Život

Umro je psihijatar Robert Torre

Preminuo je iznenada, u 56. godini života u Zagrebu

31.03.2020., Zagreb- Psihijatar Robert Torre.
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Poznati zagrebački psihijatar Robert Torre umro je danas, iznenada, u 56. godini života u Zagrebu. Gotovo 30 godina radnog vijeka proveo je na KBC Sestre milosrdnice gdje je bio specijalist psihijatrije sa subspecijalizacijom iz alkoholizma i drugih ovisnosti, javlja Jutarnji list.

Torre je osim svojeg psihijatrijskog rada napisao i nekoliko knjiga, kroz koje ga poznaje šira javnost. Sve su postigle veliki uspjeh, kako kod stručnjaka tako i kod javnosti. Posebno popularna mu je bila zadnja knjiga, naziva ‘Ima li života prije smrti’.

Napisao je više knjiga

U njoj je pokušao odgovoriti na pitanje što je život i kako ga, prije smrti, živjeti. Prije toga je napisao i ‘Pravu istinu o psihijatriji’, ‘Ludilo uzvraća udarac’, ‘Kockanje – kako protiv ovisnosti’, te ‘Alkoholizam, prijetnja i oporavak’.

Za Jutarnji je svojevremeno opisao kako gleda na psihičke probleme. “Opisujem onaj dio povijesti ludila otkad se ono medikalizira i potpada pod društveni monopol psihijatrije. Mislim, ludilo je tu oduvijek. Bilo ga je prije, a bit će ga i poslije psihijatrije. Zato ga nazivam kako ga narodni jezik zove – ludilom a ne povijesno konstruiranim neologizmom “psihotičnih poremećaja” kako ga konceptualiziramo unutar posljednjih dvaju stoljeća”, kazao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu