” koji mu jamči pravosudni imunitet i utjecajnu ulogu.

Nazarbajev održava čvrste veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kazahstan je u posljednje vrijeme pogođen teškim ekonomskim i socijalnim problemima.

Nastavite čitati