Prema podacima lokalnih stožera imamo više od 120 novih slučajeva

Lokalni stožeri objavljuju najnovije podatke o zarazi koronavirusom

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Jučer je Hrvatska zabilježila veliki rast broja osoba zaraženih koronavirusom, s 91 novim slučajem, čime je broj trenutno oboljelih došao do 618. Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega ih je pet na respiratoru. Prema informacijama Stožera civilne zaštite RH, umrle su još dvije osobe, pa se broj žrtava zaraze popeo do 160.

Najteža situacija jučer bila je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su registrirana 24 nova slučaja, dok je 17 novozaraženih otkriveno u Zagrebu, uz napomenu da se radi samo o osobama testiranim u tom gradu. Krunoslav Capak jučer je iznio podatak o 39 zaraženih Zagrepčana, što uključuje i građane koji imaju prebivalište u Zagrebu, ali testirani su u drugim dijelovima zemlje.

Kao posebno opasno žarište proteklih se dana spominju noćni klubovi, pa je jučer predložena nova mjera za regulaciju rada takvih objekata. HZJZ je predložio da se onemogući rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima kluba. Preporučuje se da noćni klubovi koji za to imaju uvijete nastave rad na otvorenom, dok oni koji nemaju tu mogućnost mogu raditi kao obični kafići. Novi podaci o broju zaraženih očekuju se u 14 sati, a do tada pratimo objave lokalnih stožera.

Dubrovačko-neretvanska: 3 nova

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji su u pos­ljednja 24 sata zabilježena tri nova slučaja zaraze. Radi se o jednoj ženskoj osobi srednjih godina iz Ploča i jednoj muškoj mlađoj osobi iz Dubrovnika za koje je epidemiološka obrada u tijeku, te o mlađoj ženskoj osobi iz Dubrovnika, koja je kontakt već ranije zaražene osobe. U dubrovačkoj bolnici hospitalizirana je jedna osoba, a 252 osobe su još u samoizolaciji.

Krapinsko-zagorska: 1 novi

U protekla 24 sata s područja Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna novozaražena osoba, u Zaboku. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja Krapinsko-zagorske županije je osam. Od 76 uzoraka, koliko je uzeto unatrag 24 sata, rezultati se čekaju za još 32.

Šibensko-kninska: 10 novih

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije deset osoba oboljelo je od zarazne bolesti Vovid-19. Četiri ženske i jedna muška osoba mlađe životne dobi koje trenutno borave u Vodicama, a čije prebivalište je na području drugih županija, kontakti su ranije oboljelih. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 87 osoba: 84 osobe su kontakti oboljelih; tri osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Zagrebačka: 7 novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede u 11 sati evidentirane su 272 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više, a tri osobe su izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 42 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 219 osoba, a 11 ih je preminulo.

Osječko-baranjska: 3 nova

Stožer za civilnu zaštitu Osječko-baranjske županije izvijestio je o tri nova slučaja zaraze na svom području. Riječ je o dvije novooboljele osobe s područja Osijeka i jedne s područja Čepina. Starosti su 41, 27 i 22 godine, a simptome oboljenja dobili su po povratku s ljetovanja na Jadranu. U KBC-u Osijek je trenutno hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a od jučer su ponovno tri pacijenata na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za devet novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 161 osoba.

Grad Zagreb: 29 novih

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Sandra Šikić danas je izvijestila da je u posljednja 24 sata na području Grada Zagreba otkriveno 29 novozaraženih. „Testirano je 348 osoba, zabilježili smo 29 novih slučajeva. Za 77 osoba izrečena je mjera samoizolacije. Od novih 15 slučajeva za 15 je moguće izlaganje na godišnjim odmorima, a šest su kontakti s prethodno oboljelim osobama. Napomenula bih da nisu problem godišnji odmori, nego neodgovorno ponašanje na godišnjim odmorima”, kazala je Šikić.

Dodala je da se u odnosu na jučer od korone u Zagrebu oporavilo osam osoba. Šikić je također rekla da su novozaraženi mahom mlađi ljudi koji su boravili po noćnim klubovima, te je mlađu populaciju zamolila da nakon izlazaka izbjegavaju starije ukućane i da se ponašaju odgovorno.

Koprivničko-križevačka: nema novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako na području te županije nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Svih 38 testiranih uzoraka na koronavirus uzetih u protekla 24 sata je negativno, navode.

Varaždinska: 4 nova

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze korona virusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Troje su bliski obiteljski kontakti pacijentice otkrivene u nedjelju, srednje su životne dobi i bez simptoma. Četvrta oboljela osoba je mlađi muškarac blage kliničke slike, koji se zarazio u Zagrebu gdje radi.

Brodsko-posavska: 5 novih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, izvijestili su iz Stožera iz kojeg također navode kako sada na tom području imaju 28 aktivnih slučajeva zaraze. U samoizolaciji su 92 osobe.

Zadarska: 7 novih

Sedam je novih slučajeva zaraze korona virusom na području Zadarske županije, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite. Kod pet novih slučajeva zaraze riječ je o mlađoj populaciji i pojedinačnim slučajevima koji nisu međusobno povezani, a kod dva se slučaja radi o rutinskom testiranju prilikom dolaska u Opću bolnicu Zadar te osobi koja je sezonski zaposlena na tom području. U samoizolaciji je 150 osoba.

Splitsko-dalmatinska: 46 novih

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 366 obrađenih testova danas je 35 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije, i to iz Splita 12, Imotskog dva, Kaštela četiri, Makarske tri, Sinja tri, Podstrane tri, Zmijavaca tri, Otoka jedan, Šestanovca jedan, Lećevice jedan i Jelse dva.

Uz 35 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije, još je 11 osoba iz drugih županija pozitivno na Covid infekciju i to dvije osobe iz Osječko-baranjske županije, sedam osoba iz grada Zagreba, jedna osoba iz Šibensko kninske županije te jedna osoba iz Zadarske županije.

Svi novooboljeli iz drugih županija testirani su u Splitu. Od 35 novooboljelih osoba sa područja Splitsko dalmatinske županije, 13 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ličko-senjska: nema novih

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Iz Stožera te županije navode da imaju još šest aktivnih slučajeva zaraze, a da je u samoizolaciji 25 osoba.

Istarska: 2 nova

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 117 uzoraka briseva na koronavirus od kojih su 2 pozitivna, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite te županije uz napomenu da je epidemiološka obrada novih slučajeva u tijeku. Također navode da su izliječene još 3 osobe. Trenutno imaju 23 aktivna slučaja zaraze, a u samoizolaciji su 94 osobe.

Vukovarsko-srijemska: 6 novih

Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije je objavio kako na njihovom području imaju još šest slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o tri zaražene osobe u Vinkovcima, te po jednoj iz Novih Jankovaca, Cerne i Gradišta. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti, dok su 274 osobe u samoizolaciji.

Bjelovarsko-bilogorska: nema novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u protekla 24 sata na koronavirus testirano je 25 osoba, a za 23 od njih su stigli negativni nalazi. Nalazi za dvije osobe još se čekaju. U toj su županiji trenutno tri aktivna slučaja oboljenja, a u samoizolaciji se nalazi 16 osoba.

Primorsko-goranska: 5 novih

U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je pet novih slučajeva koronavirusa. Riječ je o kontaktima prethodno oboljelih, a svi oni bili su u samoizolaciji. U županiji su trenutno 24 aktivna slučaja i 149 izliječenih.

Sisačko-moslavačka: 1 novi

Stožer za civilnu zaštitu Sisačko-moslavačke županije izvijestio je kako danas imaju jednu novooboljelu osobu od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja Siska.

Virovitičko-podravska: nema novih

Još se jedna osoba oporavila od korona virusa, pa je na području Virovitičko-podravske županije, trenutno, još samo jedna osoba koje su zaražene virusom SARS-CoV-2, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, nema novo oboljelih, jer nalazi 43 osobe koje su testirane, bili su negativni.

Požeško-slavonska: nema novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna tri slučaja zaraze koronavirusom, a sve novozaražene osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba, a ukupno je testirano 4063 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 30 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Zdravka Grund
Telegram autor
1744 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program